Υπάρχουν περίπου 90 αιθέρια έλαια με τεράστια οφέλη για την υγεία του οργανισμού, τα οποία αξιοποιούνται από την αρωματοθεραπεία. Μερικά από αυτά διαθέτουν και εξαιρετικές καλλυντικές ιδιότητες, εφόσον ενυδατώνουν και αντιμετωπίζουν τα σημάδια γήρανσης όπως τις δυσχρωμίες.

«Κάποια αιθέρια έλαια δρουν απολεπιστικά, όπως ακριβώς οι χημικοί λευκαντικοί παράγοντες οι οποίοι διασπούν και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αποκαλύπτοντας μια νέα, λαμπερή, ομοιόμορφη όψη» επισημαίνει η αμερικανίδα δερματολόγος Νάβα Γκρίνφιλντ.

Τα παρακάτω έλαια αποτελούν τη λύση για την αντιμετώπιση των πανάδων και ξεχωρίζουν για τα ευεργετικά αποτελέσματά τους, όχι όμως γιατί κάνουν μαγικά. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι βελτιώνουν την επικοινωνία των κυττάρων, συμβάλλοντας σταδιακά στην ανανέωση της επιδερμίδας με τον πιο φυσικό τρόπο.

Προσέχουμε πάντα να μην εφαρμόζουμε ποτέ το αιθέριο έλαιο απευθείας στο δέρμα για να μην προκληθούν ερεθισμοί. Φροντίζουμε να το αραιώνουμε με έλαιο βάσης.

Ελαιο τεϊόδεντρου / Τea Tree Oil

Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φυσικά συστατικά της Meghan Markle, κυρίως γιατί αντιμετωπίζει με επιτυχία τα σπυράκια.

Το ισχυρό αυτό αιθέριο έλαιο, που δεν έχει σχέση με το τσάι, έχει γίνει αντι­κείμενο πολλών διεθνών επιστημονικών ερευνών. Μεταξύ άλλων έχει αποδειχθεί ότι χάρη στα 14 τερπέ­νια που περιέχει είναι πράγ­μα­τι εξαιρετικά αποτελε­σμα­τικό για πολλές και ποικίλες εφαρμογές. Μία από αυτές είναι και η ικανότητά του να ξεθωριάζει τις δυσχρωμίες του δέρματος όταν αυτές οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό, κυρίως γιατί προάγει τη γρηγορότερη επούλωσή του πριν προλάβει να αφήσει σημάδι.

Tip: Πριν χρησιμοποιήσουμε ένα αιθέριο έλαιο στην επιδερμίδα, το δοκιμάζουμε 24 ώρες πριν στο εσωτερικό του αγκώνα, πάντα αραιωμένο με ένα έλαιο βάσης.

Ελαιο λεβάντας / Lavender Oil

Φημίζεται για την ικανότητά της όσον αφορά τη μείωση των πανάδων, ενθαρρύνοντας την ανανέωση των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει τη δράση των μελανοκυττάρων. Χάρη στον οξικό λιναλυλεστέρα (linalyl acetate), έναν φυσικό εστέρα, η λεβάντα επιταχύνει την επούλωση και μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού ουλών και δυσχρωμιών. «Για το ιδανικό αποτέλεσμα, συνδυάστε τη με έλαιο βάσης από ρόδι» συνιστούν αμερικανοί δερματολόγοι.

Κι αυτό γιατί έχει υψηλό μοριακό βάρος το οποίο αφομοιώνεται άριστα από την επιδερμίδα, μεταφέροντας στις βαθύτερες στιβάδες της όλες τις ωφέλιμες ουσίες της λεβάντας.

Tip: Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό για το ξηρό δέρμα χάρη στις μαλακτικές και θρεπτικές ιδιότητές της.

Ελαιο από γεράνι / Geranium Oil

Διαθέτει αρκετές από τις ιδιότητες του τριαντάφυλλου και θεωρείται εξαιρετικό για την περιποίηση κάθε τύπου δέρματος. Από τη μια δρα αντιγηραντικά, κατά των ρυτίδων και χαρίζει λάμψη, από την άλλη εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό όρους σε περιπτώσεις ακμής (για την τελευταία περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο). Εκτός από όλα αυτά, το πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες Α και C αιθέριο έλαιο από γεράνι επιταχύνει την επούλωση των πληγών και συμβάλλει στην ίση κατανομή της μελανίνης.

Τip: Σε συνδυασμό με ένα έλαιο μασάζ καταπολεμά την ξηρότητα του σώματος και ενισχύει τη σφριγηλότητα του στήθους.

Αιθέριο έλαιο λιβάνι / Frankincense Oil

Εκτός από αντισηπτική και σμηγματορρυθμιστική δράση, το λιβάνι είναι ένα ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό που πρωταγωνιστεί σε πολλά καλλυντικά για την ώριμη επιδερμίδα. Ανάμεσα στα οφέλη του είναι η καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης, η προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και η διέγερση της ανανέωσής τους. Επίσης, συμβάλλει στην καταπολέμηση της ξηρότητας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση των ραγάδων και των ουλών.

Τip: Επιλέγουμε καθαρά αιθέρια έλαια, χωρίς προσμίξεις, ενώ το μπουκαλάκι τους πρέπει να είναι σκουρόχρωμο ώστε να μην αλλοιώνεται η σύστασή τους από το φως.

Ελαιο νέρολι / Neroli oil

Η ονομασία του δεν παραπέμπει στο δέντρο από το οποίο προέρχεται. Κι όμως το γνωρίζουμε όλοι, πιθανόν να το έχουμε έξω από το σπίτι μας, μια και το αιθέριο έλαιο νέρολι εκχυλίζεται από τα άνθη του πιο κοινού δέντρου που βλέπουμε στα πεζοδρόμια, της νεραντζιάς. Ομως οι ιδιότητές του μόνο κοινές δεν είναι.
Ανάμεσα στις ποικίλες ευεργετικές δράσεις του είναι η εντατική ενυδάτωση που χαρίζει στο δέρμα, καθώς αναπληρώνει και κλειδώνει την υγρασία στο εσωτερικό του. Επιπλέον, ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C από την επιδερμίδα. Μια βιταμίνη που είναι διάσημη για την ικανότητά της να υποστηρίζει τους ιστούς και να προμοτάρει την παραγωγή κολλαγόνου. Ταυτόχρονα βέβαια συμβάλλει στη μείωση των δυσχρωμιών.

Τip: Το νέρολι και τα άλλα αιθέρια έλαια των κιτροειδών, όπως λάιμ, λεμόνι και γκρέιπφρουτ, δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα που εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Ελαιο κουρκουμά / Turmeric Oil

Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά της κοσμετολογίας. Χάρη στην κουρκουμίνη και στην τουρμερόνη, μια ουσία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το έλαιο κουρκουμά βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, ενεργοποιώντας την ανανέωση του δέρματος. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερη μελανίνη.

Tip: Οπως ισχύει και με τα υπόλοιπα καλλυντικά λεύκανσης, έτσι και με τα αιθέρια έλαια επιβάλλεται η χρήση ενός αντηλιακού με υψηλό SPF καθημερινά.

Ακολουθήστε το στο Google News