Κακή στάση σώματος; Διαστρέμματα; Πολύωρη ορθοστασία, ή, απλά αναζήτηση ενός διασκεδαστικού τρόπου να προπονείστε πιο αποτελεσματικά; Η balance ball (μπάλα ισορροπίας) είναι το εργαλείο εκγύμνασης από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν οι περισσότεροι άνθρωποι, για να βελτιώσουν γρήγορα την ισορροπία τους και να φτιάξουν τη στάση του σώματός τους.

Πώς λειτουργεί η balance ball

Οι μπάλες ισορροπίας είναι σχεδιασμένες για να στέκεστε, ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε την ισορροπία και τη στάση σας. Συχνά χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα προπόνησης και ως «εργαλεία» αποκατάστασης τραυματισμών (π.χ. σε διαστρέμματα αστραγάλου). Αλλά, τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις επιλέγουν και στην καθημερινή τους ζωή για να μετατοπίζουν το βάρος τους στην όρθια εργασία, ώστε να μειώνουν τις καταπονήσεις στα πόδια και την πλάτη τους.

Η προσθήκη μιας balance ball στη ρύθμιση του γραφείου σας στο σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος και να προσφέρει πολλά άλλα εκπληκτικά οφέλη που θα συζητήσουμε σε λίγο. Συνολικά, σας ενθαρρύνουν να κινείστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας τις αρθρώσεις σας ελαστικές, μειώνοντας τις καταπονήσεις και τους πόνους και ακόμη και κρατώντας σας πιο συγκεντρωμένους.

Ανάλογη «δουλειά» κάνει το balance pad, η balance disc και το balance board. Απλά βρείτε τον τύπο που σας ταιριάζει.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση balance ball;

Φτιάχνει την στάση του σώματος

Το ανθρώπινο σώμα ξέρει εκ φύσεως πώς να διατηρεί καλή στάση, αλλά μπορεί να υποφέρει αν είμαστε συνεχώς ξαπλωμένοι, υπέρβαροι και ζούμε έναν κυρίως καθιστικό τρόπο ζωής. Η προσθήκη μιας balance ball μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους κοιλιακούς μυς, τα πόδια και την πλάτη σας βοηθώντας σας να χτίσετε λειτουργική δύναμη που θα σας βοηθήσει σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Βελτιώνει την ισορροπία

Η προπόνηση σε μια μπάλα ισορροπίας μπορεί επίσης να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα στον αστράγαλο μέσω μικροκινήσεων, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξισορρόπηση, εκπαιδεύοντας τους τένοντες, τους μύες και τους συνδέσμους για να γίνουν πιο δυνατοί και να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν σταθερότητα.

Τονώνει τους μύες των ποδιών

Όποιος έχει σταθεί ποτέ σε balance board ξέρει επίσης πόσο καλή είναι για την τόνωση των μυών των ποδιών. Καθώς το σώμα σας εργάζεται για να βρει ισορροπία, κάνει πολλές μικρές προσαρμογές σε πολλές μυϊκές ομάδες για να το κάνει.

Μειώνει τα οιδήματα και την κόπωση

Οι δυνατοί και τονωμένοι μύες είναι υγιείς μύες, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο πρήξιμο των άκρων και μυϊκή κόπωση, βελτιωμένη κυκλοφορία και μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Θα ενισχύσουν επίσης τον συντονισμό και τη σωματική σας επίγνωση, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την ολοκλήρωση όλων των τύπων εργασιών πιο εύκολα.

Μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας

Η προπόνηση ισορροπίας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τον έλεγχο των ματιών, την ανάπτυξη της γλώσσας, τις κινητικές δεξιότητες και πολλά άλλα. Μας κάνει να χρησιμοποιούμε και να χτίζουμε συνεχώς νευρωνικά δίκτυα, τα οποία, με τη σειρά τους, βοηθούν στο συντονισμό μεταξύ του νου και του σώματος.

Σας κρατά σε εγρήγορση

Χρησιμοποιώντας μια μπάλα ισορροπίας στη δουλειά, θα είστε πιο προσεκτικοί ακόμη και για αυτή την εξαιρετικά βαρετή αναφορά που γράφετε για τον προϊστάμενό σας. Θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη το μεσημέρι που οι ρυθμοί αρχίζουν και «πέφτουν».

Σας δίνει κίνητρο να προπονηθείτε

Οι μπάλες ισορροπίας είναι διασκεδαστικές στη χρήση, ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε στο όρθιο γραφείο σας. Μπορείτε να κάνετε διαγωνισμούς ισορροπίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, να τις χρησιμοποιείτε στις προπονήσεις σας, ακόμη και να κουνιέστε πάνω τους ενώ ακούτε αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια.

BOSU BALL

Ποια μειονεκτήματα υπάρχουν;

Η πρώτη ανησυχία με τις μπάλες ισορροπίας είναι ότι χρειάζεται υπομονή για να καταφέρετε να σταθείτε τις πρώτες φορές. Αν και το σώμα σας μαθαίνει γρήγορα πώς να βρίσκει ισορροπία και να κινείται πάνω στην balance ball, μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι θα πέσετε και θα τραυματιστείτε. Ευτυχώς, αυτή η αίσθηση τείνει να εξασθενεί αρκετά γρήγορα με τη συνεχή χρήση.

Επιπλέον, οι μπάλες ισορροπίας μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρές, καθώς η μέση τιμή τους είναι γύρω στα 100 ευρώ. Ωστόσο και με μια balance ball γύρω στα 50 ευρώ θα κάνετε εξίσου καλή δουλειά, ειδικά αν είστε αρχάριοι. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς λειτουργεί και αν σας αρέσει ή όχι, χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να αναβαθμίσετε σε μια καλύτερη έκδοση ή να δοκιμάσετε ένα τελείως διαφορετικό στυλ προπόνησης ισορροπίας.

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί balance ball;

Η balance ball είναι εξαιρετική για παιδιά και ηλικιωμένους. Οι φυσιοθεραπευτές συχνά την συνιστούν για χρήση τόσο στην στατική προπόνηση όσο και στην δυναμική ισορροπία. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που έχουν ζαλάδες ή διαταραχή της ισορροπίας τους, καθώς μπορεί να τα οδηγήσει σε τραυματισμό.

Είναι επίσης o.k. αν χρειαστεί να κρατήσετε έναν φίλο ή ένα στιβαρό έπιπλο τις πρώτες φορές, μέχρι να εξοικειωθείτε με τη χρήση του νέου σας εργαλείου προπόνησης.