Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, πόσο όμως καλή εικόνα έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό και για την εσωτερική μας αξία; Τι είναι τελικά η αυτοαξία και πόσο σημαντική είναι για την ευδαιμονία μας αλλά και για την καλή μας υγεία;

Συχνά οι σύγχρονοι άνθρωποι δίνουμε βάση στους εξωτερικούς παράγοντες και ακόμα πιο συχνά αναζητούμε λύσεις σε άλλους ανθρώπους ενώ τις περισσότερες φορές η λύση που φαίνεται ξένη και μακρινή είναι μέσα μας.

Η ενίσχυση της αυτοαξίας μας είναι πολλές φορές και η λύση σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητάς μας. Αρχικά, αυτοαξία είναι η συνολική εικόνα που έχω για τον εαυτό μου, η αξία που του δίνω σύμφωνα με τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και τις συμπεριφορές που έχω.

Η αυτοαξία μας, είναι ο πυρήνας του εαυτού μας και οι σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και οι συμπεριφορές μας που δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι άνθρωποι να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης με άλλους ανθρώπους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουμε την προσωπική μας αξία καθώς θεωρούμε τους άλλους καλύτερους, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε πιο όμορφους είτε πιο ευτυχισμένους είτε ότι πιο ικανούς από εμάς.

Επίσης κάποια άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την προσωπική μας αξία είναι το οικονομικό υπόβαθρο, το κοινωνικό status και κάθε είδους επιτεύγματα.

Χειριστείτε τον εσωτερικό σας κριτή

Πόσο όμως τελικά η αυτοαξία μας επηρεάζει την υγεία μας, ψυχική και σωματική; Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σκεφτείτε τον εσωτερικό σας κριτή, πόσο συχνά σας λέει ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι δεν έχετε καταφέρει όσα θα θέλατε στους διάφορους τομείς της ζωής σας. Οσο περισσότερο αφήνουμε τον εσωτερικό μας κριτή ανεξέλεγκτο τόσο αυτός μας τροφοδοτεί με δυσάρεστα συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, φόβο, απογοήτευση, ζήλια, ντροπή και το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα μας οδηγεί σε μη λειτουργικές συμπεριφορές.

Το άγχος που μας ταλαιπωρεί

Τα δυσάρεστα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοαξία μας, μας δημιουργούν άγχος και κατ’ επέκταση λόγω της στρεσογόνας κατάστασης που βιώνουμε αυτόματα ο οργανισμός μας αρχίζει να παράγει ορμόνες μη υποστηρικτικές για την καλή μας υγεία.

Η παραγωγή κορτιζόλης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους άγχους, μια κατά τα άλλα χρήσιμη ορμόνη που όμως μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας εάν υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην παραγωγή της εξαιτίας του άγχους μας.

Οι ενδείξεις που πρέπει να μας κινητοποιήσουν

Η χαμηλή αυτοαξία είναι ένα θέμα που απασχολεί αμέτρητους ανθρώπους χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, εάν λοιπόν πιάνετε τον εαυτό σας συχνά να είναι κακοδιάθετος, να έχει έλλειψη κινήτρου, να μην μπορεί να θέσει όρια, να κατακτά κορυφές αλλά να μην το απολαμβάνει και να μη ζει μια ευχάριστη καθημερινότητα, τότε πιθανότατα είναι ενδείξεις για να στρέψετε την προσοχή σας στην αυτοαξία σας.

* Σταματήστε να συγκρίνετε τον υπέροχο εαυτό σας, επικεντρωθείτε σε εσάς. Αφήστε τη γνώμη των τρίτων στην άκρη, εσείς γνωρίζετε τι είναι καλό για εσάς καλύτερα από τον καθένα. Ξεκινήστε κάτι καινούργιο και μπείτε στη δράση, η κινητοποίηση δρα πάντα θετικά.

* Καταγράψτε όλα όσα έχετε επιτύχει μέχρι σήμερα, είναι περισσότερα από αυτά που νομίζετε. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στο περιβάλλον σας και στους ανθρώπους που έχετε γύρω σας, το τοξικό περιβάλλον δεν βοηθάει στην εξέλιξή σας.

Αντιμετωπίστε την αποτυχία και την απόρριψη ως μέρος της διαδικασίας.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στη διαδικασία, να θυμάστε ότι δεν απολαμβάνουμε τους καρπούς την ίδια στιγμή που τους καλλιεργούμε.

Από τη Χριστίνα Πίκουλα, Human Connection Specialist, Motivational Speaker.