Υπάρχει λόγος που το flyboard είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές θαλάσσιο σπορ και αυτός δεν είναι άλλος από την «έκρηξη» αδρεναλίνης που προσφέρει το σέρφινγκ μερικά μέτρα πάνω από το νερό – κάτι που σας δίνει κυριολεκτικά την αίσθηση ότι… πετάτε.

Πολλά θέρετρα παρέχουν αυτού του είδους την δραστηριότητα, ενώ αρκετές χώρες φιλοξενούν και τουρνουά flyboard.

Πώς λειτουργεί το flyboard

Είναι αρκετά απλό και εύκολο, όπως η ιππασία ενός κοινού jetski. Κάθε flyboard είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα τζετ πρόωσης που αντλεί νερό από το κάτω μέρος και το στέλνει πίσω από το jetski. Όσο περισσότερο νερό ψεκάζεται, τόσο πιο γρήγορα πηγαίνετε. Για την καλύτερη πτητική απόδοση, ο πιλότος θα πρέπει να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, ώστε ο αναβάτης να είναι πιο ισορροπημένος.

Μάθετε πώς να οδηγείτε

Εάν είστε αρχάριος, ο εκπαιδευτής σας μπορεί να μείνει στην άκρη σε άλλο όχημα νερού, όπως ένα jetski. Πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση:

  • Κρατήστε μια μικρή απόσταση από τον εκπαιδευτή για να αποφύγετε συγκρούσεις. Το flyboard θα έχει κάποια άνωση από μόνο του και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στην επιφάνεια.
  • Κρατήστε τα πόδια σας σταθερά στο νερό κάτω από εσάς και το επίπεδο του flyboard. Όταν είστε έτοιμοι, ο υπεύθυνος εκπαιδευτής αυξάνει το γκάζι μέχρι να βγείτε στα μισά από το νερό.
  • Αποφύγετε να κοιτάξετε κάτω όταν είστε εντελώς έξω από το νερό γιατί αυτό θα ρίξει την ισορροπία σας.
  • Διατηρήστε ίσια πλάτη και πόδια.

Ελέγξτε την κατεύθυνση και το ύψος σας γέρνοντας προς τα εμπρός και προς τα πίσω με τα πόδια σας. Το να κατευθύνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα κάτω, σας μετακινεί προς τα εμπρός αλλά μειώνει το υψόμετρο, ενώ αν τα στρέψετε προς τα πάνω μετακινείστε προς τα πίσω και αυξάνετε κάπως το υψόμετρο. Αν και αυτό ακούγεται περίπλοκο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν σε 3 έως 7 λεπτά κατά μέσο όρο να ισορροπούν στο flyboard, και αν έχετε στο παρελθόν κάνει θαλάσσια σπορ που απαιτούν ισορροπία σε σανίδα, θα μπορείτε να μάθετε ακόμα πιο γρήγορα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι πόσο καλά μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία σας.

Προφυλάξεις

Όποιο θαλάσσιο σπορ και αν επιλέξετε, φροντίστε να προηγείται η ασφάλειά σας. Το Flyboarding υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτούνται όλες οι προφυλάξεις ασφαλείας, όπως η χρήση κράνους και σωσίβιου. Ακόμα κι αν πέσετε στο νερό, το flyboard απορροφά την κρούση, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Επιπλέον, ποτέ δεν συνιστάται στους αρχάριους να επιχειρούν ύψη που δεν μπορούν να διαχειριστούν, καθιστώντας την γενικά μια ασφαλή δραστηριότητα.

Το Flyboarding είναι ένα φανταστικό άθλημα, αλλά πρέπει να είστε υπομονετικοί για να το μάθετε. Θα εκτελεστούν backflips και άλλα καταπληκτικά κόλπα, αλλά μην τα δοκιμάσετε πολύ σύντομα. Πρώτα και κύρια, επικεντρωθείτε στην εκμάθηση των βασικών αρχών και στην παρακολούθηση των οδηγιών. Μετά από αυτό, τα υπόλοιπα θα έρθουν φυσικά και θα μπορείτε να κάνετε φιγούρες σαν επαγγελματίας.