Φτάνει να αναλογιστούμε τον σημερινό αγχωτικό τρόπο ζωής για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνουμε, αποτελώντας μέρος του δικού μας «self care». Αν και οι συνήθειες που μπορείτε να διαλέξετε είναι πολλές, μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας κάτι εναλλακτικό που όχι μόνο θα σας διασκεδάσει αλλά θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, μειώνοντας το αίσθημα της ανησυχίας. Οι συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας για να διαχειριστείτε καλύτερα τα καθημερινά άγχη περιλαμβάνουν:

1. Gardening

Η κηπουρική αποτελεί μια ιδανική συνήθεια για να φροντίσετε είτε το κήπο είτε τα λουλούδια στο μπαλκόνι σας. Εκτός από την όμορφη διακόσμηση και τα υπέροχα αρώματα, η κηπουρική συμβάλλει και στην μείωση του στρες, καθώς η έκθεση στο φυσικό φως του καλοκαιρινού ήλιου είναι αρκετή για να σας φτιάξει την διάθεση. Όταν ταυτόχρονα, έρχεστε σε επαφή με την φύση έστω και σε υπαίθριους χώρους, ενδεχομένως να νιώσετε πιο απομακρυσμένοι από τα άγχη της καθημερινότητας. Αυτή η «απόσταση» έστω και νοητή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να δείτε μια κατάσταση πιο θετικά.

2. Εξερευνήστε την φωτογραφία

Είτε θέλετε να μάθετε να βγάζετε απλώς καλύτερες φωτογραφίες είτε θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό σας φακό, η φωτογραφία αποτελεί μία ιδανική συνήθεια, που μπορείτε να εντάξετε εύκολα στο πρόγραμμά σας. Καθώς εξασκήστε στα φωτογραφικά καρέ, πιθανότατα να διαπιστώσετε λεπτομέρειες που δεν έχετε δει ξανά, γεγονός που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες στην στιγμή που διαδραματίζεται τώρα, δίχως να «τρέχετε» σε μελλοντικά σενάρια και ερωτηματικά για την έκβαση των καταστάσεων. Το τελικό αποτέλεσμα; Όχι μόνο θα καταφέρετε να απαθανατίζετε όμορφα στιγμιότυπα αλλά θα μπορείτε να διατηρείτε τον νου σας απασχολημένο με τις όμορφες λεπτομέρειες του τώρα.

3. Παζλ

Η δέσμευση του νου στην επίλυση ενός παζλ μπορεί να κρατήσει μακριά τις αρνητικές σκέψεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Δοκιμάζοντας το παζλ μπορείτε να απολαύσετε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την γρήγορη και σύνθετη καθημερινότητα, δίνοντάς στον εγκέφαλός σας την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει από την έντονη λειτουργία του. Έτσι, αφού ολοκληρώσετε το διάλειμμα σας μπορείτε να επιστρέψετε σε οτιδήποτε κάνετε πιο φρέσκοι, γεγονός που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες της καθημερινότητας.

4. Σχεδιάστε ή ζωγραφίστε

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την καλλιτεχνική σας πτυχή και να χρησιμοποιήσετε το σχέδιο ως τρόπος για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, να αποσπάσετε την προσοχή σας ή τις σκέψεις σας, απολαμβάνοντας πολλά οφέλη της διαχείρισης του άγχους. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι όμορφο και ιδιαίτερα προσωπικό που μπορείτε να φυλάξετε για τον εαυτό σας ή να μοιραστείτε. Δοκιμάστε να χρωματίσετε ή και να σχεδιάσετε εξαρχής σε ένα χαρτί, καθώς και οι δύο δραστηριότητες φαίνεται να μειώνουν το άγχος και να βελτιώνουν την διάθεση.

5. Γυμναστείτε

Η σωματική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την συνολική εικόνα της σωματικής υγείας αλλά μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος, ενισχύοντας το αίσθημα ευεξίας. Αναζητήστε μια σωματική δραστηριότητα ή άσκηση που απολαμβάνετε και, έπειτα δοκιμάστε να την εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ή στις ελεύθερες ώρες σας. Δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το γυμναστήριο ή κάτι ανάλογο ή και μεγαλύτερο, αρκεί να αποτελεί μια δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνετε, όπως το περπάτημα στην φύση ή στην γειτονιά σας με την παρέα ενός αγαπημένου σας προσώπου.