Τρέχοντας πηγαίνεις μπροστά! Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ορκίζεται στα οφέλη του reverse running, τρέχοντας προς… τα πίσω. Κι ενώ αυτή η νέα τάση προπόνησης προσελκύει όλο και περισσότερους fans (υπάρχει ακόμη και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), το retro running -όπως είναι ευρύτερα γνωστό- στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο.

Γιατί αξίζει να δοκιμάσετε το reverse running

Έρευνες έχουν δείξει ότι το reverse running μπορεί να μας ωφελήσει με τους ακόλουθους τρόπους:

#1 Μειώνει το φορτίο στα γόνατα

Οι πόνοι στα γόνατα μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας καθώς μεγαλώνουμε και μπορεί επίσης να είναι άβολοι για άτομα που ασκούνται και αθλούνται τακτικά. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν τρέχουμε προς τα πίσω ασκείται λιγότερη δύναμη στα γόνατά μας.

#2 Δυναμώνει διαφορετικούς μύες των ποδιών

Ακριβώς όπως όταν αλλάζετε την κολύμβηση από ελεύθερο σε πρόσθιο, θα εξακολουθείτε να ασκείτε φορτίο και πίεση στους ώμους σας, αλλά οι μύες σας λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Είναι το ίδιο όταν κάνετε εναλλαγή από το τρέξιμο προς τα εμπρός σε προς τα πίσω. Όταν τρέχετε προς τα πίσω, χρησιμοποιείτε περισσότερο τους μύες και τους γλουτούς των οπίσθιων μηριαίων και τους μύες του τετρακέφαλου και της γάμπας λιγότερο, έτσι ώστε να μπορείτε να ασκηθείτε σε διαφορετικούς μύες των ποδιών.

#3 Το τρέξιμο προς τα πίσω δημιουργεί αντοχή

Το 2013 ο Δρ Robert K. Stevenson στο βιβλίο του με το όνομα Backwards Running ανέφερε ότι το reverse running ήταν αγαπημένη προπονητική άσκηση για τους πυγμάχους για δεκαετίες, επειδή χτίζει καρδιαγγειακή δύναμη και αντοχή. Όπως λέει, το τρέξιμο ενός γύρου προς τα πίσω ισοδυναμεί με οκτώ γύρους παραδοσιακού τρεξίματος προς τα εμπρός.

#4 Το τρέξιμο προς τα πίσω καίει λίπος

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εισήγαγαν το περπάτημα και το τρέξιμο προς τα πίσω στη ρουτίνα άσκησής τους για έξι εβδομάδες έχασαν 2,4% του σωματικού τους λίπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

#5 Το τρέξιμο προς τα πίσω μπορεί να σπάσει τη μονοτονία

Το να διατηρείς την άσκηση διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα είναι σημαντικό. Κι ενώ το reverse running δεν αποτελεί εναλλακτική του παραδοσιακού jogging, μπορείτε να το προσθέσετε στην προπόνησή σας για ποικιλία, τρέχοντας προς τα πίσω πάνω από 10 μέτρα τέσσερις φορές ως τρόπο προθέρμανσης ή ψύξης.

Πώς να τρέχετε προς τα πίσω με ασφάλεια

Το reverse running παρουσιάζει προφανείς κινδύνους, όπως πρόσκρουση σε αντικείμενα ή πτώση. Πρέπει επίσης να στρίψετε ελαφρά το σώμα σας για να δείτε πίσω σας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη – έτσι πιθανότατα δεν θέλετε να το κάνετε για μεγάλες περιόδους.

Επιλέξτε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς βυθίσεις και κρυφές λακκούβες και βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι καθαρή.

Τρέχοντας προς τα πίσω χωρίς παπούτσια μπορείτε να βελτιώσετε την ισορροπία σας, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δοκιμάσετε αφού πρώτα εξοικειωθείτε με το ανάποδο στυλ τρεξίματος, φορώντας αθλητικά παπούτσια.