Το ανθρώπινο σώμα έχει ένα θερμορυθμιστικό μηχανισμό που μας επιτρέπει να ζούμε σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, διατηρώντας την εσωτερική μας θερμοκρασία σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το ανθρώπινο δέρμα παίρνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται σε θερμοκρασία 36,6-37,1 βαθμών. Έτσι, όταν  το περιβάλλον είναι κρύο, το σώμα παράγει θερμότητα για να παραμένει ζεστό, ενώ όταν το περιβάλλον είναι θερμό το σώμα αποβάλει θερμότητα για να μην ανέβει η θερμοκρασία του (το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία, αυξάνοντας την εφίδρωση και επιταχύνοντας την αναπνοή).

Κάποιες φορές, όμως, αυτός ο ομοιοστατικός μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία (ή υποθερμία). Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση) τώρα το καλοκαίρι. Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας.

Πώς να μειώσετε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος

Για να απολαύσετε τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες χωρίς απρόοπτα, πίνετε άφθονο δροσερό νερό, αποφεύγετε να κυκλοφορείτε τις ώρες που κάνει πάρα πολύ ζέστη, μην κάθεστε στον ήλιο, φοράτε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υφάσματα, χρησιμοποιείστε καπέλο αν πρέπει να περπατήσετε και κάντε συχνά ντους με δροσερό νερό.

Ένας παράγοντας που τείνουμε να παραβλέπουμε, αλλά μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας – ειδικά το καλοκαίρι, είναι η διατροφή. Δείτε επτά τροφές για ενυδάτωση και δροσιά το καλοκαίρι:

#1 Νερό καρύδας

Η κατανάλωση νερού καρύδας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωογονήσετε και να δροσίσετε το σώμα σας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι ηλεκτρολύτες στο νερό καρύδας το καθιστούν έναν αποτελεσματικό τρόπο ενυδάτωσης και αναζωογόνησης του σώματός σας όταν έχετε θερμικό στρες. Το νερό καρύδας έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη.

#2 Τσάι μέντας

Η μέντα είναι γνωστή για τις δροσιστικές της ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε μενθόλη, η οποία κάνει κάποιον να νιώθει πιο δροσερό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό ή παγωμένο τσάι μέντας και να το πίνετε όλη την ημέρα. Ενώ το ζεστό τσάι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να ιδρώσετε περισσότερο και να δροσίσετε το σώμα σας.

#3 Φρούτα και λαχανικά

Τρώτε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Φρούτα όπως το πεπόνι, το καρπούζι και οι φράουλες είναι καλές επιλογές. Δοκιμάστε να τρώτε πολλά λαχανικά όπως σέλινο, αγγούρι και κουνουπίδι. Μπορείτε να φάτε αυτά τα φαγητά ωμά σε σαλάτα. Εναλλακτικά, προσθέστε λίγο πάγο για να τα ενσωματώσετε σε ένα υγιεινό smoothie, αφού και το γιαούρτι είναι ένα δροσιστικό τρόφιμο.

#4 Χυμός αλόης

Τα φύλλα και το εσωτερικό τζελ αυτού του θεραπευτικού φυτού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζελ αλόης βέρα ανά φλιτζάνι νερό για να φτιάξετε ένα ρόφημα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε τζελ αλόης στο δέρμα σας για ένα δροσιστικό αποτέλεσμα. Είτε χρησιμοποιήστε το εσωτερικό τζελ ενός φρέσκου φυτού είτε ένα καθαρό τζελ αλόης. Για πρόσθετα οφέλη, διατηρήστε το στο ψυγείο πριν την εφαρμογή.

#5 Βουτυρόγαλα

Καταναλώνοντας βουτυρόγαλα μπορείτε να δροσίσετε το σώμα σας και να βελτιώσετε το μεταβολισμό. Είναι επίσης γεμάτο προβιοτικά (παραδοσιακό βουτυρόγαλα), βιταμίνες και μέταλλα που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής ενέργειας του σώματός σας, αν αισθάνεστε «στραγγισμένοι» από τη ζέστη. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι κρύο βουτυρόγαλα. Η προσθήκη μελιού ή γιαουρτιού είναι προαιρετική, αλλά μπορεί να κάνει τη γεύση περισσότερο της αρεσκείας σας.

#6 Τσάι τριγωνέλλας

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι τριγωνέλλας θα ιδρώσετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να δροσιστείτε. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, μπορείτε να φτιάξετε το τσάι νωρίτερα και να το κρυώσετε στο ψυγείο πριν το πιείτε. Το τσάι τριγωνέλλας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την απαλλαγή από κάποια περίσσεια υγρών και την αποτοξίνωση του σώματος.

#7 Τσίλι

Παρόλο που η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ζεστασιά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη στο τσίλι στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για να δείξει ότι το σώμα σας έχει υπερθερμανθεί. Αυτό σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο από το κανονικό και προκαλεί ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.

Άλλες σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας:

 

Κρύο ποδόλουτρο: Η τοποθέτηση των ποδιών σας σε ένα κρύο ποδόλουτρο δροσίζει το σώμα σας και σας επιτρέπει να καθίσετε και να χαλαρώσετε. Απλώς προσθέστε κρύο νερό και παγάκια σε έναν κουβά με νερό. Βυθίστε τα πόδια σας και μουλιάστε τα για έως και 20 λεπτά. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας για πρόσθετο δροσιστικό αποτέλεσμα.

Αναπνοή Sitali: Αυτή η τεχνική αναπνοής γιόγκα έχει δροσιστική επίδραση στο σώμα και στο μυαλό σας. Η αναπνοή Sitali σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Για να γίνει αυτό:

  • Καθίστε σε μια άνετη θέση.
  • Βγάλτε τη γλώσσα σας και τυλίξτε τις εξωτερικές άκρες για να μοιάζουν με χοτ ντογκ.
  • Εάν η γλώσσα σας δεν κουλουριάζεται έτσι, μπορείτε να σφίξετε τα χείλη σας.
  • Εισπνεύστε αργά από το στόμα σας.
  • Στη συνέχεια εκπνεύστε από τη μύτη σας.
  • Αυτός είναι ένας γύρος.
  • Συνεχίστε να αναπνέετε έτσι για έως και 5 λεπτά.