Οι λίστες των υποχρεώσεων είναι ατελείωτες καθημερινά, γεγονός που μας προκαλεί πίεση και άγχος. Και το άγχος όπως καλά ξέρουμε δεν είναι καλό πράγμα. Επηρεάζει την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, αναστατώνει το πεπτικό σύστημα και πολλά άλλα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας επιλογές και να μας «οδηγήσει» σε κακές διατροφικές συνήθειες, είναι σημαντικό λοιπόν να τα βρούμε με το χρόνο και για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας ισορροπία.

Με αυτούς τους τρόπους θα «χαρείτε» τη μέρα σας χωρίς άγχος

1. Βάλτε προτεραιότητες

Χρειάζεται «εξάσκηση» για να μπορέσετε να διαχωρίσετε τα σημαντικά από τα επουσιώδη μέσα στην ημέρα σας. Το να προσπαθήσετε να βάλετε μια «τάξη» σε όσα πραγματικά επείγουν και σε όσα όχι, δεν είναι εύκολο και στην αρχή μπορεί να σας φανεί αγχωτικό. Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο «πλάνο προτεραιοτήτων», ελαχιστοποιεί το άγχος και η μέρα κυλά πολύ πιο ομαλά και ευχάριστα.

2. Ζητήστε βοήθεια

Συχνά αφήνουμε τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται σαν ένα βαρύ φορτίο στην πλάτη μας. Ωστόσο, επιμένουμε στο να καταβάλουμε υπερπροσπάθεια για να τα φέρουμε όλα εις πέρας.

Μην μένετε μόνοι. Μην φοβάστε να ζητήσετε ένα χέρι βοηθείας. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι γύρω σας θα είναι εκεί για εσάς και με χαρά θα σας προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους.

3. «Των φρονίμων τα παιδιά», προγραμματίζουν!

Βάλτε πρόγραμμα. Προετοιμάστε μικρά αλλά ουσιώδη πράγματα για την επόμενη μέρα που θα σας «λύσουν τα χέρια». Μπορείτε για παράδειγμα να μαγειρέψετε το αυριανό σας γεύμα εάν η αυριανή είναι μια πιεστική μέρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας εξασφαλίσει χρόνο για τον εαυτό σας, να πάτε μια βόλτα μετά την δουλειά ή να συναντήσετε έναν φίλο. Είναι φυσικό να μην μπορούμε να προγραμματίσουμε τα πάντα, αλλά με το να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα και να κάνουμε εκείνα που μπορούμε εκ των προτέρων, εξοικονομούμε χρόνο και «διώχνουμε» το άγχος μακριά.

4. Η «ομορφιά» της ευελιξίας

Είπαμε να προγραμματίζουμε και να προνοούμε, αλλά ένα πολύ «αυστηρό» πρόγραμμα, μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας. Να θυμάστε: Η όποια καθυστέρηση είναι κι αυτή.. στο πρόγραμμα. Αφήστε «χώρο» στο αναπάντεχο και προσαρμοστείτε αναλόγως. Η προσαρμοστικότητα είναι «δύναμη» και ένα σημαντικό προσόν.

5. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Να παίρνετε πάντα χρόνο για εσάς. Μπορεί να πιστεύετε πως δεν έγινε και κάτι αν δεν προλάβετε να φάτε πρωινό ή να κάνετε ένα διάλειμμα ξεκούρασης, αλλά δεν είναι έτσι. Το σώμα μας και το μυαλό μας έχουν ανάγκη τα διαλείμματα για να μπορούν να παραμένουν σε εγρήγορση. Απολαύστε το φαγητό σας, πιείτε με ηρεμία τον καφέ σας και αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε μόνοι με τον εαυτό σας.

6. «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει»

Ισχύει για όλους μας! Νιώθουμε πως ο χρόνος μας κυνηγά και «τρέχουμε» να τα προλάβουμε όλα και γρήγορα. Ξεχνάμε πως χρειάζεται χρόνος για να καταφέρουμε κάτι «σημαντικό», ό,τι κι αν είναι αυτό για τον καθένα μας. Όταν βιαζόμαστε, κάνουμε λάθη. Όταν αφιερώνουμε χρόνο, οι προσπάθειες μας «προσανατολίζονται» προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε σε θέση να καταφέρουμε κάτι για το οποίο αργότερα, θα είμαστε πραγματικά περήφανοι.