Η δημοφιλία του διαλογισμού τείνει να αυξάνεται εκθετικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν τα οφέλη του για την υγεία. Αποτελεί μια διαδικασία εκπαίδευσης του νου ώστε να μάθουμε να εστιάζουμε και να ανακατευθύνουμε τις σκέψεις μας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαλογισμού, με τους περισσότερους να εστιάζουν στην προσοχή και στη συναίσθηση, ενώ μπορείτε να εξασκηθείτε σχεδόν οπουδήποτε, αφού δεν απαιτούν όλοι οι τύποι έναν ειδικό χώρο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό. Πολλοί χρησιμοποιούν τον διαλογισμό ως εναλλακτική μέθοδο μείωσης του στρες ή ως φυσική πρακτική για την ενίσχυση της συγκέντρωσης.

Μας κάνει καλύτερους

Ορισμένοι συγκεκριμένοι τύποι διαλογισμού μπορεί να αυξήσουν κατά πολύ τα αισιόδοξα συναισθήματα αλλά και τις θετικές ενέργειες τόσο προς τον εαυτό σας όσο και προς τους γύρω σας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου διαλογισμού είναι ο Metta, γνωστός και ως διαλογισμός της αγάπης-καλοσύνης, που ξεκινά με τη δημιουργία καλών σκέψεων και συναισθημάτων για τον εαυτό σας. Μέσω της πρακτικής του, μπορεί κανείς να μάθει να επεκτείνει αυτή την καλοσύνη και τη συγχώρηση εξωτερικά, πρώτα σε αγαπημένα πρόσωπα, έπειτα σε γνωστούς και τελικά ακόμα και σε εκείνους που δεν γνωρίζει.

Μειώνει το άγχος

Ενας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι εξασκούν τον διαλογισμό είναι η μείωση του καθημερινού στρες. Το ψυχικό και σωματικό στρες προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες.

Αυτή μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει την απελευθέρωση των κυτοκινών, χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, έντονο αίσθημα κόπωσης ή και «πεσμένη» διάθεση.

Ο διαλογισμός που στοχεύει στην ενσυνειδητότητα φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από το άγχος.

Ρουτίνα διαλογισμού κατά του στρες