Sober October, Dry January και Dry July. Για ένα τέταρτο του έτους, αυτές οι καμπάνιες μας παρακινούν σε έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να «κόψουμε» το αλκοόλ. Η ιδέα του Sober October προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκίνησε ουσιαστικά ως πρόκληση τριάντα ή τριανταμία ημερών με στόχο την χρηματική ενίσχυση ατόμων με καρκίνο. Ακόμα όμως, και αν δεν συμμετέχετε στην επίσημη πρόκληση, παραμένει ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε το σώμα σας αλλά και για να επαναξιολογήσετε την σχέση σας με το αλκοόλ.

Πώς αλλάζει το σώμα όταν απέχετε από το αλκοόλ για ένα μήνα

Υπάρχουν πολλές θετικές επιδράσεις  για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενώ ορισμένες μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο, πολλές είναι καθολικές, όπως ο σημαντικά πιο ποιοτικός ύπνος, η βελτιωμένη μνήμη, η καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμα και να εμφανίσουν απώλεια βάρους και καρδιαγγειακή βελτίωση.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την υγεία της καρδιάς» σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς ενώ και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που «περιορίζεται» στο Σαββατοκύριακο, μπορεί να έχει κοινωνικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

«Γενικά, μετά από τέσσερις εβδομάδες, το βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και η καλύτερη μνήμη, οι αλλαγές στη διάθεση, η απώλεια βάρους, το καθαρότερο δέρμα, η έλλειψη παρορμητικότητας και αλλαγών συμπεριφοράς είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της εξάλειψης του αλκοόλ για σύντομο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο δρ Λόρενς Γουάινσταϊν, Διευθυντής Ιατρικής για τα Αμερικανικά Κέντρα Απεξάρτησης.

«Υπάρχουν επίσης νευρολογικά οφέλη από την αποχή από το αλκοόλ. Ορισμένα μπορούν να φανούν μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη διακοπή, αλλά είναι πολύ πιο αισθητά μετά από ένα μήνα».

Ίσως το χρειάζεστε περισσότερο από όσο νομίζετε

Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι δεν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το ποτό επειδή δεν έχετε εμφανίσει σημάδια διαταραχής κατάχρησης ουσιών, όπως προβλήματα υγείας, αναπηρία ή προβλήματα εκπλήρωσης ευθυνών.

Ωστόσο, η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ πρόκειται για ένα φάσμα και όχι για δύο ξεχωριστές επιλογές ανάμεσα στον εθισμό και την απλή κατανάλωση αλκοόλ, μας εξηγούν οι ειδικοί. Μπορεί να πίνετε λίγο αλκοόλ αλλά να μην αισθάνεστε καλά σχετικά με τον τρόπο ή τον λόγο που πίνετε. Μπορεί να πίνετε πολύ, αλλά να νιώθετε ότι δεν σας παρεμποδίζει στην καθημερινότητά σας.

Συμμετέχοντας σε μία τέτοια πρόκληση, δεν σημαίνει ότι δεν θα πιείτε ποτέ ξανά αλκοόλ αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις σας σχετικά με το ποτό. «Δίνει σε κάποιον την ευκαιρία να καλλιεργήσει εναλλακτικές λύσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Πώς θα τα καταφέρετε

Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, που θα ήταν καλό να σκεφτείτε πώς θα τα ξεπεράσετε πριν να εμφανιστούν. Η μείωση του ποτού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε δίαιτα. Όσο σκέφτεστε δηλαδή ότι δεν μπορείτε να φάτε κάτι ή σε αυτήν την περίπτωση να πιείτε, άλλο τόσο θα το θέλετε.

Για αυτό, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με ένα ποτό λιγότερο από ό,τι πίνετε συνήθως σε κάθε περίσταση ή να μειώσετε την συχνότητα της συνήθειας, περιορίζοντας το ποτό σε συγκεκριμένες ημέρες. Μπορείτε επίσης να πιείτε ένα ανθρακούχο νερό ανάμεσα στα ποτά, να φτιάξετε πιο αδύναμα κοκτέιλ από το συνηθισμένο ή να επιλέξετε τα mocktails, που δεν έχουν αλκοόλ.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην νιώσετε ντροπή εάν καταλήξετε τελικά να πίνετε κατά τη διάρκεια της πρόκλησης νηφαλιότητας. Μην απορρίπτετε όλη την εμπειρία, απλώς προσπαθήστε να μπείτε και πάλι σε πρόγραμμα.

Μην το παρακάνετε από 1η Νοεμβρίου

Εάν σκοπεύετε να περιορίσετε τις συνήθειές σας ή να ενισχύσετε την υγεία σας, είναι σημαντικό να μην δείτε την γραμμή του τερματισμού ως ευκαιρία για υπερβολές.

Η δραματική μείωση της κατανάλωσής σας σε αυτό το διάστημα μπορεί να μειώσει την ανοχή σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο μέθης από αυτό που περιμένατε. Μπορεί επίσης να αναιρέσετε όλες τις ωφέλιμες αλλαγές που κάνατε αυτόν τον μήνα.