Η έντονη καθημερινότητα με τις αμέτρητες υποχρεώσεις «απαιτεί» να είστε στα καλύτερα σας, πάντα έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, το επόμενο project, το επόμενο απρόοπτο. Αυτό όμως, δεν είναι εφικτό αν αμελείτε την προσωπική σας φροντίδα, το δικό σας self-care.

Ο διαλογισμός είναι γνωστός για τα πολλά του οφέλη, μπορεί όμως να μη σας βοηθήσει τόσο αν το σώμα σας χρειάζεται ξεκούραση και παρομοίως η γυμναστική μπορεί να μη σας χαρίσει το πολυπόθητο «boost» ενέργειας αν τρώτε μόνο πρόχειρο φαγητό.

Η αυτοφροντίδα σε πρώτο πλάνο

Οι ειδικοί έχουν τονίσει κατά καιρούς ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε πρώτα τις βασικές μας ανάγκες, καθώς μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικές οι δραστηριότητες ανακούφισης από το στρες της καθημερινότητας αλλά και από άλλα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή ο φόβος.

Με άλλα λόγια, τo self-care περιλαμβάνει τη συνειδητή πράξη αυτοφροντίδας που πραγματοποιούμε για να ενισχύσουμε τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Οταν λαμβάνουμε μέτρα για να φροντίσουμε τόσο τον νου όσο και το σώμα, θα δούμε και τη ζωή μας σταδιακά να αλλάζει προς το καλύτερο, αφού θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε περισσότερο τα καλά και να διαχειριστούμε προς όφελός μας τα απρόοπτα.

Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν το self-care δεν αποτελεί πολυτέλεια χρόνου ή προγραμματισμού αλλά, πολύ περισσότερο, προτεραιότητα που θα μας δώσει το απαραίτητο καύσιμο για να συνεχίσουμε. Μια και οι μορφές του self-care είναι πολλές και διαφορετικές, θα περάσετε μια περίοδο δοκιμών για να βρείτε εκείνες που σας ταιριάζουν περισσότερο.

Θα μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας σε διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε μυαλό, σώμα και πνεύμα, δίχως να σας ξεφεύγει κάτι.

Φροντίζουμε το σώμα μας

Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας εάν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ σώματος και μυαλού. Οταν φροντίζετε το σώμα σας, θα σκέφτεστε και θα νιώθετε καλύτερα. Το φυσικό λοιπόν self-care περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας με διάφορα πράγματα που έχει ανάγκη. Οι ανάγκες αυτές περιλαμβάνουν:

· Επαρκή ύπνο.
· Ισορροπημένη διατροφή.
· Επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Καλύπτοντας τις σωματικές σας ανάγκες θα έχετε θέσει στέρεα βάση για να συνεχίσετε και στους υπόλοιπους τομείς.

Βελτιώνουμε τις σκέψεις μας

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και οι σκέψεις που κάνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας ευημερία.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τον νου σας ακμαίο, μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, την επίλυση σταυρολέξων, παζλ κ.λπ. Μπορεί επίσης να βρείτε την παρακολούθηση ταινιών ή σειρών πιο ευχάριστη και να σας εμπνέει καλύτερα από άλλες δραστηριότητες.

Η επιλογή είναι προσωπική και περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να παραμείνετε ψυχικά υγιείς ή που σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Η συμπόνια και η βαθύτερη αποδοχή του εαυτού απαιτούν διαρκή προσπάθεια, βοηθώντας σας όμως να διατηρήσετε έναν θετικό, υγιή εσωτερικό διάλογο.

Για να αξιολογήσετε το ψυχικό self-care, αναρωτηθείτε:

· Αφήνετε χρόνο για δραστηριότητες που σας τονώνουν ψυχικά και νοητικά;
· Πόσο συχνά κάνετε τέτοιες δραστηριότητες;
· Τι κάνετε για να παραμείνετε ψυχικά υγιείς;

Ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας

Η κοινωνικοποίηση είναι το «κλειδί» για την αυτοφροντίδα. Συχνά ωστόσο θυσιάζουμε τον προσωπικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων, ξεχνώντας ότι η βαθύτερη κοινωνική σύνδεση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευημερία μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις είναι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στην οικοδόμηση των σχέσεών σας με τους άλλους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών, αφού οι κοινωνικές ανάγκες κάθε ατόμου διαφέρουν.

Το «κλειδί» είναι να καταλάβετε ποιες είναι οι κοινωνικές σας ανάγκες και να διαμορφώσετε έτσι το πρόγραμμά σας ώστε η κοινωνική σας ζωή να μη μένει απέξω.

Για να αξιολογήσετε κατά πόσο φροντίζετε την κοινωνική σας πτυχή, απαντήστε στα παρακάτω:

· Περνάτε αρκετό χρόνο με τους φίλους, την οικογένεια και γενικά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα;
· Πώς καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με εκείνα;

Επεξεργαζόμαστε όσα νιώθουμε

Η υγιής αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ο θυμός, το άγχος και η θλίψη, είναι κομβικής σημασίας για μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Η συναισθηματική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας σε τακτική βάση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη συνομιλία με ένα αξιόπιστο πρόσωπο ή τον σύντροφό σας ή ακόμα και τις δραστηριότητες αναψυχής που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

Για να το αξιολογήσετε, σκεφθείτε:

· Εχετε υγιείς τρόπους για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας;
· Ενσωματώνετε δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας που σας βοηθούν να αποφορτίζεστε συναισθηματικά;

Φτιάξτε το δικό σας self-care plan

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό πλάνο self-care, καθώς για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ριζικές αλλαγές ή να αντιμετωπίσετε τα πάντα ταυτόχρονα.

Αρχικά προσδιορίστε ένα μικρό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας και ξεκινήστε από αυτό. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εστιάσετε στις ανάγκες σας, καθώς πρέπει πρώτα να τις εντοπίσετε και στη συνέχεια να τις καλύψετε.

Ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο, κάντε την αυτοφροντίδα σας προτεραιότητα και θα διαπιστώσετε ότι θα προλάβετε και όλα τα υπόλοιπα, αφού θα είστε σε θέση να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.