Το χρόνιο στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η yoga όμως μπορεί να σας βοηθήσει μιας και λειτουργεί ως εναλλακτική θεραπεία στο στρες.

Η yoga μειώνει το άγχος

Ενας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι εξασκούν τον διαλογισμό είναι η μείωση του καθημερινού στρες. Το ψυχικό και σωματικό στρες προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες.

Αυτή μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει την απελευθέρωση των κυτοκινών, χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, έντονο αίσθημα κόπωσης ή και «πεσμένη» διάθεση.

Σε επιστημονική μελέτη έχει βρεθεί η σαφής σύνδεση ανάμεσα στην εξάσκηση yoga και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό πιθανότατα να αποδίδεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο γεγονός ότι η yoga συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και εν μέρει στην ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας.

Χαλαρώνει σώμα και μυαλό

Είναι γνωστό ότι η yoga συνδέεται με μειωμένο άγχος και στρες ενώ επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο National Center for Biotechnology Information υποστηρίζει ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του άγχους.

Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα

Η yoga βοηθά στη μετατόπιση της ισορροπίας από την αντίδραση πάλης ή φυγής – συμπαθητικό νευρικό σύστημα στην απόκριση της χαλάρωσης – παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Βελτιώνει τη διάθεση

Είναι γνωστό ότι προάγει τη χαλάρωση ενώ μέσω της βαθιάς αναπνοής μπορεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αφιερώστε μερικά λεπτά από το πρωινό σας στην πρακτική της yoga και δείτε τα επίπεδα στρες να μειώνονται σημαντικά: