Τα λάστιχα αντίστασης είναι ένα μέσο ενδυνάμωσης ή/και διάτασης των μυών σας. Είτε είστε αρχάριος, είτε έμπειρος αθλητής βαρών είτε αναρρώνετε από τραυματισμό, η προπόνηση με λάστιχα μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους φυσικής κατάστασης που έχετε θέσει – αισθητικοί, αθλητικής επίδοσης ή αποκατάστασης.

8+1 λόγοι για να προπονηθείτε με λάστιχα αντίστασης

Σίγουρα, το γυμναστήριο είναι γεμάτο αλτήρες και μηχανήματα και βάρη όλων των ειδών. Αλλά τα λάστιχα αντίστασης προσφέρουν πολλά οφέλη που τα τυπικά βάρη δεν μπορούν:

  1. ΙΔΙΑ ΜΥΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η προπόνηση με λάστιχα παρέχει παρόμοια και μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερη μυϊκή δραστηριότητα με την προπόνηση με βάρη. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα δύναμης στις αρθρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παρασχεθεί περισσότερο ερέθισμα στους μύες με λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Αυτά είναι επίσης καλά νέα για οποιονδήποτε με υπάρχοντες τραυματισμούς ή πόνο στις αρθρώσεις, επειδή οι ζώνες αντίστασης μπορούν να σας επιτρέψουν να συνεχίσετε να προπονείστε και να κάνετε ασκήσεις που δεν μπορείτε να κάνετε με αλτήρες.

  1. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΙΚΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των ελεύθερων βαρών και των ζωνών αντίστασης είναι η μεταβλητή αντίσταση που εφαρμόζεται σε όλο το εύρος κίνησης μιας άσκησης. Με τα ελεύθερα βάρη, υπάρχουν στην πραγματικότητα μέρη της κίνησης όπου οι μύες δεν εκτελούν πολλή δουλειά λόγω έλλειψης βαρύτητας, όπως στην κορυφή μίας κάμψης δικεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιούνται λάστιχα, ο μυς λαμβάνει μεγαλύτερη αντίσταση στο ισχυρότερο σημείο του στο εύρος κίνησης κι επομένως λαμβάνει μεγαλύτερη αντίσταση για να διεγείρει καλύτερα τις προσαρμογές δύναμης.

  1. ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ/ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΡΜΟΥ

Η συνεχής ένταση από τα λάστιχα προσθέτει ένα στοιχείο απαιτούμενης σταθεροποίησης από το σώμα σας για να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια πολλών ασκήσεων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι συχνά θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τον κορμό σας για ισορροπία. Η ανάγκη να τα ελέγξετε από το να επιστρέψουν στη θέση τους σημαίνει μεγαλύτερη διέγερση και δύναμη μέσω του πλήρους εύρους κίνησης των μυών και το τράβηγμα των λάστιχων μειώνει την ικανότητά σας να «κλέβετε» χρησιμοποιώντας ορμή.

  1. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Τα λάστιχα αντίστασης ισχύος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για την αθλητική προπόνηση λόγω του αυξημένου φορτίου, της μεταβλητής αντίστασης και της αστάθειας. Σύμφωνα με μια μελέτη από το TheSportJournal.org, «Έμπειροι ανυψωτές ισχύος και επαγγελματίες ενδυνάμωσης και προετοιμασίας έχουν ισχυριστεί ότι η προπόνηση με λάστιχα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή προπόνηση παράγει κέρδη δύναμης για αρκετά χρόνια». Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η χρήση λάστιχων σε συνδυασμό με βάρη βελτιώνει τη νευρομυϊκή απόδοση και τη δύναμη περισσότερο από την προπόνηση με βάρη μόνο. Αυτά τα λάστιχα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ασκήσεις ταχύτητας και ευκινησίας για διάφορους αθλητικούς σκοπούς.

  1. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Με αλτήρες ή μπάρα, περιορίζεστε σε ορισμένες θέσεις του σώματος σε ένα κατακόρυφο επίπεδο κίνησης για να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη της βαρύτητας. Όταν χρησιμοποιείτε λάστιχα αντίστασης, μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις τόσο σε κατακόρυφο όσο και σε οριζόντιο επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια πίεση στο στήθος ή την πίσω σειρά σε όρθια θέση, αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε έναν πάγκο. Μπορείτε επίσης να προπονηθείτε εκτελώντας πλάγιες κινήσεις, ιδανικές για αθλητικές δραστηριότητες όπως το να κουνάτε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ ή μπαστούνι του γκολφ, καθώς και καθημερινές εργασίες όπως το άνοιγμα μιας πόρτας ή η μετακίνηση ενός κουτιού.

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Λόγω του γεγονότος ότι μπορείτε να εκτελέσετε μια ποικιλία ασκήσεων με ένα λάστιχο αντίστασης, όπως αναφέρθηκε στα παραπάνω παραδείγματα, σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε τόσα βάρη και μηχανές. Εάν προπονείστε στο σπίτι, ένα σετ ιμάντων αντίστασης μπορεί να σας γλιτώσει από την αγορά τόσων πολλών ακριβών βαρών που καταλαμβάνουν επίσης χώρο.

  1. ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι ταινίες και οι σωλήνες αντίστασης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη δύναμη, το μέγεθος και τη λειτουργία των μυών στους ηλικιωμένους, καθώς και σε αυτούς που υποβάλλονται σε αποκατάσταση. Οι ταινίες μπορούν να παρέχουν πολύ ελαφριά ή βαριά αντίσταση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με στοχευμένους τρόπους για συγκεκριμένους μύες, η οποία προστατεύει επίσης τις αρθρώσεις.

  1. ΕΚΤΑΣΕΙΣ & ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οποιοσδήποτε τύπος σωλήνα ή επίπεδης ταινίας είναι εξαιρετικός τόσο για διατάσεις μετά την προπόνηση, όσο και για εργασίες κινητικότητας πριν από την προπόνηση. Συνήθως, κατά τη διάρκεια των διατάσεων περιορίζεστε από το επίπεδο ευελιξίας και το εύρος της κίνησής σας, και πολλές αποτελεσματικές διατάσεις απαιτούν ακόμη και ένα άλλο άτομο να ασκεί πίεση στον μυ. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάστιχα για να βοηθηθείτε με τις διατάσεις να επεκτείνετε την εμβέλειά σας και να ασκήσετε πίεση, όπως με τις επιδαπέδιες διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων. Οι ιμάντες ισχύος είναι επίσης εξαιρετικοί για εργασίες κινητικότητας όταν τυλίγονται γύρω από στιβαρό αντικείμενο, όπως η βελτίωση της κινητικότητας του αστραγάλου και του ισχίου για squats.

  1. ΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Μπορεί να είναι δύσκολο να χωρέσετε σε προπονήσεις ή ακόμα και να βρείτε γυμναστήριο όταν ταξιδεύετε. Τα λάστιχα αντίστασης είναι μια τέλεια επιλογή που μπορείτε να πακετάρετε στην τσάντα σας για να ασκηθείτε σε δωμάτιο ξενοδοχείου ή σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς βαρύ εξοπλισμό. Δεν θα βαρύνουν τις αποσκευές σας, αλλά θα σας προσφέρουν μια αποτελεσματική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα. Για τον ίδιο λόγο, είναι ιδανικά για bodybuilders και άτομα που ασχολούνται με το fitness, καθώς και για μοντέλα που πρέπει να δυναμώσουν τους μύες τους πριν από μια παράσταση ή φωτογράφηση.