Αν και είναι αδύνατο να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, ένα είναι βέβαιο: μεταξύ των υποχρεώσεων που «τρέχουμε» να προλάβουμε καθημερινά, πρέπει να βρίσκουμε το χρόνο να «χαρίζουμε» στον εαυτό μας στιγμές «γαλήνης του νου» ή αλλιώς… αποτοξίνωσης. Τι σημαίνει όμως αποτοξίνωση του νου; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας για να το πετύχετε.

Τρόποι για να αποτοξινώσετε το μυαλό σας

«Αποσυνδεθείτε»

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολύ χρόνο μπροστά σε μία οθόνη.  Είτε διαβάζοντας ειδήσεις, είτε «χαζεύοντας» στα social, είτε συνομιλώντας με φίλους. Τα «θαύματα της τεχνολογίας» όμως, όσο μας «λύνουν τα χέρια», άλλο τόσο μας τα «δένουν»! Κι αυτό, επειδή η υπερέκθεση στις «οθόνες» και ο εθισμός μας σε αυτές, αποτελούν πηγές επιπλέον άγχους στην καθημερινότητά μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να «αποσυνδεόμαστε» τακτικά και να μην υποκύπτουμε στη «δύναμη» του ατέλειωτου «σκρολαρίσματος» στο κινητό. Αν δεν τροφοδοτούμε συνεχώς αυτή τη συνήθεια, βρίσκουμε πολύ πιο εύκολα την ηρεμία που χρειάζεται το μυαλό μας ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται χρόνος για άλλες, πιο ευχάριστες δραστηριότητες.

Αφιερώστε συγκεκριμένο χρόνο στο «πρόβλημα»

Τα προβλήματα που προκύπτουν στη δουλειά, στο σπίτι, στις διαπροσωπικές σας σχέσεις μπορεί να είναι σοβαρά και να μην λύνονται απ’ τη μια  στιγμή στην άλλη. Σίγουρα πάντως, δεν κερδίζετε τίποτα με το να τα σκέφτεστε όλη μέρα!

Εάν ανησυχείτε για κάτι αρνητικό 24 ώρες το 24ωρο, είναι αδύνατο να λειτουργήσετε με ηρεμία τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Μην αφήνετε τα προβλήματα να σας στερούν τις χαρές της ζωής και τον πολύτιμο ύπνο σας. Αφιερώστε έως 1 ώρα την ημέρα στο να σκεφτείτε ψύχραιμα το πρόβλημα και το πώς μπορεί να επιλυθεί. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να αντιμετωπίσετε «κατά μέτωπο» τη δυσκολία και να «βγείτε νικητές», χωρίς να χάνετε επιπλέον ενέργεια ή να μην απολαμβάνετε εκείνα που σας ευχαριστούν.

Ορίστε αυτή την «προβληματική ώρα» για να παραμείνετε.. απροβλημάτιστοι.

Πάρτε χαρτί και μολύβι, καταγράψτε τις σκέψεις και τους φόβους σας μα και τα επόμενα βήματά σας. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως το πρόβλημα θα σταματήσει να επανέρχεται στο νου σας ξανά και ξανά. Σταδιακά, θα ξοδεύετε πολύ λιγότερο χρόνο ανησυχώντας και το μυαλό σας θα είναι πιο συγκεντρωμένο και σαφώς πιο ξεκούραστο.

«Βυθιστείτε» στον κόσμο της λογοτεχνίας

Διάβασμα σημαίνει «απόδραση». Ένα καλό βιβλίο έχει την ικανότητα να μας «ταξιδέψει» οπουδήποτε. Σε «κόσμους» που δεν έχουμε γνωρίσει, σε συναισθήματα που δεν έχουμε ξανανιώσει, σε μέρη μακρινά και συναρπαστικά. Με ένα βιβλίο στα χέρια σας, μπορεί να ξεχάσετε το πού βρίσκεστε, το τι ώρα είναι και οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη ζωή σας.

Αφιερώστε χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων που ταιριάζουν στα γούστα σας.

Μέσα στο λεωφορείο καθ’ οδόν για τη δουλειά, όταν χαλαρώνετε το καλοκαίρι στην παραλία, τις στιγμές που ηρεμείτε πίνοντας τον καφέ σας, το βράδυ όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι, ανοίξτε αντί του κινητού, ένα βιβλίο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ευχάριστη μπορεί να κάνει την κάθε σας μέρα μια «απλή» συνήθεια όπως αυτή.

«Βγείτε απ’ τον αυτόματο πιλότο»

Το σώμα σας είναι εδώ. Ο νου σας πού ταξιδεύει;

Θα σας έχει τύχει να οδηγείτε για να πάτε κάπου και φτάνοντας εκεί να συνειδητοποιείτε πως δεν θυμάστε τίποτα από την όλη διαδρομή. Αυτό είναι ένα από τα άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μας τα κάνουμε ασυνείδητα.

Έρευνες έχουν δείξει πως ο νους μας «ταξιδεύει» κατά μέσο όρο 47% του συνολικού χρόνου που παραμένουμε ξύπνιοι. Στο διάστημα αυτό, η προσοχή μας είναι απορροφημένη σε αναμνήσεις του παρελθόντος, σε σκέψεις για το μέλλον ή αυτοκριτική. Ουσιαστικά, σχεδόν το μισό μας χρόνο τον σπαταλάμε στο «πριν» και το «μετά» και απουσιάζουμε πλήρως από το παρόν, λειτουργώντας από συνήθεια ή αλλιώς «αυτόματα».

Δυστυχώς για εμάς, όσο περισσότερο ο νους μας είναι «απών», τόσο περισσότερο δυστυχισμένοι νιώθουμε.

«Βγείτε» από την α-συνειδητότητα και «γνωρίστε» την εν-συνειδητότητα!

Με απλά λόγια, εστιάστε σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας, στο πώς νιώθετε τη συγκεκριμένη στιγμή, στο πώς «συμπεριφέρεται» το σώμα σας. Αφιερώστε 10-15 λεπτά μόνο στην αναπνοή σας ή σε όλα όσα βλέπετε ή ακούτε έξω από το παράθυρό σας. Κάθε φορά που μια «άσχετη με το τώρα» σκέψη σας έρχεται στο μυαλό, «κλείστε τη σε ένα μπαλόνι και αφήστε τη να πετάξει μακριά».

Ο βαθμός συνειδητότητας στη ζωή μας, καθορίζει τις επιλογές μας και θέτει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον ή πιο σωστά για το καλύτερο επόμενο.. παρόν μας.

«Μηδέν εισερχόμενα»

Οι λεπτομέρειες λένε κάνουν τη διαφορά. Πιθανότατα αυτό ισχύει αφού το να έχετε για παράδειγμα στο mail σας αναρίθμητα μη αναγνωσμένα μηνύματα μπορεί να είναι το τελευταίο που σκέφτεστε να «τακτοποιήσετε», όχι όμως και το λιγότερο σημαντικό!

Πράγματα που εμείς θεωρούμε λεπτομέρειες, ασκούν πίεση στο μυαλό μας και αποτελούν παράγοντες στρες.

Βρείτε μια ωρίτσα να σβήσετε τα αχρείαστα εισερχόμενα μηνύματα απ’ το mail και το κινητό σας. Γιατί καλύτερα να δεις γυρνώντας κουρασμένος απ’ τη δουλειά 2, παρά 2002 μη αναγνωσμένα μηνύματα στον υπολογιστή σου..

«Το ημερολόγιο»

Και δεν εννοούμε να ξαναδείτε τη γνωστή ταινία.. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα έχετε να κάνετε. Μην τα αφήνετε να «κάνουν κύκλο» στο κεφάλι σας ολημερίς.

Καταγράφοντας τις υποχρεώσεις μας, τις «βγάζουμε» απ’ το μυαλό μας και αφήνουμε την ευθύνη τους.. στο χαρτί! Έτσι, δεν υπάρχει καμιά ανησυχία μήπως κάτι ξεχάσουμε και λέμε «αντίο» στο περιττό άγχος.

Τακτοποιημένο σπίτι- «τακτοποιημένο μυαλό»

Όταν όλα είναι σε τάξη, το μυαλό μας είναι «ξεκούραστο».

Τακτοποιήστε την γκαρνταρόμπα σας, πετάξτε ό,τι αχρείαστο από εκείνο το «ξεχασμένο» πατάρι, ανοίξτε την πόρτα της αποθηκούλας στην ταράτσα που τόσο καιρό αποφεύγετε. Ξεκαθαρίστε  και αναδιοργανώστε ό,τι βρίσκεται σε αταξία γύρω σας και θα δείτε πόσο πιο «ανάλαφροι» θα αισθανθείτε!

Ανακαλύψτε την δημιουργική σας «διέξοδο»

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε ένα «πολυάσχολο μυαλό» είναι να βρείτε μια δημιουργική διέξοδο – κάτι που θα σας επιτρέπει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να σας χαλαρώνει το οτιδήποτε, από τη ζωγραφική μέχρι τη μαγειρική. Στην ουσία, δεν έχει καμιά σημασία τι θα επιλέξετε, αρκεί να σας κάνει να νιώθετε καλά.

Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει πραγματικά, οι όποιες «σκοτεινές» σκέψεις, «φωτίζονται» και αμέσως προκύπτουν μόνο όμορφα συναισθήματα.

Αποδεχτείτε την κατάσταση ως έχει

Υπήρξατε ποτέ σε μια σχέση στην οποία νιώθατε πως «δίνατε» πολλά χωρίς ανταπόκριση; Στεναχωρηθήκατε; Προσπαθήσατε να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς του άλλου ατόμου; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα τελικά;

Πολλές φορές, απασχολούμε το μυαλό μας με πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε, πόσο μάλλον να αλλάξουμε. Μπορεί οι σκέψεις να μας τυραννάνε, να ψάχνουμε τρόπους να ανατρέψουμε αυτό που συμβαίνει και μας ενοχλεί. Αλλά, μάταια..

Είναι πιο ωφέλιμο να «ξοδεύετε» την ενέργειά σας σε ό,τι πραγματικά μπορείτε να αλλάξετε. Σε αυτά για τα οποία έχετε τη δύναμη να κάνετε κάτι. Μην περιμένετε για παράδειγμα να καταφέρετε να αλλάξετε ένα άλλον άνθρωπο για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Αφήστε «πίσω» τη σκέψη αυτή και επικεντρωθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας.

Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά όταν αποδεχόμαστε καταστάσεις που δεν είναι υπό τον δικό μας έλεγχο, τότε το συναίσθημα είναι λυτρωτικό. Το επόμενο βήμα μετά την αποδοχή, είναι συνήθως η συνειδητή απομάκρυνση, κι αυτό μόνο σε καλό μπορεί να σας βγει.

«Πάμε μια βόλτα»;

Καλό είναι η απάντηση να είναι πάντα «ναι»!

Tο να βγαίνετε έξω έστω για λίγο, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτοξινώσετε το μυαλό σας. Όταν είμαστε σε έναν εξωτερικό χώρο, νιώθουμε πιο κοντά στη φύση και ταυτόχρονα τα προβλήματά μας φαντάζουν μικρότερα. Ο καθαρός αέρας και η αλλαγή του τοπίου μπορούν να κάνουν θαύματα τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα.

Χωρίς μουσική δεν γίνεται!

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς μουσική; Δύσκολο να το φανταστούμε.. Σίγουρα πιο θλιβερός.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας, η μουσική είναι πάντα εκεί για να  μας φτιάξει τη διάθεση ή να μας προκαλέσει συγκίνηση.

Αν θέλετε να «ξεχάσετε τον έξω κόσμο», γιατί να μην δυναμώσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια και να χορέψετε σαν να μην σας βλέπει κανείς; Γιατί να μην ακούσετε τις μπαλάντες που αγαπάτε και να «αφεθείτε» στα δάκρυα που κυλούν στο πρόσωπό σας;

Θα «καθαρίσετε» το μυαλό σας και θα νιώσετε σίγουρα πιο απελευθερωμένοι μετά.

Η μουσική είναι «διέξοδος» και είναι κάτι που μπορείτε να έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή.