Η μειωμένη κινητικότητα και η δυσκαμψία μπορεί να κάνει το σώμα σας άκαμπτο και σφιχτό, προκαλώντας ενόχληση καθώς κάνετε ορισμένες δραστηριότητες ή κινήσεις. Ίσως δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε ορισμένες ασκήσεις σε όλο το εύρος κίνησης που απαιτείται ή ίσως είναι πολύ δύσκολο να βάλετε τα ψώνια σας στο πιο ψηλό ράφι. Όπως και να έχει, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τείνουμε να χάνουμε την ευελιξία μας καθώς μεγαλώνουμε, για αυτό και θα πρέπει να την δουλεύουμε.

Ασκήσεις για αυξημένη κινητικότητα

Αν και δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία γήρανσης, μπορείτε να ενσωματώσετε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κινητικότητα και την ευελιξία στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας. «Οι ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων πρέπει να γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα για διαστήματα 20 λεπτών για να επιτευχθεί μια γενική διάταση του σώματος», συνιστούν οι ειδικοί.

Οι ασκήσεις κινητικότητας των αρθρώσεων, όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο εύρος κίνησης σε όλο το σώμα, ευκολότερη εκτέλεση δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και καλύτερη ροή αίματος των μυϊκών συστατικών. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστείτε. Είναι σημαντικό να διατείνετε ήπια το σώμα σας και να αναζητήσετε την φροντίδα των ειδικών αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη ενόχληση.

Στάση γάτα

Πρόκειται για μια δημοφιλή στάση της γιόγκα, που χρησιμοποιείται για την αύξηση της κινητικότητας και της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης. Για να τα καταφέρετε δοκιμάστε:

 • Μπείτε σε επιτραπέζια θέση (οι ώμοι σας να βρίσκονται πάνω από τις παλάμες και η λεκάνη σας πάνω από τα γόνατά σας, που ακουμπούν στο έδαφος). Στρέψτε το βλέμμα κάτω και προς τα έξω.
 • Γείρετε τη λεκάνη σας προς τα πίσω, σηκώστε την ουρά σας και μετά συνεχίστε την κίνηση προς τα πάνω στη σπονδυλική σας στήλη με τον λαιμό σας να κινείται τελευταίος.
 • Αφήστε την κοιλιά σας να «πέσει» προς το πάτωμα με τον πυρήνα σας σφιχτό και κοιτάξτε προς την οροφή.
 • Τοποθετήστε τις κορυφές των ποδιών σας στο πάτωμα και πιέστε την ουρά σας κάτω, συνεχίζοντας αυτή την κίνηση προς τα πάνω στη σπονδυλική σας στήλη.
 • Στρέψτε και πάλι το βλέμμα σας προς τα κάτω και κοιτάξτε προς τον αφαλό σας.

Επαναλάβετε για πέντε έως δέκα αναπνοές.

Wall angels

Η συγκεκριμένη άσκηση (άγγελοι στον τοίχο) βελτιώνουν την κινητικότητα των ώμων και της πλάτης σας.

 • Λυγίστε τα γόνατά σας σε γωνία ενενήντα μοιρών και ακουμπήστε την πλάτη σας στον τοίχο.
 • Σηκώστε τους αγκώνες σας μέχρι το ίδιο επίπεδο με τους ώμους σας ενώ πιέζετε το πίσω μέρος των χεριών σας στον τοίχο.
 • Περιστρέψτε τα χέρια σας προς τα πάνω, πιέζοντας τους πήχεις σας και τα πίσω μέρη των χεριών σας στον τοίχο.
 • Καθώς κάνετε τα παραπάνω, τεντώστε τα πόδια σας, σπρώχνοντας τον κορμό σας προς τα πάνω.
 • Σηκώστε αργά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, συνεχίζοντας μέχρι να τεντωθούν πλήρως οι ώμοι και οι αγκώνες σας. Κρατήστε την πλάτη σας πιεσμένη στον τοίχο χωρίς να ανασηκώνεται.
 • Χαμηλώστε τα χέρια σας μέχρι οι τρικέφαλοι σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα.

Επαναλάβετε για 10 έως 15 επαναλήψεις.

90-90

Η άσκηση 90-90 είναι εξαιρετική για να αυξήσετε την κινητικότητα του ισχίου και να τεντώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας. Είναι μια αποτελεσματική κίνηση για την ανακούφιση και την πρόληψη του πόνου στη μέση και το ισχίο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 • Καθίστε στο έδαφος με το δεξί σας πόδι μπροστά σας σε γωνία 90 μοιρών και το αριστερό σας πόδι πίσω σας σε γωνία 90 μοιρών.
 • Κρατήστε τον κορμό σας ίσιο με το αριστερό σας γόνατο σε ευθεία με το αριστερό σας χέρι, αν το σηκώνετε ίσια, και το ισχίο και τον ώμο σας σε ευθεία.
 • Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι δίπλα σας, με την παλάμη προς τα κάτω, με τα δάχτυλα να δείχνουν πίσω σας για να στηρίξουν τη στάση σας.

Μείνετε εδώ για 5 έως 10 αναπνοές, ή αν αισθάνεστε καλά, σκύψτε προς τα εμπρός, φέρνοντας τον κορμό σας πάνω από το μπροστινό γόνατό σας και κρατήστε για μερικές αναπνοές πριν σηκωθείτε. Αλλάξτε τα πόδια και επαναλάβετε.