Κανείς δεν θα ήθελε να δείχνει πιο μεγάλος από την πραγματική του ηλικία. Ωστόσο, μερικοί από εμάς κάνουμε καθημερινά πράγματα που μας γερνούν πρόωρα ή τουλάχιστον μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι, ακόμα και αν θεωρούμε ότι είναι αβλαβή.

Οι 3 συνήθειες που μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι, περιλαμβάνουν:

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Ερευνητές από το UCLA ανακάλυψαν ότι αρκεί μια νύχτα κακού ύπνου για να κάνει τα κύτταρα των ενηλίκων να γερνούν πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επιδιορθώνει το DNA. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν καλά συχνά, παρουσίασαν «σημαντικά χαμηλότερη ενδογενή γήρανση του δέρματος» από τις γυναίκες που δεν κοιμόντουσαν αρκετά.

Περνάμε πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως, το είδος που εκπέμπεται από τα τηλέφωνα και τις οθόνες των υπολογιστών, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging and Mechanisms of Disease διαπίστωσε ότι το μπλε φως μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στον εγκέφαλο και τα μάτια.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι ερευνητές συνιστούν τη χρήση γυαλιών μπλε φωτός και τον περιορισμό του χρόνου οθόνης.

Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

«Τα ευρήματα από ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιέχει πολλή ζάχαρη ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση», λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.