Πόσο ενημερωμένοι είμαστε στο κομμάτι της ομορφιάς; Διαβάζουμε τις συσκευασίες των καλλυντικών μας; Και πόσο εύστοχες είναι οι επιλογές που κάνουμε για όσον αφορά την εξατομικευμένη περιποίησή μας;  Για να το διαπιστώσουμε, αρκεί να απαντήσουμε στο παρακάτω γρήγορο beauty quiz.

  1. Ολοι το έχουμε ακουστά, αλλά τι είναι στην πραγματικότητα το υαλουρονικό οξύ

α. Απολεπιστικό οξύ

β. Ενυδατικός παράγοντας

γ. Συστατικό κατά της ακμής

δ. Επικίνδυνο!

Aπάντηση: Το β

Μη σας ξεγελάει η λέξη «οξύ». Πρόκειται για το Α και το Ω της ενυδάτωσης. Αυτός ο υδρόφιλος πολυσακχαρίτης που συγκρατεί ως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό, αποτελεί το λιπαντικό στοιχείο του οργανισμού μας, και βρίσκεται κυρίως στο δέρμα και συγκρατεί την υγρασία του, διατηρώντας το ελαστικό και νεανικό. Ωστόσο υποστηρίζει και άλλα όργανα, όπως οι μυς, οι οφθαλμοί και οι αρθρώσεις.

  1. Ποια από τα παρακάτω δεν αποτελούν μορφή απολέπισης

α. Φυσική

β. Καυστική

γ. Χημική

δ. Μηχανική

Απάντηση: Το β

Υπάρχουν δυο είδη τεχνητής απολέπισης: Η χημική που περιλαμβάνει οξέα, ένζυμα και άλλες ουσίες που διασπούν τους κυτταρικούς δεσμούς απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Από την άλλη έχουμε τη μηχανική μορφή απολέπισης η οποία αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα μέσω της τριβής (δηλαδή με τη βοήθεια ενός scrub, βούρτσας ή σφουγγαριού).

  1. Ποια είναι η σωστή σειρά σε μία ρουτίνα περιποίησης

α. Ορός, καθαριστικό, ενυδατική κρέμα και τονωτική λοσιόν

β. Τονωτική λοσιόν, καθαριστικό, ενυδατική κρέμα και ορός

γ. Ορός, ενυδατική κρέμα, τονωτική λοσιόν και καθαριστικό

δ. Καθαριστικό, τονωτική λοσιόν, ορός και ενυδατική κρέμα

Απάντηση: Το δ

Οι 4 πυλώνες της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης είναι αυτή. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε οπαδοί της κορεάτικης φιλοσοφίας ή αντίθετα skinimalists, δηλαδή ακολουθούμε μία λιτή κι απέριττη διαδικασία φροντίδας, αυτή είναι η σωστή σειρά των βημάτων: καθαρισμός-τόνωση-ορός-ενυδάτωση.

  1. Τι από τα παρακάτω δεν κάνει μία τονωτική λοσιόν

α. Μειώνει την εμφάνιση των πόρων

β. Απομακρύνει το πλεονάζον σμήγμα και τους ρύπους

γ. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και αποκαθιστά το pH της

δ. Μειώνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές

Απάντηση: Το δ

Η τονωτική λοσιόν ολοκληρώνει τη διαδικασία του καθαρισμού αποκαθιστώντας το pH της επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα πάντα και με τη σύστασή της, απομακρύνει σε βάθος κάθε ίχνος ρύπου που έχει ξεφύγει από τον καθαρισμό και κάνει τους πόρους λιγότερο ορατούς. Επιπλέον, μαλακώνει και προετοιμάζει την επιδερμίδα ώστε να απορροφήσει καλύτερα τα εξειδικευμένα συστατικά που θα της προσφέρουμε στη συνέχεια.

  1. Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της

α. βιταμίνης Α

β. βιταμίνης Β

γ. βιταμίνης C

δ. βιταμίνης E

Απάντηση: Το α

Είναι παράγωγα της βιταμίνης Α.  Στην οικογένεια των ρετινοειδών ανήκει και η αγαπημένη μας ρετινόλη. Πρόκειται για το πιο δραστικό συστατικό μεταξύ αυτών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς συνταγογράφηση.

  1. Ποια είναι η κυριότερη δράση του σαλικυλικού οξέος

α. Αντιμετωπίζει την ακμή

β. Μειώνει τους μαύρους κύκλους

γ. Ενυδατώνει το δέρμα

δ. Αυξάνει τον όγκο των χειλιών

Απάντηση: Το α

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα λιποδιαλυτό οξύ με κερατολυτική, αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ταυτόχρονα καταπολεμά την ακμή και τα μαύρα στίγματα, ενώ μειώνει την ερυθρότητα. Επιπλέον συμβάλλει στη μείωση των ουλών.

  1. Πότε πρέπει να εφαρμόζεται το αντηλιακό

α. Μετά το μέικ απ

β. Μόνο τις ημέρες που έχει ηλιοφάνεια

γ. Καθημερινά

δ. Δυο ώρες πριν βγούμε από το σπίτι

Απάντηση: Το α

Το αντηλιακό είναι η πιο απαραίτητη καλλυντική σύνθεση που πρέπει να εφαρμόζουμε καθημερινά, όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρού, είτε έχει ήλιο είτε συννεφιά. Μετρήσεις δείχνουν ότι ως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα και να επηρεάσει το δέρμα, προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες. Επίσης δεν παίζει ρόλο το πού βρισκόμαστε: Τόσο το χιόνι, όσο και η άμμος και η θάλασσα αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την υπεριώδη ακτινοβολία υποσκάπτοντας την υγεία της επιδερμίδας μας. Τέλος, χρειάζονται περίπου 20’-30’ μετά την εφαρμογή του για να ξεκινήσει η δράση του.

  1. Τι είναι τα parabens

α. Αφριστικοί παράγοντες

β. Τεχνητά συντηρητικά

γ. Πλαστικά μόρια

δ. Ένα μείγμα από Α υδροξυοξέα

Απάντηση: Το β

Αποκαλούνται αλλιώς και παραβένες. Πρόκειται για τεχνητά συντηρητικά που ανακαλύφθηκαν το 1950 και από τότε εισάγονται σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα, προκειμένου να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη σύστασή τους, άρα και τη διάρκεια ζωής τους, για περισσότερο καιρό.

  1. Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούμε μία μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό προκειμένου να έχουμε τα μέγιστα οφέλη

α. Μία φορά τη μέρα

β. Μία φορά την εβδομάδα

γ. Μία φορά τον μήνα

δ. Μία φορά τον χρόνο

Απάντηση: Το β

Η συχνότητα χρήσης της καθαριστικής μάσκας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο δέρματός μας και τα συστατικά τα οποία περιέχει. Καλό είναι να εφαρμόζουμε μία μάσκα για βαθύ καθαρισμό μία ως δυο 2 φορές τη βδομάδα, αν έχουμε λιπαρό τύπο. Αντίθετα, αν έχουμε ξηρό ή ευαίσθητο, περιορίζουμε σε μία ως δυο φορές τον μήνα.

  1. Τι δεν ισχύει για το κολλαγόνο

α. Υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα

β. Η παραγωγή του μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε

γ. Απορροφάται εύκολα από εξωτερικές πηγές

δ. Διατηρεί το δέρμα απαλό και σφριγηλό

Απάντηση: Το γ

Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός μας και διατηρεί σφριγηλό και νεανικό το δέρμα. Σύμφωνα με τον διάσημο δερματολόγο δρ. Murad, κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών χάνουμε 1% του κολλαγόνου μας. Όσο περισσότερο κολλαγόνο χάνουμε, τόσο πιο πολλές και βαθιές ρυτίδες αποκτάμε. Ωστόσο, το κολλαγόνο είναι ένα πολύ μεγάλο μοριο το οποίο δύσκολα απορροφάται από εξωτερικές πηγές. Γι’ αυτό το συναντάμε συνήθως ως υδρολυμένο, που έχει πολύ μικρότερο μοριακό βάρος, επομένως είναι πολύ εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό.

Αποτελέσματα

Αν απαντήσατε σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, τότε συγχαρητήρια, είστε ένας γνήσιος skintellectual. Γνωρίζετε αρκετά για την περιποίηση, τα συστατικά και τα καλλυντικά που πρέπει να επιλέγετε ενώ επιδιώκετε να ενημερώνεστε για τις νέες εξελίξεις της κοσμετολογίας. Αν ωστόσο, οι λανθασμένες απαντήσεις είναι πάνω από τις μισές, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να επενδύσετε περισσότερο… στην καλλυντική σας μόρφωση, προκειμένου να έχετε πάντα τα ιδανικά αποτελέσματα από τη ρουτίνα σας.