Μια επιπλέον μπουκιά, ένα μεγάλο μεσημεριανό στο γραφείο και ένα γλυκάκι για την επιβράβευση μετά από μια δύσκολη ημέρα… Όλα αποτελούν αθώες μικρές συνήθειες, που δεν συνειδητοποιούμε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος μας. Ενώ οι μεμονωμένες ενέργειες δεν ευθύνονται για την αύξηση ή την μείωση του βάρους όταν αυτές οι μικρές ενέργειες γίνονται συνήθειες τότε μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στο σώμα σας.

3 συνήθειες που παχαίνουν

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να «αντιστρέψετε» αυτές τις συνήθειες και να τις κάνετε να λειτουργήσουν προς όφελός σας. Πρώτα όμως, πρέπει να τις αναγνωρίσετε.

Βιάζεστε όταν τρώτε;

Fun fact: Είκοσι λεπτά, τόσα χρειάζεται το στομάχι σας για να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχετε φάει ολόκληρο το γεύμα σας, ακόμα και αν πράγματι είχατε χορτάσει χωρίς τις τελευταίες πέντε μπουκιές. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Apetite, εξηγεί ότι λόγω της επίγνωσής τους, όσοι έτρωγαν αργά κατανάλωναν 66 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα, αλλά σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έτρωγαν γρήγορα, ένιωθαν ότι είχαν φάει περισσότερες.

Αν και οι 66 θερμίδες μπορεί να μην φαίνονται πολλές, αν μπορείτε να το κάνετε αυτό σε κάθε γεύμα, αθροιστικά μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

Quick fix: Ξεκινήστε το γεύμα σας με δύο ποτήρια νερό, το οποίο είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι. Στη συνέχεια, όταν έρθει το φαγητό σας, ακουμπήστε το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές σας. Ακολουθώντας αυτό το απλό κόλπο, μπορείτε να επιβραδύνετε τον ρυθμό που τρώτε, κάτι που θα χαρίσει στο σώμα τον απαραίτητο χρόνο για να αφομοιώσει το φαγητό.

Επιλέγετε τα combo meals

Έρευνα στο Journal of Public Policy & Marketing αποκαλύπτει ότι σε σύγκριση με την παραγγελία à la carte, η μέση παραγγελία έχει επιπλέον εκατό (ή και περισσότερες) θερμίδες όταν επιλέγετε συνδυαστικά πιάτα. Αυτό διότι όταν επιλέγεται ένα πιάτο της λογικής «2 σε 1», το πιθανότερο είναι ότι παίρνετε περισσότερο φαγητό από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Quick fix: Αντ’αυτού δοκιμάστε να διατηρήσετε τις επιλογές απλές και πλούσιες σε φρέσκες τροφές. Επιλέξτε ένα γεύμα και μείνετε σε αυτό. Όταν πρόκειται για την συντήρηση του βάρους σας στα επιθυμητά το λιγότερο είναι πάντα περισσότερο.

Παραγγέλνετε τελευταίοι

Το κόλπο για να κάνετε καλές επιλογές όταν τρώτε έξω με τους αγαπημένους σας; Κάντε πρώτοι από όλους την παραγγελία σας. Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ομάδες ανθρώπων τείνουν να παραγγέλνουν παρόμοια, ειδικά όταν αναγκάζονται να το πουν μπροστά σε άλλους. Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι κάνοντας παρόμοιες επιλογές με τους γύρω τους.

Quick fix: Αν ανήκετε στην κατηγορία με εκείνους που δεν μπορούν να αποφασίσουν, δοκιμάστε να ελέγξετε το μενού πριν να φτάσετε, να αποφασίσετε για το πιάτο σας και να το παραγγείλετε πρώτοι.