Πολλοί δεν βολεύονται εύκολα όταν πέφτουν για ύπνο, με αποτέλεσμα να στριφογυρίζουν για ώρες μέχρι να καταφέρουν να αποκοιμηθούν. Μελέτες έχουν δείξει, όμως, ότι οι διατάσεις μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Γιατί όμως οι διατάσεις έχουν αυτή την επίδραση στον ύπνο;

Καταρχάς, το να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας μέσω διατάσεων βοηθά να εστιάσετε την προσοχή σας στην αναπνοή και το σώμα σας, όχι στους στρεσογόνους παράγοντες της ημέρας. Αυτή η επίγνωση του σώματός σας σάς βοηθά να αναπτύξετε ενσυνειδητότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προώθηση καλύτερου ύπνου. Οι διατάσεις προσφέρουν επίσης πιθανά φυσικά οφέλη, βοηθώντας στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στην πρόληψη από τις κράμπες κράμπες που διαταράσσουν τον ύπνο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε απαλές διατάσεις καθώς υπερβολή πριν τον ύπνο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ακολουθούν τέσσερις εύκολες διατάσεις που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας:

#1 Καθιστή Γάτα/Αγελάδα

Ελάτε σε μια επιτραπέζια θέση στο πάτωμα, με τα χέρια κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Καθώς εισπνέετε, ρίξτε την κοιλιά, πιέστε το στήθος προς τα εμπρός και κοιτάξτε ψηλά. Εκπνεύστε, τραβήξτε το πηγούνι προς το στήθος και στρογγυλοποιήστε τη σπονδυλική σας στήλη.

-Συνεχίστε για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

#2 Εμβρυική στάση με ρολό

Βυθίστε τους γοφούς σας πίσω στις φτέρνες σας και τοποθετήστε το στήθος σας ανάμεσα στους μηρούς σας. Τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας αγγίζουν το ένα το άλλο και τα γόνατά σας είναι μακριά το ένα από το άλλο. Βγάλτε τα χέρια σας μπροστά σας, τεντώνοντας τα μπράτσα. Το μέτωπό σας μπορεί να ακουμπήσει στο έδαφος.

-Συνεχίστε για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.

#3 Ανυψωμένη θωρακική επέκταση

Ξεκινήστε σε επιτραπέζια θέση, τοποθετήστε τους καρπούς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Καθώς εισπνέετε, σηκώστε το δεξί χέρι. Απλώστε το δεξί χέρι κάτω από το στήθος σας, ακουμπώντας τον ώμο στο έδαφος.

-Κρατήστε τη θέση αυτή για 5 αναπνοές. Εκπνεύστε και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

#4 Πεταλούδα

Επιστρέψτε σε επιτραπέζια θέση στο πάτωμα. Περάστε το δεξί σας πόδι προς τα εμπρός ανάμεσα στα χέρια σας και σύρετε το αριστερό σας γόνατο πιο μακριά πίσω σας. Κρατήστε τα χέρια σας στο πάτωμα, πλαισιώνοντας το μπροστινό πόδι ή τοποθετήστε τα στο μπροστινό σας γόνατο.

-Πάρτε 5 έως 10 αναπνοές εδώ και αλλάξτε πόδι.

Και… όνειρα γλυκά!