Το δέρμα σας μπορεί να καεί εάν μείνει για πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά και ρούχα. Για να βοηθήσετε στην επούλωση και να καταπραΰνετε το τσούξιμο του δέρματος, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος μόλις το παρατηρήσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετακινηθείτε σε μέρος με σκιά και κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους. Μόλις μπείτε σε εσωτερικό χώρο, αυτές οι συμβουλές των δερματολόγων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενόχληση:

Κάντε συχνά δροσερά μπάνια ή ντους για να ανακουφίσετε τον πόνο

Μόλις βγείτε από την μπανιέρα ή το ντους, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας, αφήνοντάς το ελαφρώς νωπό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε να παγιδευτεί το νερό στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ξηρότητας.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει αλόη βέρα ή σόγια για να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα, μπορεί να θέλετε να εφαρμόσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην αντιμετωπίζετε τα ηλιακά εγκαύματα με προϊόντα «-καΐνης» (όπως η βενζοκαΐνη), καθώς αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Σκεφτείτε να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και ενόχληση

Πίνετε πολύ νερό

Ένα ηλιακό έγκαυμα αντλεί υγρά στην επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Έτσι η κατανάλωση επιπλέον νερού όταν έχετε καεί από τον ήλιο, βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Εάν το δέρμα σας κάνει φουσκάλες, αφήστε τις να επουλωθούν

Το δέρμα με φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού. Δεν πρέπει να σκάσετε τις φουσκάλες, καθώς σχηματίζονται για να βοηθήσουν το δέρμα σας να επουλωθεί και να σας προστατεύσει από τη μόλυνση.

Να είστε ιδιαίτερα όσο το δέρμα επουλώνεται

Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Τα σφιχτά υφάσματα λειτουργούν καλύτερα. Το ύφασμα σας προστατεύει ικανοποιητικά όταν δεν διαφανίζει ενώ το κρατάτε σε έντονο φως.

 

 Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια προσωρινή κατάσταση, το ηλιακό έγκαυμα – αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) – μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), καθιστώντας κρίσιμη την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Για ερωτήσεις σχετικά με το ηλιακό έγκαυμα ή για να μάθετε πώς να προστατεύετε καλύτερα το δέρμα σας από τον ήλιο, επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο.

Ακολουθήστε το στο Google News