Πολλοί θεωρούμε ότι έχουμε ευαίσθητο δέρμα αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα σωστό.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, ευαίσθητο δέρμα είναι αυτό που αντιδρά στη χρήση κάποιων καλλυντικών και παρουσιάζει συμπτώματα όπως κοκκινίλες και ξεφλούδισμα. Επίσης μπορεί να νιώθουμε την αίσθηση τσιμπήματος, τράβηγμα, κάψιμο ή τσούξιμο, όλα σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει διαταραχή στον δερμοεπιδερμιδικό φραγμό. Συνήθως οι ανοιχτοί φωτότυποι έχουν περισσότερες πιθανότητες ευαισθησίας. Αν αναγνωρίζουμε κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και στο δικό μας δέρμα, η σωστότερη λύση είναι να επισκεφτούμε τον δερματολόγο. Αυτός θα μας συστήσει και την κατάλληλη περιποίηση.

 

Τσεκάρουμε τα καλλυντικά μας

Δεν επαναπαυόμαστε στη λέξη «υποαλλεργικό» που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Πριν αγοράσουμε ένα νέο καλλυντικό, το τεστάρουμε. Απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα σε ένα ευαίσθητο σημείο, π.χ. πίσω από το αυτί και περιμένουμε 24 ώρες για να τσεκάρουμε τυχόν ερεθισμούς. Αν δεν παρατηρήσουμε κάτι ύποπτο, απλώνουμε το προϊόν σε ένα σημείο του προσώπου. Αν και τότε δεν προσέξουμε κάποια αντίδραση, προχωράμε στην επιλογή του.

Χρησιμοποιούμε ενυδατική που επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό

Το ευαίσθητο δέρμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις εξωτερικές επιθέσεις. Έτσι λοιπόν χρειάζεται να του προσφέρουμε πρωϊ και βράδυ τις ανάλογες θρεπτικές κι ενυδατικές ουσίες που αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας.

Καθαρίζουμε σωστά

Διατηρούμε καθαρούς τους πόρους με ένα ήπιο καθαριστικό που δε χρειάζεται τρίψιμο. Ιδανικά με ένα γαλάκτωμα ή μπαλμ.

Αποφεύγουμε την πολύπλοκη περιποίηση

Δεν παραφορτώνουμε την επιδερμίδα μας με πολλές καλλυντικές συνθέσεις, διότι αντιδρά. Κρατάμε απλή την καθημερινή μας ρουτίνα, με ένα καθαριστικό, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Αν το δέρμα μας είναι εξαιρετικά αφυδατωμένο, προσθέτουμε στη ρουτίνα μας και μια μάσκα βαθιάς θρέψης.

Προσέχουμε τον ήλιο όλο τον χρόνο

Φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF50. Προτιμάμε εκείνα με φυσικούς αντηλιακούς παράγοντες. Τέτοιοι είναι το οξείδιο του ψευδάργυρου ή τιτανίου, που έχουν την ιδιότητά να διαθλούν τις UV ακτίνες αντί να τις απορροφούν όπως οι χημικοί παράγοντες.

 

Καλλυντικά: Τι αποφεύγουμε;

-Τις αδιάβροχες συνθέσεις. Κι αυτό γιατί χρειάζονται ειδικά προϊόντα ντεμακιγιάζ που ενδεχομένως να ερεθίσουν την ευαίσθητη επιδερμίδα.

-Τα καλλυντικά που έχουν λήξει. Στην καλύτερη περίπτωση δε λειτουργούν, στη χειρότερη μας πειράζουν.

-Τα απολεπιστικά με κόκκους, γιατί προκαλούν μικρο-τραυματισμούς

-Τις συνθέσεις με πολλές χημικές ουσίες, οινόπνευμα, παραβίνες και αρώματα.

-Τα ρετινοειδή και τα οξέα ΑΗΑ. Τα χρησιμοποιούμε μόνο κατόπιν καθοδήγησης του δερματολόγου.

Τι προτιμάμε για το μακιγιάζ μας:

-Πούδρα από το φαρμακείο που περιέχει ελάχιστα συντηρητικά και άρωμα.

-Μέικ απ που βασίζονται σε σιλικόνες, γιατί δεν ερεθίζουν.

-Καλλυντικά με λιγότερα από 10 συστατικά στη σύνθεσή τους.

-Μάσκαρα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τα ευαίσθητα μάτια.