Οι άνθρωποι τείνουν να είναι κοινωνικά πλάσματα και η έρευνα έχει δείξει ότι οι κοινωνικές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σωματική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας είναι κομβικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία. Το να είμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους μπορεί να μας επιβραβεύσει αλλά μπορεί και να προκαλέσει αχρείαστο στρες. Το να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, σας δίνει την ευκαιρία να απαλλαγείτε από τις κοινωνικές πιέσεις και να αξιοποιήσετε τις δικές σας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες.

Γιατί είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Το να βρίσκετε χρόνο για να είστε μόνοι σας μπορεί να έχει μια σειρά από βασικά οφέλη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Προσωπική εξερεύνηση

Το να νιώθετε άνετα με την παρέα του εαυτού σας και μόνο μπορεί να σας δώσει το χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσετε πραγματικά τα δικά σας ενδιαφέροντα χωρίς παρεμβολές. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ερευνήσετε θέματα που σας συναρπάζουν, να αποκτήσετε γνώσεις, ακόμα και να εξασκήσετε νέες μεθόδους αυτοέκφρασης.

Δίνοντας χρόνο μόνο στον εαυτό σας σημαίνει ότι μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα πράγματα χωρίς τις πιέσεις και τις κρίσεις που μπορεί να επιβάλλουν οι άλλοι.

Δημιουργικότητα

Αυτός ο χρόνος είναι μια ευκαιρία να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Χωρίς την ανάγκη να νοιάζεστε ή να αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους, μπορείτε να αγνοήσετε εξωτερικές επιρροές και να εστιάσετε προς τα μέσα.

Η έρευνα δείχνει στην πραγματικότητα ότι το να είσαι μόνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στην τροφοδοσία της δημιουργικής διαδικασίας. Σε επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που τείνουν να αποσύρονται σκόπιμα για να περνούν χρόνο μόνοι τείνουν επίσης να είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί.

Έξτρα ενέργεια

Ενώ το να ζει κανείς μόνο παλαιότερα είχε μια αρνητική χροιά, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν πιο πλούσια κοινωνική ζωή και περισσότερη κοινωνική ενέργεια από τους ανθρώπους που συγκατοικούν με άλλους.

Σημάδια ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο μόνοι σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε τα σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεστε λίγο χρόνο μακριά από άλλους ανθρώπους. Μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ευερεθιστότητας.
  • Εκνευρίζεστε εύκολα, μερικές φορές και από ασήμαντα πράγματα.
  • Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας σε κοινές δραστηριότητες με άλλους.
  • Βρίσκεστε σε υπερένταση ή σε υπερδιέγερση.
  • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.
  • Αγχώνεστε όταν σκέφτεστε ότι θα περάσετε χρόνο με άλλους ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν παλεύετε με κάποιο από αυτά, λίγος χρόνος μακριά μπορεί να έχει σημαντικό επανορθωτικό αποτέλεσμα.