Για πολλούς αιώνες, ο ήχος και η μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Αλλά τι λέει η σύγχρονη επιστήμη για αυτό; Ενώ η ηχοθεραπεία εξακολουθεί να θεωρείται εναλλακτική της σύγχρονης ιατρικής, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν είναι μόνο αποτελεσματική αλλά και ζωτική για τη συναισθηματική και ψυχολογική μας υγεία.

Τι είναι η ηχοθεραπεία;

Ακούγοντας μουσική για να σας βοηθήσει να νιώσετε καλά, εξασκείτε ήδη μια απλή μορφή ηχοθεραπείας στον εαυτό σας. Ωστόσο, η ηχοθεραπεία πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από το να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας τραγούδια.

Ένας ηχοθεραπευτής χρησιμοποιεί τη φωνή του, τα μουσικά του όργανα ή άλλα εργαλεία, όπως γκονγκ, πιρούνια συντονισμού και μπολ τραγουδιού, για να κατευθύνει τα ηχητικά κύματα στο ενεργειακό πεδίο του σώματός σας. Αυτές οι δονήσεις αλληλεπιδρούν με τις δικές σας λεπτές δονήσεις για να αποκαταστήσουν την ισορροπία σε σωματικό, ψυχολογικό και ενεργειακό επίπεδο.

Ακολουθούν τέσσερις επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να δοκιμάσετε την ηχοθεραπεία!

#1 Ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται σε κατάσταση δόνησης

Ο πρώτος επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να δοκιμάσετε την ηχοθεραπεία είναι ότι ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση δόνησης. Τα άτομα δονούνται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μόρια, τα οποία έχουν ένα δονητικό κύμα που μπορεί να μετρηθεί σε μονάδες Hertz (Hz) –  την ίδια μονάδα που χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση του ήχου.

Τα πάντα στο σύμπαν έχουν μια συχνότητα δόνησης κι αυτό περιλαμβάνει και τους ανθρώπους! Κάθε όργανο, κύτταρο, οστό, ιστός και υγρό του σώματος έχει τη δική του συχνότητα δόνησης, όπως και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλλει το σώμα. Σχεδόν όλα όσα βιώνουμε είναι απλώς η αντίληψή μας για τα δονητικά κύματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν συχνότητες από 20 Hz έως 20.000 Hz, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δονήσεις εκτός αυτού του εύρους δεν μας επηρεάζουν. Η φυσική δείχνει ότι όταν έχετε δύο δονούμενες οντότητες η μία δίπλα στην άλλη, η ισχυρότερη δόνηση θα επηρεάσει την ασθενέστερη. Τελικά, θα συγχρονιστούν. Έχοντας αυτό κατά νου, κάτι τόσο μυστηριώδες όσο η ηχοθεραπεία αρχίζει να έχει τόσο πολύ λογικό νόημα.

#2 Ο ήχος και η μουσική είναι ενσωματωμένα στον εγκέφαλό μας

Συνήθως σκεφτόμαστε τη μουσική με όρους ψυχαγωγίας, έκφρασης, γιορτής, τελετής, αναψυχής, σύνδεσης και επικοινωνίας. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε συχνά είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι ζωτικής σημασίας και θεραπευτικά για το ανθρώπινο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Η μουσική δεν εφευρέθηκε ούτε ανακαλύφθηκε ποτέ, είναι έμφυτη σε όλους μας.

Η μουσική ήταν παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς. Μπορούμε να την επεξεργαστούμε ήδη από την βρεφική ηλικία. Υπάρχουν εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου αφιερωμένες σε αυτό. Είναι σαφές ότι η μουσική είναι ενσωματωμένη στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε βιολογικό επίπεδο, η ακρόαση μουσικής πλημμυρίζει τον εγκέφαλό σας με ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή για κίνητρα και ανταμοιβή, καθώς και ωκυτοκίνη, ένα φυσικό παυσίπονο και ορμόνη που σας επιτρέπει να δεθείτε με άλλους.

Η μουσική είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά στην ανάπτυξη της γλώσσας, βελτιώνει την επικοινωνία, αυξάνει το IQ και βελτιώνει τη μνήμη. Ακόμα, προλαμβάνει και θεραπεύει καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ. Όλοι μπορούμε να βρούμε νόημα (και επομένως θεραπεία) στη μουσική, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ηχοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

#3 Τα αυτιά μας συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο

Οι νευρώνες στον εγκέφαλο δονούνται σε διαφορετικές συχνότητες με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν από τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο κι αυτές οι δονήσεις επηρεάζουν κάθε κύτταρο σε όλο το σώμα. Όταν τα ηχητικά κύματα φτάνουν στον εγκέφαλο, πολλές διαφορετικές βιολογικές αποκρίσεις μπορούν να πυροδοτηθούν, οι οποίες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα συναισθήματά μας, να απελευθερώσουν ορμόνες και να βάλουν το μυαλό και το σώμα μας σε ορισμένες καταστάσεις.

Η ηχοθεραπεία προάγει τη σωματική και ψυχολογική θεραπεία βάζοντας το σώμα σας σε παρασυμπαθητική κατάσταση. Γνωστό και ως το μέρος για «ανάπαυση και πέψη» του νευρικού συστήματος, είναι η κατάσταση στην οποία το σώμα μας επισκευάζει και επουλώνεται φυσικά – το αντίθετο της «μάχης ή φυγής». Αυτή η κατάσταση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την κορτιζόλη και την αρτηριακή πίεση, σας κρατά σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας βοηθά να κοιμάστε βαθύτερα τη νύχτα.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο ελέγχει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος μέχρι το κόλον, διακλαδίζεται προς την καρδιά, τους πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Το αιθουσοκοχλιακό νεύρο στο αυτί συνδέεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ένα μικρό κλαδί του πνευμονογαστρικού νεύρου πηγαίνει δεξιά στην τυμπανική μεμβράνη, η οποία δονείται ως απόκριση στα ηχητικά κύματα.

Κάθε ήχος που ακούτε στέλνει πληροφορίες στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είτε θα ενεργοποιήσει είτε θα απενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι ήχοι που ακούτε επηρεάζουν την έκκριση ορμονών, την πέψη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη φλεγμονή, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα.

#4 Η ηχοθεραπεία «χακάρει» τα εγκεφαλικά σας κύματα για να προάγει τη θεραπεία

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας προέρχονται από την ηλεκτροχημική επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Μάζες νευρώνων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας τους συγχρονισμένους ηλεκτρικούς παλμούς που παράγουν τα εγκεφαλικά μας κύματα. Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιεί διαφορετικές συχνότητες για να «χακάρει» τα εγκεφαλικά σας κύματα και να προωθήσει τη θεραπεία. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους ρυθμούς και συχνότητες βήματος, μπορείτε να μειώσετε τον εγκέφαλό σας από την καθημερινή κατάσταση βήτα της συνείδησης, στην πιο χαλαρή κατάσταση θήτα και στη συνέχεια στην κατάσταση δέλτα όπου λαμβάνει χώρα η βαθιά εσωτερική επούλωση.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα binaural beats, που είναι ένας εύκολα προσβάσιμος τύπος ηχοθεραπείας που παίζει δύο ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί ταυτόχρονα. Δημιουργώντας μια ακουστική ψευδαίσθηση, οι διφωνικοί ρυθμοί αναγκάζουν τα εγκεφαλικά μας κύματα να συγχρονίζονται μια μικροσκοπική διαφορά στα Hertz. Ανάλογα με το μέγεθος αυτής της διαφοράς στη συχνότητα, οι διφωνικοί παλμοί μπορούν να μας οδηγήσουν σε βαθιά χαλάρωση, εστιασμένη συγκέντρωση, θεραπεία και ευτυχία. Τα κύματα άλφα, για παράδειγμα, αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης για να τονώσουν τη δημιουργικότητα και να ελαχιστοποιήσουν την κατάθλιψη.

Οι συχνότητες της βέλτιστης υγείας

Το σώμα μας έχει ενεργητικές συχνότητες που μπορούν να βγουν εκτός ορίων όταν δεν συντονιζόμαστε με κάποια πτυχή του περιβάλλοντος ή της εμπειρίας μας. Όπως η αρμονία προάγει την υγεία και τη θεραπεία, έτσι και η εσωτερική μας ασυμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Η αρχή της ηχοθεραπείας είναι ότι οι ενεργητικές μας συχνότητες μπορούν να επανασυντονιστούν από προσεκτικά επιλεγμένες ηχητικές συχνότητες.

Αποκαθιστώντας τις φυσιολογικές και υγιείς συχνότητες δόνησης των κυττάρων μας, η ηχοθεραπεία μπορεί να μας οδηγήσει σε βαθιές καταστάσεις χαλάρωσης. Η ηχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε βαθύ ύπνο και παρασυμπαθητικές καταστάσεις όπου το σώμα μας μπορεί να επισκευάσει, να αναγεννηθεί και να επιστρέψει σε ένα μέρος υγείας και ευτυχίας.

Η ηχοθεραπεία απαιτεί ακόμη περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως πώς και γιατί λειτουργεί. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να κάνουν αυτή την αρχαία θεραπευτική μέθοδο να αξίζει μια δοκιμή!