Μια μέρα στην παραλία είναι απαραίτητη αν βρίσκεστε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Υπάρχει κάτι τόσο χαλαρωτικό και ευχάριστο στο να κάθεσαι στην άμμο ή να μουλιάζεις τα πόδια σου στο νερό του ωκεανού, ακούγοντας τον ήχο από τα κύματα ενώ το απαλό αεράκι σου χαϊδεύει το πρόσωπο…

 

Θάλασσα: Πηγή υγείας κι ευεξίας 

Το να περνάτε χρόνο κοντά στη θάλασσα είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας κάνει να νιώσετε πραγματικά καλύτερα. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν σε διάφορες παραλίες σε όλο τον κόσμο, είτε επιλέγουν να ζουν σε περιοχές όπου θα έχουν πρόσβαση σε όμορφες παραλίες. Για τον ίδιο λόγο, επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να συμμετέχουν σε διαφορετικά θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες, όπως κολύμπι, σέρφινγκ, ψάρεμα και καταδύσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά σε παραλία είναι πιο υγιείς από εκείνους που δεν μένουν κοντά σε αυτήν ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Λοιπόν, τι είναι αυτό στην παραλία που κάνει τους ανθρώπους σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά πολύ πιο υγιείς;

*Ψυχική υγεία

Επειδή οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τον ωκεανό με ένα αίσθημα ηρεμίας, χαλάρωσης και γαλήνης, είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι ή υποφέρουν από στρες να αισθάνονται πιο άνετα όταν βρίσκονται στην παραλία. Τους δίνει αυτή την έντονη αίσθηση ηρεμίας που μπορεί να χρειάζονται πραγματικά, όταν τα πράγματα στη ζωή τους δεν είναι τόσο ήρεμα λόγω ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος. Ακόμη και το άρωμα του νερού του ωκεανού και το άρωμα της καθαρής άμμου είναι κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Η ποιότητα του αέρα στην παραλία είναι πολύ πιο φρέσκια και πιο υγιεινή για να αναπνέουν οι άνθρωποι. Όταν περιτριγυρίζεστε από πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά, συχνά γίνεται ακόμα πιο εύκολο να αισθάνεστε πραγματικά πολύ πιο υγιείς και να έχετε πολύ λιγότερο άγχος.

*Συναισθηματική υγεία

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ χαλάρωσης και παραλίας. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την παραλία, δεν σκέφτονται να πάνε στη δουλειά ή άλλες ανεπιθύμητες εργασίες ή αγγαρείες. Αντίθετα, χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τον χρόνο τους. Εάν επισκέπτεστε την όχθη του ωκεανού, ξοδεύετε χρόνο χαλαρώνοντας στην άμμο, μπαίνετε στο νερό, ακόμη και συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό, θα αρχίσετε να αισθάνεστε λίγο πιο σταθεροί συναισθηματικά. Αντί να αισθάνεστε ανησυχία, άγχος ή πανικός, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τελικά νιώθετε ότι βρίσκεστε στη ζώνη άνεσής σας – ένα μέρος όπου μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και να μην ανησυχείτε για τίποτα από τα πράγματα ή τους ανθρώπους που φέρνουν άγχος στη ζωή σας.

*Φυσική υγεία

Εάν ζείτε δίπλα στον ωκεανό ή επισκέπτεστε τον ωκεανό αρκετά συχνά, μπορεί να είστε σε θέση να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, εάν κάνετε σερφ και κολυμπάτε τακτικά, συμμετέχετε σε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καλύτερη φόρμα. Επιπλέον, πολλά φάρμακα με βάση τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, ακόμη και του καρκίνου. Το αλμυρό νερό που προέρχεται από τον ωκεανό είναι από τη φύση του καλό για τον οργανισμό. Αν και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις, είναι ευεργετικό για το δέρμα επειδή περιέχει πολλές διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, το αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό και να μειώσει το πρήξιμο και την ερυθρότητα που σχετίζονται με τα σπυράκια της ακμής. Όσοι πάσχουν από εξάρσεις εκζέματος μπορεί να ανακουφιστούν χρησιμοποιώντας αλατόνερο και στο δέρμα.

Απλές ιδέες για να περάσετε ακόμη πιο ευχάριστα την ώρα σας στην παραλία

Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ περισσότερο χρόνο στην παραλία αυτό το καλοκαίρι:

#1 Διαβάστε ένα βιβλίο

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε στην παραλία από το να διαβάσετε ένα βιβλίο; Απλώστε την πετσέτα σας, πιάστε το τελευταίο σας αναγνωστικό απόκτημα και αφεθείτε να χαλαρώσετε ανάμεσα στις σελίδες. Όποιο κι αν είναι το βιβλίο της επιλογής σας, τα κύματα και οι γλάροι συνθέτουν τον τέλειο ηχητικό καμβά καθώς διαβάζετε.

#2 Κάντε καγιάκ στο νερό

Αν ψάχνετε για κάτι λίγο πιο δραστήριο, η έξοδος στο νερό είναι μια εξαιρετική διασκέδαση. Στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες θα βρείτε πρακτορεία που προσφέρουν εκδρομές με καγιάκ που θα σας επιτρέψουν να δείτε την ακτογραμμή από μια νέα προοπτική. Εξερευνήστε μυστηριώδεις σπηλιές, ρομαντικούς κολπίσκους και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας.

#3 Πάτε για κολύμπι

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε! Το να μπείτε στα όμορφα νερά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε την παραλία. Ακόμα κι αν βυθίζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο νερό, δεν μπορούμε να προτείνουμε μια μέρα στην παραλία χωρίς να απολαύσετε το κολύμπι στον ωκεανό.

#4 Παίξτε φρίσμπι

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να παίξεις φρίσμπι από την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου; Πετάξτε το φρίσμπι μπρος-πίσω και γίνετε όσο ανταγωνιστικοί θέλετε. Ίσως αποφασίσετε να παίξετε ένα φιλικό παιχνίδι ή ίσως αυξήσετε τα πονταρίσματα και αποφασίσετε να δηλώσετε ότι ο ηττημένος αγοράζει το δείπνο!

#5 Ονειροπολήστε

Μερικές φορές ο σκοπός μιας μέρας στην παραλία είναι να χαλαρώσετε. Αφιερώστε λοιπόν αυτό το χρόνο για να κοιτάξετε τα σύννεφα και προσπαθήστε να εντοπίσετε τα διαφορετικά σχήματα! Απολαύστε τον ήχο των κυμάτων που σκάνε στην ακτή και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

 

Τα όμορφα νερά, οι ηλιόλουστες μέρες και ο τέλειος καιρός κάνουν σχεδόν κάθε μέρα μια τέλεια μέρα στην παραλία! Φορέστε λοιπόν το μαγιό σας, πάρτε την ομπρέλα σας, αντηλιακό, πετσέτα σας και κατεβείτε στην πλησιέστερη πλαζ για μια βουτιά!