Εάν βασίζεστε στον καφέ σας για να ξυπνήσετε το πρωί ή εάν απλώς απολαμβάνετε την γεύση του, τότε ξέρετε ότι κάθε φλιτζάνι δεν είναι το ίδιο. Εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που τον απολαμβάνουν γλυκό, ίσως έχει έρθει η ώρα να το σκεφτείτε και πάλι. Αυτό διότι, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη ο σκέτος καφές ή τουλάχιστον ένα φλιτζάνι με ελάχιστη ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Σκέτος VS γλυκού καφέ

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το Southern Medical University εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 171.000 συμμετέχοντες που είχαν απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο συμπεριφοράς υγείας στη μελέτη της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο σκέτος και ο καφές με ελάχιστη ζάχαρη επηρέασαν τον οργανισμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μια περίοδο επτά ετών, όσοι επέλεξαν τον σκέτο είχαν 16-20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε αντίθεση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Αυτοί οι αριθμοί αυξήθηκαν στο 29-31% όταν επρόκειτο για συμμετέχοντες που πρόσθεταν τακτικά περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

Όσον αφορά τα ευρήματα, οι ειδικοί επισημαίνουν: «Αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μας προκαλούν έκπληξη μιας και είναι γνωστή η αντιφλεγμονώδης και προστατευτική δράση του καφέ».

Ποιος καφές είναι πιο υγιεινός

«Ο μαύρος καφές είναι ο πιο υγιεινός γιατί περιέχει όλες τις υγιεινές πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά του καφέ χωρίς καμία από τις φλεγμονώδεις ενώσεις που μπορεί να βρεθούν σε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή κρεμώδη πρόσθετα», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τον καφέ με την ελάχιστη ζάχαρη, οι ειδικοί σημειώνουν ότι «βασικά βλέπουμε το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη είναι πολύ λίγο σε ολόκληρο το πρόγραμμα μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και αυτή η μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν θα οδηγήσει σε ταλάντευση στα σάκχαρα του αίματος ή σε άλλες σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία που θα μπορούσαν να έχουν τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη» καταλήγουν οι ερευνητές.