Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της στοματικής υγιεινής και της υγείας μας συνολικά – το γνωρίζετε καλά αυτό. Αλλά ορισμένες συνήθειες που μπορεί να έχουμε υιοθετήσει με τον καιρό, ενδεχομένως να «ακυρώνουν» το βούρτσισμα των δοντιών μας.

Δείτε μερικά λάθη που ούτε καν φαντάζεστε ότι κάνετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, με αποτέλεσμα οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να είναι πιο συχνές από τις αναμενόμενες:

Βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να καθαρίσετε τα δόντια σας μετά το φαγητό ή το ποτό, περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά πριν τα βουρτσίσετε – ειδικά αν είχατε φάει κάτι όξινο όπως λεμόνια, γκρέιπφρουτ ή σόδα. Πιείτε νερό ή μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη με φθόριο, για να καθαρίσετε το στόμα σας όσο περιμένετε να περάσει η ώρα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το ξέπλυμα με νερό μετά το βούρτσισμα. Απλά φτύστε την περίσσεια οδοντόκρεμα και αφήστε το φθόριο να κάνει τη δουλειά του προστατεύοντας το χαμόγελό σας. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα για να πιείτε νερό.

Αποθηκεύετε ακατάλληλα την οδοντόβουρτσά σας

Όταν τελειώσετε το βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσά σας όρθια και αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα. Αποφύγετε αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας σε κλειστό δοχείο, όπου τα μικρόβια έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούν, λόγω ζέστης και παρατεταμένης υγρασίας.

Δεν βουρτσίζετε τη γλώσσα σας

Η γλώσσα σας είναι ένα δοχείο για μικρόβια και τις περισσότερες φορές η αιτία της κακοσμίας του στόματος. Όταν τελειώσετε το βούρτσισμα, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας ή βουρτσίστε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσά σας. Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των μικροβίων στο στόμα σας και θα βελτιώσει την αναπνοή σας.

Χρησιμοποιείτε λάθος τεχνική βουρτσίσματος

Όταν είστε νεότεροι, συνήθως έχετε τερηδόνα στην κορυφή των δοντιών σας. Γι’ αυτό και μαθαίνετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μόνο σε αυτή την περιοχή. Ως ενήλικες, όμως, οι πιο σημαντικές περιοχές για το βούρτσισμα είναι κατά μήκος της γραμμής των ούλων σας, ανάμεσα στα δόντια και το πίσω μέρος των δοντιών. Ακολουθεί μια τεχνική που πρέπει να δοκιμάσετε για ένα σχολαστικό βούρτσισμα: Αρχικά, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών ως προς τα ούλα. Στη συνέχεια, μετακινήστε απαλά τη βούρτσα μπρος-πίσω με σύντομες (σε πλάτος των δοντιών) κινήσεις. Στη συνέχεια, βουρτσίστε τις εξωτερικές επιφάνειες, τις εσωτερικές επιφάνειες και τις επιφάνειες μάσησης των δοντιών, με ιδιαίτερη έμφαση στους γομφίους. Τέλος, για να καθαρίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, γείρετε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάντε πολλές κινήσεις πάνω-κάτω.

Βουρτσίζετε κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο

Αν ξεκινάτε πάντα βουρτσίζοντας τα δόντια σας πάνω δεξιά και τελειώνετε κάτω αριστερά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάνετε τις ίδιες περιοχές κάθε μέρα. Για να το αποτρέψετε αυτό, αλλάξτε το μοτίβο με το οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μπορεί να χρειαστεί κάποια σκέψη, αλλά θα αυτό θα διασφαλίσει ότι όλα σας τα δόντια καθαρίζονται σωστά.

 Χρησιμοποιείτε ακατάλληλη οδοντόβουρτσα

Υπάρχουν πολλές οδοντόβουρτσες που μπορούν να αφήσουν τα δόντια σας φρέσκα και καθαρά, συμπεριλαμβανομένων των χειροκίνητων και των ηλεκτρικών. Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους μέχρι να βρείτε έναν με τον οποίο αισθάνεστε άνετα. Για παράδειγμα, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να κρατιέται πιο εύκολα και να κάνει αρκετή δουλειά αντί για εσάς, αν έχετε πρόβλημα με το βούρτσισμα. Ανεξάρτητα από το ποια θα επιλέξετε, να θυμάστε ότι η οδοντόβουρτσα δεν είναι το παν, αφού το καθαρό στόμα εξαρτάται πραγματικά από εσάς.

Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα

Μερικοί οδοντίατροι συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση στοματικού διαλύματος αμέσως μετά το βούρτσισμα. Οι περισσότερες φθοριούχες οδοντόκρεμες περιέχουν περίπου 1450 ppm φθόριο, ενώ το στοματικό διάλυμα περιέχει μόνο περίπου 450 ppm, κάτι που δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση της πλάκας. Χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα, μπορείτε να ξεπλύνετε μέρος της φθοριούχου οδοντόκρεμας. Εάν απλά δεν μπορείτε να κόψετε τη συνήθεια, κάντε γαργάρες και φτύστε χωρίς να αναδεύσετε το υγρό γύρω από τα δόντια σας.