Οι υδατάνθρακες έχουν επικριθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Και ενώ η κατανάλωση υπερβολικά πολλών επεξεργασμένων μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ζητημάτων για την υγεία, άλλοι τύποι υδατανθράκων μπορεί πιθανότατα να σας χαρίσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια.

Πράγματι, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (οι οποίοι αφομοιώνονται πιο αργά) μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους βραχυπρόθεσμα (αν αυτός είναι ο στόχος σας), αλλά και να προάγουν τη συνολική υγεία μακροπρόθεσμα. Ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι η γλυκοπατάτα.

Η γλυκοπατάτα «χαρίζει» χρόνια

Μερικά από τα καλύτερα οφέλη που μας προσφέρουν οι γλυκοπατάτες, αυξάνοντας τις πιθανότητες μακροζωίας, περιλαμβάνουν:

Καλύτερη όραση

Όπως τα καρότα, έτσι και η γλυκοπατάτα περιέχουν βήτα-καροτίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που τους δίνει τη λαμπερή-πορτοκαλί απόχρωση τους. Η βήτα-καροτίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για να παράγει βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και επιδιορθώνει τις βλάβες των ματιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενώ η διατήρηση της υγείας των ματιών είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής, είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τους μεγαλύτερους ενήλικες, επειδή όσο μεγαλώνετε, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Χαρούμενο έντερο

Αν το έντερό σας λειτουργεί καλά, η συνολική σας υγεία θα είναι καλύτερη. Οι γλυκοπατάτες μπορούν να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου περιέχουν φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη μεταφορά των απορριμμάτων στο σώμα μας με τρόπο που προστατεύει το παχύ έντερο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλά οι φυτικές ίνες δεν είναι το μόνο φιλικό προς το έντερο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στις γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη Α είναι επίσης ευεργετική για τη διατήρηση της επένδυσης του εντέρου και την υποστήριξη της γενικής υγείας του εντέρου.

Ισχυρή ανοσία

Οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην ενίσχυση της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέραμε, είναι μια αφθονία βήτα-καροτίνης (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του επιθηλίου, ενός τύπου ιστού σώματος που καλύπτει την αναπνευστική οδό και το έντερο και χρησιμεύει ως η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των εισβολέων παθογόνων, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο ​Journal of Clinical Medicine​.

Και, οι φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες προάγουν ένα υγιές έντερο, που αποτελεί κομβικό ρόλο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καρδιά που δεν χάνει χτύπο

Οι γλυκοπατάτες είναι ιδανικές για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Το κάλιο βοηθά σε πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των υγρών και της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, που όπως η αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.