Τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πέραν των 90 ετών σε γυναίκες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Harvard T.H. Chan School of Public Health. «Αν και η ίδια η αισιοδοξία μπορεί να επηρεαστεί από κοινωνικούς δομικούς παράγοντες, όπως η φυλή και η εθνικότητα, η έρευνά μας δείχνει ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικές ομάδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η αισιοδοξία χαρίζει μακροζωία

Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα και απαντήσεις σε έρευνα από 159.255 συμμετέχουσες. Από αυτές, το 25% που ήταν οι πιο αισιόδοξες ήταν πιο πιθανό να έχουν 5,4% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν τα 90 συγκριτικά με το 25% που ήταν λιγότερο αισιόδοξες.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης καμία αλληλεπίδραση μεταξύ της αισιοδοξίας και οποιασδήποτε κατηγορίας φυλής και εθνότητας, και αυτές οι τάσεις ίσχυαν αφού έλαβαν υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία, τις χρόνιες παθήσεις και την κατάθλιψη. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τέταρτο της σχέσης αισιοδοξίας-διάρκειας ζωής, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία τους.

«Τείνουμε να εστιάζουμε στους αρνητικούς παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την υγεία μας», μας λένε. «Είναι όμως, εξίσου σημαντικό να σκεφτόμαστε τους θετικούς πόρους, όπως η αισιοδοξία, που μπορεί να είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας» καταλήγουν.

Πώς θα γίνουμε πιο αισιόδοξοι;

*Αποστασιοποιούμαστε από τις σκέψεις μας

Για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε δεν είναι απαραιτήτως αληθινό και άρα δεν χρειάζεται να το πιστεύουμε πάντα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τη φράση: «Σκέφτομαι…».

*Διαχωρίζουμε τις σκέψεις από τα γεγονότα

Μία σκέψη δεν είναι ένα γεγονός. Επομένως είναι βασικό να διαχωρίζουμε όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα από όσα συμβαίνουν μόνο στο μυαλό μας.

*Αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματά μας

Δεν είναι πάντα εύκολο να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, ειδικά όταν μας έχουν μάθει ότι μπορεί να δείχνουν αδυναμία ή ότι δεν πρέπει να τα εκφράζουμε. Προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι νιώθουμε, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε αν αισθανόμαστε ευχάριστα ή δυσάρεστα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε το συναίσθημά μας, πρόκειται π.χ για φόβο, λύπη ή θυμό; Αφού αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας, θα είμαστε σε θέση να αποστασιοποιηθούμε από αυτά και να καταλάβουμε ότι είναι σχετικά. Αυτό από μόνο του πολλές φορές αρκεί για να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.