Υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πριν από την επιδημία Covid-19 ένας στους 8 ανθρώπους αντιμετώπιζε αντίστοιχες ψυχικές διαταραχές. Μετά τον πρώτο χρόνο της καραντίνας, το ποσοστό των ψυχικά πασχόντων εκτιμάται ότι αυξήθηκε πάνω από 25%. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπευτική άσκηση – ή «φυσικοθεραπεία» όπως είναι ευρύτερα γνωστή – μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην διατήτηση της αξιοπρέπειας όσων υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.

Οι οδηγίες κλινικής πρακτικής της Βασιλικής Ένωσης Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας από το 2017 αναδεικνύουν τον ρόλο της άσκησης, κυρίως για την μείωση του στρες και του άγχους, την αύξηση κοινωνικής αλληλεπίδρασης, την βελτίωση των γνωσιακών ικανοτήτων και μνήμης, την καλυτέρευση της ποιότητας ύπνου, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, την μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και του περιορισμού των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Ένωση στις κατευθυντήριες οδηγίες της από το 2018 συνιστά την δομημένη σωματική άσκηση – εν αντιθέσει με την άσκηση μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα με σκοπό τη μετακίνηση – να προστίθεται στο πρότυπο σχήμα φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

Επιπρόσθετα, θεωρεί ότι προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα και λιγότερες αποχωρήσεις, οι φυσικοθεραπευτές ως οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες για την άσκηση θα πρέπει να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης.

Το διεθνές δίκτυο ‘‘Exercise is MedicineGlobal’’ (American College of Sports Medicine & American Medical Association) στα πλαίσια της προώθησης της σωματικής άσκησης στο γενικό πληθυσμό και της ενσωμάτωσης της στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών/μελών του επικαιροποίησε το 2021 τις οδηγίες για την συμβολή της άσκηση σαν «φάρμακο» για το άγχος και την κατάθλιψη.

Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2022 των Recchia F και συνεργατών αποδεικνύεται πως η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε παρόμοιο βαθμό με τις αντικαταθλιπτικές θεραπείες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπευτική αποτελεσματική παρέμβαση για τη διαχείριση της μη σοβαρής κατάθλιψης σε ενήλικες.

Στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 4-6 Μαΐου 2022 με συμμετοχή φυσικοθεραπευτών και επαγγελματιών υγείας από όλες τις ηπείρους, μεταξύ των άλλων:

  • Τεκμηριώθηκε πως είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ψυχολογικά υγιείς όταν το σώμα μας μας απογοητεύει. Η κακή σωματική υγεία μπορεί να προκαλέσει αγωνία και να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες, άμεσα ή έμμεσα
  • Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα επαναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων εκπαίδευσης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τον ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην διεπιστημονική ομάδα και στη διεπαγγελματική φροντίδα των ψυχικώς πασχόντων ατόµων.

Οι φυσικοθεραπευτές/τριες µέλη του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες αλλά και την υποστήριξη της Πολιτείας (Ν. 4461/2017) «για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, µε αποτέλεσμα την υγεία και την ευημερία των ατόµων µε ψυχική ασθένεια».

Τα βασικά στοιχεία φυσικοθεραπευτικής παρέµβαση στην Ψυχική Υγεία ενδεικτικά είναι τα εξής:

1. «Εργαλεία» Παρατήρησης & Αξιολόγησης
2. Σχεδιασμός και εκτέλεση ατομικών και ομαδικών προγραµµάτων θεραπευτι-κής άσκησης.
3. Μάλαξη (Δεν αποτελεί µεµονωµένη τεχνική αλλά είναι λειτουργικό μέρος της ευρύτερης θεραπευτικής παρέµβαση)
4. Βιοανάδραση (biofeedback)
5. Τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής
6. Ψυχοκινητική θεραπεία
7. Τεχνικές εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας