Αν είστε λάτρης της γιόγκα και σας αρέσει να βρίσκεστε κοντά στο νερό, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε την SUP Yoga (stand-up paddleboard), μία προπόνηση που συνδυάζει το SUP με την γιόγκα.

Τι είναι η SUP Yoga;

Με καταγωγή από τη Χαβάη, η SUP Yoga άρχισε να αποκτά οπαδούς και σε άλλα μέρη του κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Έκτοτε, έχει ανέβει στην κορυφή των προτιμήσεων όσων αναζητούν συνεχώς τρόπους να ανανεώνουν την προπόνησή τους. Το στοιχείο μάλιστα του νερού την κάνει όχι μόνο πιο ελκυστική, αλλά και πιο αποτελεσματική, προσθέτοντας ένα επιπλέον στρώμα πολυπλοκότητας που προκαλεί την ισορροπία σας.

How to: Πάρτε μια σανίδα SUP, κάντε κουπί σε μια ασφαλή απόσταση σε μια λίμνη, στη θάλασσα ή ακόμη και σε μια πισίνα και ξεκινήστε την πρακτική σας γιόγκα.

Γιατί η SUP Yoga είναι τόσο δημοφιλής;

Η αρχαία, πνευματική πρακτική της γιόγκα έχει υπάρξει αντικείμενο αμέτρητων μελετών που διαφημίζουν τα οφέλη της. Επιπλέον, έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου στη μέση.

Η SUP Yoga είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να συμμετάσχετε σε νευροκινητική άσκηση, η οποία αυξάνει την ισορροπία, τον συντονισμό και την ιδιοδεκτικότητα. Η γιόγκα σε μια σανίδα SUP ενεργοποιεί όλους τους μύες του κορμού – εγκάρσιους, ορθούς καθώς και λοξούς κοιλιακούς. Αυτή η δραστηριότητα θα βελτιώσει επίσης τη σύνδεση μυαλού-σώματος καθώς παραμένετε συγκεντρωμένοι σε κάθε στάση.

Δείτε μερικά ακόμα οφέλη, στα οποία ορκίζονται οι λάτρεις της δημοφιλούς αυτής προπόνησης:

Ενεργοποιεί νέους μύες

Η SUP Yoga σας αναγκάζει να σταθεροποιήσετε πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα για να κρατήσετε την ισορροπία σας. Αυτή η ενέργεια θα σας κάνει να δουλέψετε μύες που δεν ξέρατε ότι είχατε.

Σας «πηγαίνει» στη φύση

Η SUP Yoga, που εκτελείται επιπλέοντας στο νερό, θα σας αναζωογονήσει καθώς εκτελείται στο νερό. Η έρευνα έχει επισημάνει από καιρό τη γνωστική σύνδεση μεταξύ φύσης και θετικής διάθεσης.

Ανακουφίζει από το άγχος

Η σχέση μεταξύ της γιόγκα και της μείωσης του στρες είναι ξεκάθαρη. Η συμμετοχή σε τακτικές πρακτικές αυτής της αρχαίας πρακτικής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες στα υποκείμενα του τεστ. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για εσάς.

Ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα

Προσφέροντας άμεση ανατροφοδότηση – όπως το να πέσεις στο νερό – το paddleboard ενισχύει επίσης τους ιδιοϋποδοχείς του σώματος. Η ιδιοδεκτικότητα – γνωστή και ως 6η αίσθηση – μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη θέση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση των μελών του σώματός μας ενισχύοντας την ικανότητα του εγκεφάλου μας να οδηγήσει τις κινήσεις μας στο χώρο.

Η Sup yoga είναι κατάλληλη για τα περισσότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμη παρακολουθήσει μάθημα γιόγκα. Για να παραμείνετε ασφαλείς, βεβαιωθείτε ότι ακούτε τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας και ότι έχετε κατά νου τη φόρμα σας.

Φροντίστε να φορέσετε σωσίβιο καθώς είναι πιθανό να απολαύσετε μια βουτιά στο νερό μερικές φορές [κάτι που είναι φυσιολογικό στη SUP yoga]. Μόλις αποδεχτείτε ότι μπορεί να πέσετε μέσα, θα πρέπει να αρχίσετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε το μάθημα!