Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι ρομαντικές σχέσεις θα αποτελούνταν από συντρόφους με καλές προθέσεις, αγάπη και σεβασμό προς τις ανάγκες και τις επιθυμίες και των δύο μελών. Αν και αυτό  μπορεί συμβεί και με τα ρεαλιστικά δεδομένα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα να καταλήξετε ανυποψίαστα σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, ακόμα κι αν ο εν λόγω σύντροφός σας δεν είχε δώσει κανένα σημάδι στην αρχή της γνωριμίας σας. Έχοντας αυτά κατά νου, είναι σημαντικό να μάθετε τις ενδείξεις της ναρκισσιστικής κακοποίησης, ώστε να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε εάν αυτά εμφανιστούν.

Τι περιλαμβάνει η ναρκισσιστική κακοποίηση

Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι ένας τύπος συναισθηματικής κακοποίησης που πραγματοποιείται από κάποιον με διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας, αναφέρει η Annie Kazina, καθοδηγήτρια αποκατάστασης κακοποίησης.

«Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι βασικά μια συστηματική προσέγγιση με στόχο την ταπείνωση, την κακοποίηση, την απόρριψη, την επίρριψη ευθυνών στο άλλο άτομο. Δεν είναι αγάπη, αλλά μια κακοποιητική σχέση» αναφέρει.

«Ένα άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις χρειάζεται κάποιον να του παρέχει όλη την προσοχή, τις ανέσεις και την αίσθηση ότι είναι ισχυρό και ανώτερο» συμπληρώνει. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν φαίνονται εξαρχής προειδοποιεί, μιας και οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι απίστευτα γοητευτικοί τον πρώτο καιρό.

Επιπλέον, άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και τάσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συνάψουν σχέση άθελά τους με έναν ναρκισσιστή. «Κάποιος που έχει ναρκισσιστικές τάσεις τείνει να είναι σε σχέση με κάποιον που έχει τάσεις συνεξάρτησης στην σχέση» εξηγεί η Kazina.

Πώς θα καταλάβετε αν πρόκειται για ναρκισσιστής

Οι ειδικοί προτείνουν να προσέχετε τα ακόλουθα οκτώ σημάδια ναρκισσιστικής κακοποίησης.

Πολύ έντονη σχέση από νωρίς

Ένας νάρκισσος θα «εμφανιστεί στην αρχή ως ένα άτομο που πραγματικά σας καταλαβαίνει». «Πιθανότατα να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε στην ιδανική σχέση, που θα λειτουργήσει ιδανικά με το συναισθηματικό στοιχείο να είναι ιδιαίτερα έντονο», αναφέρει η Kazina. Βασικά, η σχέση μπορεί να είναι πολύ έντονη, πολύ νωρίς χωρίς να υπάρχει αίσθηση ηρεμίας.

Συναίσθημα χωρίς διάρκεια

Ενώ ένας νάρκισσος θα σας κάνει να νιώσετε ότι είστε η αδελφή ψυχή του από νωρίς, τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν. «Είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν του αξίζετε, ότι είστε κατώτεροι ή να σας κάνει ακόμα να νιώσετε και ανάξιοι» λέει η ίδια.

Πλέον δεν σας ακούν

Από νωρίς, είναι πιθανό να νιώσατε ότι ο σύντροφός σας κρέμεται από κάθε λέξη που λέτε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ένας ναρκισσιστής θα σας αποκλείσει, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι δεν σας ακούει και ότι δεν δίνει προσοχή σε οτιδήποτε και αν του λέτε.

Κακόβουλα σχόλια

Οι ναρκισσιστές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσουν τους άλλους και να τους κάνουν να αισθάνονται ότι αξίζουν λιγότερο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του να σας σχολιάζουν αρνητικά, λέγοντάς σας ότι το αγαπημένο σας φόρεμα δείχνει άσχημο επάνω σας, ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι ή ικανοί.

Προσπαθούν να σας κάνουν gaslighting

«Η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει δραματικά» εάν πέσετε θύμα ενός ναρκισσιστή. Το gaslighting έχει θεωρηθεί ως μια ανεπαίσθητη τεχνική χειραγώγησης.

Εάν γίνεται ο αποδέκτης της χειραγώγησης μπορεί να αναγκαστείτε να αμφισβητήσετε τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ακόμα και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας, ορισμένες φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αμφισβητήσετε ακόμα και την λογική σας.

Φταίτε πάντα και για όλα

Τα άτομα που πέφτουν θύματα ναρκισσιστικής κακοποίησης συχνά είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από τον σύντροφό τους επειδή «δεν γνωρίζουν τι μπορεί να θεωρήσουν προσβλητικό» λέει η Kazina. «Θα σας κατηγορούν για διάφορα πράγματα και είναι πιθανό να καταλήξετε να αποδέχεστε την ευθύνη, να θεωρείται ότι πράγματι φταίτε ακριβώς επειδή πάντα ακούτε τις κατηγορίες τους».

Αυτή είναι μια άλλη τακτική χειραγώγησης που θα συμβάλει στο να καταρρεύσετε με την πάροδο του χρόνου.

Δεν είστε (τόσο) σίγουροι για τις αποφάσεις σας

Οι ναρκισσιστές είναι καλοί στο να υπονομεύουν τους ανθρώπους, επισημαίνει η Kazina. Ως αποτέλεσμα, «γίνεστε όλο και λιγότερο σίγουροι για τις αποφάσεις, τις επιλογές σας, ακόμα και τις ικανότητές σας».

Κατάθλιψη και άγχος

Όταν κάποιος είναι θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης μπορεί να αισθάνεται ολοένα και χειρότερα με την πάροδο του χρόνου. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αντιμετωπίζετε έντονο στρες. «Είστε σε υπερεπαγρύπνηση, γιατί προσπαθείτε να ελέγξετε από πού θα προέλθει η επόμενη επίθεση», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

«Προσπαθείτε μανιωδώς να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας, θυσιάζοντας τον εαυτό σας για κάποιον που δεν εκτιμά τις προσπάθειές σας».

Εάν αισθάνεστε άσχημα και υποψιάζεστε ότι πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια τόσο από αξιόπιστα πρόσωπα στην ζωή σας, όπως η οικογένειά σας όσο και από έναν ειδικό.