Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις στάσεις (asanas), στο σύνολό της η yoga περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοχαστικών πρακτικών, όπως ο διαλογισμός. Η λέξη «yoga» προέρχεται από τη ρίζα της λέξης «yuj», που σημαίνει «ζυγώνω» ή «δένω», με την υποκείμενη έννοιά της να αφορά τη σύνδεση. Ενώ οι έρευνες για τα οφέλη της yoga συνεχίζονται, πολλά είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τη συνολική μας ευημερία.

Yoga για ευλυγισία και δύναμη

Η ευλυγισία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της σωματικής υγείας. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στυλ για να επιλέξετε, που ποικίλλουν σε ένταση, υψηλή, μέτρια ή και ήπια. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και τα στυλ χαμηλότερης έντασης μπορούν να αυξήσουν την ευλυγισία σας.

Ορισμένοι τύποι μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της δύναμής σας. Εξαρτάται μόνο από το επίπεδο της τάξης, την προσέγγιση και τον instructor που θα επιλέξετε. Οι αργές κινήσεις και οι βαθιές αναπνοές αυξάνουν τη ροή του αίματος και ζεσταίνουν τους μυς, ενώ μένοντας σε μια στάση μπορείτε να «χτίσετε» δύναμη.

Ενδεικτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τη στάση του δέντρου. Ισορροπήστε στο ένα πόδι, ενώ κρατάτε το άλλο πόδι στη γάμπα σας ή πάνω από το γόνατο (αλλά ποτέ στο γόνατο) σε ορθή γωνία. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα σημείο μπροστά σας, ενώ ισορροπείτε για ένα λεπτό.

Για γερή καρδιά

Η τακτική πρακτική της yoga μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Αρκετοί από τους παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν μέσω της yoga. Μια στάση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ο «κάτω σκύλος».

Καθίστε σε θέση «τραπεζάκι» και ανασηκώστε τη λεκάνη σας έτσι ώστε το σώμα σας να σχηματίζει τρίγωνο. Τα γόνατά σας, ελαφρώς λυγισμένα, πρέπει να είναι στην ίδια νοητή ευθεία με τα δάχτυλα των ποδιών σας. Επιμηκύνετε τη σπονδυλική σας στήλη και την ουρά σας, καθώς στηρίζεστε στα χέρια σας και στα πόδια σας.

Για ισχυρή άμυνα

Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η yoga όμως μπορεί να σας βοηθήσει μιας και λειτουργεί ως εναλλακτική θεραπεία στο στρες.

Σε επιστημονική μελέτη έχει βρεθεί η σαφής σύνδεση ανάμεσα στην εξάσκηση yoga και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό πιθανότατα να αποδίδεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο γεγονός ότι η yoga συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και εν μέρει στην ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας.

Για ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

H yoga είναι εξίσου καλή με τις βασικές διατάσεις για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας σε άτομα με πόνο στη μέση. Μάλιστα το American College of Physicians συνιστά τη γιόγκα ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη χρόνια οσφυαλγία.

Μία στάση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η «γάτα-αγελάδα». Καθίστε σε θέση «τραπεζάκι», τοποθετώντας τις παλάμες σας κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατά σας κάτω από τους γοφούς σας. Πρώτα εισπνεύστε, καθώς αφήνετε το στομάχι σας να πέσει κάτω προς το πάτωμα. Στη συνέχεια εκπνεύστε, καθώς τραβάτε τον αφαλό σας προς τη σπονδυλική στήλη σας, καμπυλώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη σαν μια γάτα που τεντώνεται.

Κατά του άγχους

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η yoga μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του άγχους, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της συνειδητότητας, στην απώλεια βάρους αλλά και στον πιο ποιοτικό ύπνο. Οταν νιώθετε τα επίπεδα στρες να ανεβαίνουν επικίνδυνα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη Savasana.

Ξαπλώστε με τα άκρα σας τεντωμένα απαλά, μακριά από το σώμα, με τις παλάμες σας στραμμένες προς τα επάνω. Προσπαθήστε να καθαρίσετε το μυαλό σας ενώ αναπνέετε βαθιά. Μπορείτε να κρατήσετε αυτή τη στάση για 5 έως 15 λεπτά.

Για όνειρα γλυκά

Ερευνες δείχνουν ότι μια συνεπής ρουτίνα yoga πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να προετοιμάσετε το σώμα σας για να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα. Μία στάση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να ξαπλώσετε, τοποθετώντας τα πόδια σας στον τοίχο. Κρατήστε την πλάτη σας στο στρώμα και παραμείνετε σε αυτή τη θέση για πέντε έως δέκα λεπτά. Εστιάστε στην αναπνοή σας και πάρτε βαθιές ανάσες.