Από μικρά παιδιά ακούμε ότι πρέπει να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας. Πριν καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό, μόλις τελειώσουμε από την τουαλέτα, μόλις επιστρέψουμε σπίτι από το σχολείο ή τη βόλτα… Κι αυτό επειδή η υγιεινή των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης της διασποράς μικροβίων και ιών.

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας Covid αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώντας ειδικό αντισηπτικό, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, δεν είναι απλά και μόνο μια καλή συνήθεια αλλά μπορεί ακόμα και να μας σώσει τη ζωή.

Ξέρουμε όμως να πλένουμε σωστά τα χέρια μας; Ας θυμηθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής των χεριών:

Πότε είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας είναι ότι αποτελούν μια τις πιο συνηθισμένες πύλες εισόδου μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και όταν τα χέρια μας φαίνονται καθαρά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι πράγματι, καθώς τα μικρόβια και οι ιοί δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Το πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό (κατά προτίμηση χλιαρό ή ζεστό) και σαπούνι είναι λοιπόν απαραίτητο για να είναι πραγματικά καθαρά. Και πιο συγκεκριμένα όταν:
* Είναι προφανώς βρώμικα.
* Πρόκειται να φάμε, να σερβίρουμε φαγητό ή να μαγειρέψουμε.
* Έχουμε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή έχουμε αλλάξει πάνα στο μωρό μας.
* Έχουμε επισκεφθεί κάποιον ασθενή.
* Έχουμε κάποια ίωση.
* Επισκεπτόμαστε ένα μωρό, κάποιον ηλικιωμένο, ή οποιονδήποτε άνθρωπο που έχει επιβαρυμένο ανοσοποιητικό για κάποιον λόγο. Ο στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων από τους μεν στους δε και αντίστροφα.
* Επιστρέφουμε σπίτι μας από έξω.

Πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας;

Για να πλύνουμε καλά τα χέρια μας χρειαζόμαστε 20 δευτερόλεπτα και σαπούνι και – κατά προτίμηση ζεστό – νερό. Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
1. Βάζουμε τα χέρια μας κάτω από το τρεχούμενο νερό.
2. Βάζουμε αρκετό σαπούνι ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών.
3. Τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους.
4. Φροντίζουμε να πλυθούν καλά όλες οι επιφάνειες των χεριών και των δαχτύλων μας (τρίβοντάς τα ένα-ένα). Ας μην ξεχνάμε τα νύχια, αλλά και τα σημεία του δέρματος που είναι καλυμμένα από τα δαχτυλίδια μας.
5. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό.
6. Τα σκουπίζουμε – κατά προτίμηση με χειροπετσέτα μιας χρήσης και με την ίδια κλείνουμε τη βρύση. Αν είμαστε σπίτι μας, χρησιμοποιούμε την πετσέτα των χεριών, την οποία όμως φροντίζουμε να αλλάζουμε και να πλένουμε συχνά.

Μια καλή εναλλακτική, όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, είναι το αντισηπτικό διάλυμα. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αρκετή ποσότητα ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών μας, να τα τρίψουμε καλά και να φροντίσουμε να έχουν στεγνώσει απόλυτα προτού θεωρήσουμε ότι τα χέρια μας είναι πλέον καθαρά.

Tip: Θυμόμαστε να προστατεύουμε τα χέρια και τα νύχια μας, που ταλαιπωρούνται από τη συχνή επαφή με το νερό και τα αντισηπτικά, με μια καλή ενυδατική κρέμα.