Το να έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι – το λιγότερο – εξουθενωτικό, μιας και συνήθως να περιλαμβάνει την άδικη ενοχοποίησή σας, gashlighting, ακόμα και την γενικότερη ή συναισθηματική απόρριψη. Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα κοινά σημάδια του ναρκισσισμού, τα οποία μπορούν επίσης να λάβουν διαφορετικές μορφές. Σαφώς, η αλληλεπίδραση με ναρκισσιστές μπορεί να είναι δύσκολη, οδηγώντας συχνά το άτομο να αντιδράσει χάνοντας την ψυχραιμία του. Γι’ αυτό, αν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα ναρκισσιστικό άτομο, η μέθοδος του «γκρίζου βράχου» (‘Grey Rock Method’) είναι κάτι που ίσως θέλετε να έχετε κατά νου.

Τι είναι ακριβώς η ‘Grey Rock Method’

Η συγκεκριμένη μέθοδος ουσιαστικά συνεπάγεται την ανταπόκριση σε ναρκισσιστική, χειριστική ή άλλως τοξική συμπεριφορά με το να μην εμπλακείτε καθόλου ή αν χρειαστεί να εμπλακείτε όσο το δυνατόν λιγότερο και παθητικά, όταν προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν. Για να πετύχει η συγκεκριμένη μέθοδος, θα χρειαστεί να τηρήσετε μονάχα μία προϋπόθεση: να ενεργείτε σαν γκρίζος βράχος, να είστε δηλαδή σταθεροί, κενοί και να μην ανταποκρίνεστε.

Στόχος της μεθόδου είναι να κάνετε τον ναρκισσιστή που έχετε απέναντί σας να βαρεθεί, μιας και είναι γνωστό ότι οι ναρκισσιστές και γενικότερα τα τοξικά άτομα αγαπούν το δράμα. «Τους αρέσει να υποκινούν και θέλουν να λάβουν μια συναισθηματική αντίδραση από όποιον στοχεύουν σε μια δεδομένη στιγμή» μας εξηγούν οι ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας.

Εάν όμως, εσείς παραμένετε σταθερά κενοί και χωρίς να ανταποκρίνεστε σε όσα σας λένε είτε θα βαρεθούν είτε θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πάρουν καμία συναισθηματική απάντηση από εσάς και θα σταματήσουν να σας ενοχλούν.

Δεν σταματάτε απλώς τον ναρκισσιστή

Ενώ η μέθοδος του γκρίζου βράχου είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία από τη ναρκισσιστική συμπεριφορά, ωφελεί επίσης άμεσα το άτομο που τη χρησιμοποιεί. Αυτό διότι μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για την συναισθηματική κατάσταση του ναρκισσιστή απέναντί σας. Σε μια σχέση όπου το ένα άτομο δείχνει ναρκισσιστικό, το άλλο άτομο συχνά αισθάνεται ότι θα πρέπει να διορθώσει» τα προβλήματα του ναρκισσιστή για να αποτρέψει την οργή του.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί απελευθερωτικά για τον μη ναρκισσιστή.

Επιπλέον, το να νιώθετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε το δράμα ενός ναρκισσιστικού ατόμου μπορεί να σας κουράσει και να σας οδηγήσει στο να αισθανθείτε αγανάκτηση ή θυμό. Η χρήση της μεθόδου του γκρίζου βράχου μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι η ανάγκη τους για προσοχή δεν χρειάζεται να είναι δικό σας πρόβλημα ή ευθύνη. Στην πραγματικότητα, η κατανόηση ότι τα προβλήματά τους είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει να κάνει με εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε ακόμα πιο αποτελεσματικά την μέθοδο.

Τα πρακτικά βήματα για να τα καταφέρετε

Για να εξασκήσετε τα παραπάνω μπορείτε να δοκιμάσετε να μην αντιδράσετε καθόλου. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτήν την επιλογή, οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε την οπτική επαφή, να μην λέτε τίποτα και αν μπορείτε να απομακρυνθείτε ή μπορείτε να περιορίσετε την αντίδρασή σας, τουλάχιστον αυτή που έχετε μπροστά στον ναρκισσιστή. «Δώστε σύντομες και spot-on απαντήσεις» λένε οι ειδικοί.

«Στα μηνύματα κειμένου αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα emoji ή πολύ λίγες λέξεις στην περίπτωση ενός e-mail» συμπληρώνουν. Μην παίρνετε αμυντική στάση και μην προσπαθήσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε πάντα να απαντάτε ήπια, ήρεμα και χωρίς συναισθηματισμούς.

Ακόμα κι αν η εφαρμογή της μεθόδου του γκρίζου βράχου είναι δύσκολη, οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι αξίζει τον κόπο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τα όρια σας, τον αυτοσεβασμό σας και συνειδητά να μην εμπλακείτε στην τοξικότητα ενός ατόμου. Επίσης σας βοηθά να έχετε τον έλεγχο στην δυναμική της σχέσης που αναπτύσσετε ανάμεσα σε εσάς και έναν ναρκισσιστή, είτε αυτή είναι προσωπική είτε επαγγελματική.