Κάποτε αποτελούσε μία αγαπημένη μας δραστηριότητα που μας γέμιζε ευεξία, όμως από ένα σημείο και μετά μετατράπηκε σε μία ανεπιθύμητη ρουτίνα, την οποία αποφεύγαμε με τη δικαιολογία της έλλειψης ελεύθερου χρόνου. Οι μέρες αναβολής έγιναν εβδομάδες και μήνες και πριν το καταλάβουμε ήρθε η άνοιξη. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να ανασυνταχθούμε και να ξεκινήσουμε και πάλι την προπόνησή μας, ακολουθώντας κάποια tips τα οποία θα μας παροτρύνουν να βρούμε ξανά τη χαμένη μας διάθεση.

Δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο κάθε μήνα

Η μονοτονία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του fitness. Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να τον ξεπεράσουμε είναι να προσφέρουμε στον εαυτό μας νέες προκλήσεις δοκιμάζοντας κάτι νέο, το οποίο δεν έχουμε δοκιμάσει.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές και τρόποι άσκησης όπως και αθλήματα που θα μας βγάλουν από το τέλμα. Π.χ. ξεκινάμε μαθήματα τένις, αναρρίχησης, κάποιο νέο όργανο στο γυμναστήριο, όπως π.χ. το κωπηλατικό μηχάνημα.

Εστω όμως ότι δεν θέλουμε να αλλάξουμε σπορ ή τρόπο εκγύμνασης. Εισάγοντας ανά τακτά διαστήματα μία καινούργια άσκηση ή απλά αλλάζοντας τη σειρά τους, θα πυροδοτήσουμε τον μεταβολισμό και παράλληλα θα τονώσουμε το μυϊκό μας σύστημα. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν να διαμορφώσουμε ένα συνδυασμό από ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβιες, HIIT και power yoga, που διεγείρει την καύση του λίπους.

Μεταβάλλουμε τις ώρες προπόνησης

Ενα άλλο κίνητρο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον μας για γυμναστική είναι η αλλαγή της ώρας στην καθημερινή μας ρουτίνα. Για παράδειγμα, αντί για το απόγευμα, γυμναζόμαστε το πρωί ή το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να τονώσουμε την ενέργειά μας μέσα στη μέρα. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα μπορεί να ταιριάξει με εκείνο κάποιου φίλου μας ώστε να έχουμε παρέα κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που επίσης μπορεί να μας «ξυπνήσει».

Θέτουμε νέους στόχους στην απόδοσή μας

Για παράδειγμα, όταν αρχίσαμε το τζόγκινγκ ή έστω το γρήγορο περπάτημα, οι αντοχές μας σε συνάρτηση με τον χρόνο και την απόσταση που διανύαμε ήταν περιορισμένες. Πλέον, αν και έχουμε βελτιώσει την απόδοσή μας, παρατηρούμε ότι έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο που φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Αυτό δεν χρειάζεται να μας απογοητεύει και να τα παρατήσουμε.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Απλά θα πρέπει να θέσουμε νέους στόχους, μία νέα πρόκληση στην προπόνησή μας και να δώσουμε 8-16 εβδομάδες περιθώριο προκειμένου να εξασκηθούμε και να κατακτήσουμε τον στόχο μας.

Πιο συγκεκριμένα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητά μας μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται για να διανύσουμε μία Α απόσταση. Αν από την άλλη επιθυμούμε να τονώσουμε την αντοχή μας, αυξάνουμε τα χιλιόμετρα που διανύουμε. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα είδη γυμναστικής που έχουμε επιλέξει. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ασχολούμαστε με βάρη αυξάνουμε σταδιακά τα κιλά ή τις επαναλήψεις.

Δεν παραμελούμε τη μυϊκή αποκατάσταση

Η ευεξία και η καλή διάθεση που μας προκαλεί η προπόνηση δεν έχουν αποτέλεσμα χωρίς την απαιτούμενη αποθεραπεία. Οταν ασκούμαστε, δυναμώνουμε μεν τους μυς αλλά ταυτόχρονα προκαλούμε και ένα μικρό ποσοστό τραυματισμό των ιστών. Ετσι το να απέχουμε τουλάχιστον μία μέρα από τις συνεχόμενες προπονήσεις είναι θεμελιώδης κανόνας της γυμναστικής που κάνει το σώμα πιο δυνατό και «χτίζει» το μυϊκό σύστημα.

Αγνοώντας αυτό το βήμα, ενδεχομένως να τραυματιστούμε σοβαρά ή να οδηγηθούμε στην αδράνεια, λόγω της ψυχολογικής κόπωσης. Γι’ αυτό κάποιες μέρες την εβδομάδα παίρνουμε «ρεπό» από το πρόγραμμά μας, κάνοντας σάουνα, μασάζ ή κάποια σπα περιποίηση στο σπίτι. Από την άλλη, μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στον διαλογισμό ή να δούμε τους φίλους ή γενικώς να κάνουμε άλλα πράγματα που μας ευχαριστούν.

Υιοθετούμε ένα πρόγραμμα αντίστασης

Πολλές γυναίκες δεν θέλουν να σηκώνουν βάρη γιατί φοβούνται ότι θα αποκτήσουν όγκο. Ωστόσο οι γυμναστές τονίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι ασκήσεις αντίστασης και τα βάρη θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό ως και 30% γιατί οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και μετά το πέρας των ασκήσεων. Μάλιστα υπάρχει πληθώρα από έρευνες που αποδεικνύουν ότι εντάσσοντας τα βάρη στην αερόβια προπόνησή μας, έστω 1-2 μέρες την εβδομάδα, είναι η συνταγή της επιτυχίας για να χάσουμε λίπος. Ξεκινάμε λοιπόν το πρόγραμμά μας με βάρη τα οποία αισθανόμαστε άνετα να σηκώσουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του γυμναστή μας για τις επαναλήψεις και την αύξηση της αντίστασης σταδιακά.

Φροντίζουμε το έντερό μας

Ενα υγιές γαστρεντερολογικό σύστημα χωρίς φλεγμονές είναι η κινητήριος δύναμη προκειμένου να έχουμε ενέργεια και δύναμη. Τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και αποτελούν το μικροβίωμά του ενισχύουν τον μεταβολισμό και βελτιώνουν την απόδοσή μας.

Ταυτόχρονα όμως η άσκηση σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για ένα υγιές έντερο, μειώνοντας τις πιθανότητες για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις που σαμποτάρουν την όρεξή μας για γυμναστική. Κάθε εβδομάδα, θέτουμε ως στόχο να καταναλώνουμε διαφορετικά είδη φρούτων, λαχανικών, καρπών και οσπρίων, ενώ εισάγουμε στη διατροφή μας συστατικά που δυναμώνουν το μικροβίωμα όπως το κεφίρ και το κίμτσι.