Το έντερο επηρεάζει την υγεία μας με διάφορους τρόπους, ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Δεν πρόκειται μόνο για την πέψη, μιας και τα ωφέλιμα βακτήρια που απαρτίζουν την μικροχλωρίδα του παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και στην διάθεση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, έντερο και εγκέφαλος μοιράζονται μια μοναδική και θεμελιώδη σύνδεση. Για αυτό και είναι σημαντικό να υιοθετούμε καλές συνήθειες, που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του και κρατούν μακριά τυχόν ενοχλήσεις ή δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι τροφές που «αγαπά» το έντερο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές που καταναλώνετε. Μια διατροφή γεμάτη επεξεργασμένα τρόφιμα και γρήγορο φαγητό μπορεί να βλάψει τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας.

Μια διατροφή «πλούσια» σε τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά, όπως φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, σπανάκι, λάχανο, πράσινο τσάι, ακόμη και μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση των ανισορροπιών του εντέρου, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Πόσες φυτικές ίνες είναι αρκετές;

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντική για την υγεία του εντέρου. Όταν οι φυτικές ίνες αρχίζουν να ζυμώνονται στο παχύ έντερο παράγονται τα καλά βακτήρια ενώ καταστέλλονται τα επιβλαβή. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν σε 30 έως 38 γραμμάρια ημερησίως.

Λιγότερο αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου. Για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και την γενική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ.

Στρες under control

Το άγχος είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας για την υγεία. Μπορεί να έχει επιπτώσεις για την καρδιά σας, το ανοσοποιητικό, ακόμα και το έντερο. Το άγχος έχει συσχετιστεί με παθήσεις του εντέρου, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, μερικοί μάλιστα αποκαλούν το έντερο «δεύτερο εγκέφαλο».

«Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία εγκεφάλου-εντέρου και μπορεί να προκαλέσει πόνο, φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις στο έντερο που γίνονται πιο εύκολα αισθητές», σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.