Καθημερινά το δέρμα μας καταπονείται από πολλούς παράγοντες, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Το περιβάλλον, το καυσαέριο, το μακιγιάζ, ο τρόπος ζωής αλλά και οι ορμονικές μεταβολές είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Οι βιταμίνες αποτελούν τη μαγική συνταγή που θωρακίζει το δέρμα ενάντια σε αυτούς και ταυτόχρονα επανορθώνει τις φθορές του και βελτιώνει θεαματικά την ποιότητά του. Όμως όπως καθετί στην κοσμετολογία, έτσι και οι βιταμίνες έχουν τα μυστικά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ορατά αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα.

Βιταμίνη C

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιταμίνη C που αποκαλείται και ασκορβικό οξύ είναι ένα από τα ενεργά συστατικά, στα οποία ποντάρει διαχρονικά η κοσμετολογία. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές της προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση και χαρίζουν ομοιόμορφο τόνο και λάμψη στο δέρμα. Μία εκπληκτική δράση της ωστόσο είναι η διέγερση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

* Δεν συστήνεται η παράλληλη χρήση της με: Καλλυντικά που περιέχουν ΑΗΑ (οξέα φρούτων, όπως γλυκολικό οξύ), BHA (όπως σαλικυλικό οξύ), ρετινόλη και νιασιναμίδη.

* Πολλαπλασιάζει τη δράση της με: Άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η Βιταμίνη Ε, το φερουλικό οξύ  και οι πολυφαινόλες. Επίσης συνδυάζεται άψογα με το υαλουρονικό οξύ καθώς και τα αντηλιακά φίλτρα ευρέως φάσματος.

Βιταμίνη Ε

Ή αλλιώς τοκοφερόλη (tocopherol) είναι ένας λιποδιαλυτός φυσικός παράγοντας με μία σειρά από επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό την καθιστά εξαιρετική επιλογή για κάθε τύπο επιδερμίδας αλλά και για πιο απαιτητικές περιπτώσεις, ιδίως για την ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα που ξεφλουδίζει, ή για τον ευαίσθητο ή με τάση για ερεθισμούς τύπο. Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι συνδυάζεται με τα περισσότερα ενεργά συστατικά χωρίς παρενέργειες. Ετσι μπορούμε να την εντάξουμε και στην πρωϊνή και τη βραδινή φροντίδα μας, ενισχύοντας αντίστοιχα τα αποτελέσματα της αντηλιακής κρέμας ή της αντιγηραντικής νύχτας.

*Πολλαπλασιάζει τη δράση της με: Ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, αντηλιακά φίλτρα και ενυδατικούς παράγοντες.

Βιταμίνη Α

Δεν είναι άλλη από τη ρετινόλη και τα παράγωγά της που ονομάζονται ρετινοειδή. Αναγνωρισμένη από τους δερματολόγους ως ένα από τα πλέον σημαντικά ενεργά συστατικά για την καταπολέμηση των ρυτίδων και της ακμής, αυτός ο φυσικός παράγοντας υπάρχει ήδη στο δέρμα μας, και μπορούμε να την προσλάβουμε και μέσω της διατροφής μας. Ωστόσο η τοπική εφαρμογή της μέσω των καλλυντικών εξασφαλίζει θεαματική βελτίωση στον τόνο, και στη γενικότερη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας.

* Δεν συστήνεται η παράλληλη χρήση της με: Καλλυντικά που περιέχουν οξέα φρούτων, BHA, βιταμίνη C και υδροκινόνη. Οπως είναι εύλογο, όταν τόσο δραστικά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους, προκύπτουν ερεθισμοί.

* Πολλαπλασιάζει τη δράση της με: Τη Βιταμίνη Β3.

Βιταμίνη Β3

Με πάνω από 2.000 δημοσιεύσεις παγκοσμίως, η B3 ή αλλιώς Νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό πασίγνωστο στους δερματολόγους. Πρόκειται για μία υδατοδιαλυτή ουσία που βρίσκεται στον οργανισμό μας και έχει ζωτική σημασία για 200 ενζυματικές αντιδράσεις. Συμβάλλει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, μειώνει την υπερμελάγχρωση και την όψη των κηλίδων και προσφέρει  ισχυρή αντιγηραντική δράση. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της ακμής.

* «Συνεργάζεται» αποτελεσματικά με άλλους ενεργούς παράγοντες, εκτός από τη βιταμίνη C. O συνδυασμός τους ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα. Ετσι καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, τη βιταμίνη C το πρωϊ και τη νιασιναμίδη το βράδυ.

* Πολλαπλασιάζει τη δράση της με: Την καθαρή ρετινόλη, το υαλουρονικό οξύ και το γλυκολικό οξύ.