Αυτό που τρώτε μπορεί πραγματικά να «σβήσει» τη σεξουαλική σας ζωή – και δεν αναφερόμαστε στο κοτόπουλο με σάλτσα σκόρδου που είχατε για μεσημεριανό γεύμα. Υπάρχουν πραγματικά ορισμένες τροφές που, όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή σας σε τακτική βάση, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την λίμπιντο λόγω της επίδρασής τους στην καρδιά, την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη.

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για την σεξουαλική σας υγεία, σύμφωνα με την επιστήμη:

*Επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης επί μακρόν αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη, ο οποίος βλάπτει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία και καταστολή της τεστοστερόνης. Επίσης, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών όπως αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρια που έχουν αφαιρεθεί οι ίνες τους (όπως το άσπρο ψωμί και τα πατατάκια) πυροδοτεί τη φλεγμονή, η οποία μειώνει τη σεξουαλική ορμή σε άνδρες και γυναίκες.

*Buffalo wings (και άλλα τηγανητά)

Τα τηγανητά φαγητά όπως φτερούγες βουβάλου και jalapeño poppers γεμιστά με τυρί, είναι νόστιμα αλλά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Όλες αυτές οι ασθένειες, όπως αναφέραμε ήδη, συνδέονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

*Μπύρα και κοκτέιλ

Ενώ μερικά ποτά μπορεί να πυροδοτήσουν την επιθυμία για σεξ, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη σεξουαλική διέγερση (κολπική λίπανση στις γυναίκες) και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη οργασμού.

*Ποπ κορν σε φούρνο μικροκυμάτων

Το βραδινό ραντεβού στον καναπέ βλέποντας μια ρομαντική ταινία θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδιά σας στην κρεβατοκάμαρα, αν συνηθίζετε να τρώτε ποπ κορν φτιαγμένα στο φούρνο μικροκυμμάτων. Η αντικολλητική επιφάνεια στο εσωτερικό της χαρτοσακούλας για τον φούρνο μικροκυμμάτων είναι κατασκευασμένη από υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFCs) που είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

*Λιπαρό κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κορεσμένου λίπους από πηγές κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει περισσότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Και μία από τις πιο κοινές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αρτηριοσκλήρωση (στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα). Αυτό που μπορεί να συμβεί στα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά μπορεί σίγουρα να συμβεί και σε αυτά που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα.

*Αλλαντικά

Τα αλλαντικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το καλό σεξ λόγω του νατρίου που συντηρεί το κρέας. Τα αλλαντικά είναι πολύ πλούσια σε αλάτι και μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία και στη μείωση της λίμπιντο. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία.

Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και πρακτικές αποκατάστασης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και το Qigong σε συνδυασμό με την κατανάλωση υγιεινών τροφών θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή υπέρταση και να ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή και την υγεία σας δια βίου.