Είναι η σκληρή πραγματικότητα: Όλοι (σχεδόν) οι άνθρωποι θα βιώσουν την απώλεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, πολλοί παρηγορούνται στο γεγονός ότι η επακόλουθη θλίψη είναι μέρος της ζωής.

Η κατανόηση των μαθημάτων που μπορούμε να αντλήσουμε κατά τη διαδικασία του πένθους είναι ένα πολύτιμο μέσο συναισθηματικής υποστήριξης. Αν και δεν θα σβήσουν εντελώς τον πόνο μιας απώλειας, αυτά τα μαθήματα προσφέρουν ελπίδα, αλληλεγγύη και υπενθύμιση της δικής μας εσωτερικής δύναμης.

Μάθημα #1: Η αντιμετώπιση της θλίψης μας διδάσκει την προοπτική

Φανταστείτε μια κακή μέρα. Ίσως να έχετε κολλήσει στην κίνηση στο δρόμο για τη δουλειά ή να κάψατε κατά λάθος το δείπνο που ετοιμάζατε για την οικογένειά σας. Η αντιμετώπιση της θλίψης μας επιτρέπει να βάλουμε σε προοπτική ακόμα και τις χειρότερες μέρες μας. Μας διδάσκει πώς να ξεπερνάμε καταστάσεις που, στο μεγάλο σχέδιο της ζωής, είναι απλώς ενοχλήσεις. Αυτό το μάθημα δεν έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινή ζωή, αλλά μάλλον να αναγνωρίσει πότε ένας μικρός αγώνας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα με ένα χαμόγελο και μια υπόσχεση να ξεκινήσετε αύριο από την αρχή.

Μάθημα #2: Η αντιμετώπιση της θλίψης μας διδάσκει για την αξία μιας στιγμής.

Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας συχνά θρηνούν μοιράζοντας χαρούμενες ιστορίες για το άτομο που έχει πεθάνει. Όπως είπε ο Dr. Seuss στο διάσημο απόφθεγμά του: «Μερικές φορές δεν θα μάθεις ποτέ την αξία μιας στιγμής, μέχρι να γίνει ανάμνηση». Η θλίψη μάς διδάσκει να εκτιμούμε κάθε δευτερόλεπτο που περνάμε με αυτούς που σημαίνουν τα περισσότερα για εμάς – ακόμα και τις στιγμές που κατά κανόνα θεωρούνται ασήμαντες.

Μάθημα #3: Η αντιμετώπιση της θλίψης μας διδάσκει πώς να βασιζόμαστε στους άλλους

Όταν βιώνουν μια απώλεια, πολλοί άνθρωποι γίνονται αποδέκτες πολλών τηλεφωνημάτων, τροφίμων και άλλων προσφορών για βοήθεια. Αν και είναι απολύτως αποδεκτό να σέβεστε τα προσωπικά σας όρια για να αποφύγετε να αισθάνεστε συγκλονισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις, είναι επίσης σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να δεχθεί συναισθηματική υποστήριξη. Η θλίψη μας διδάσκει να βασιζόμαστε στη βοήθεια των φίλων και της οικογένειάς μας, ειδικά σε δύσκολες στιγμές.

Μάθημα #4: Η αντιμετώπιση της θλίψης μας διδάσκει να είμαστε ευάλωτοι

Η αντιμετώπιση της θλίψης είναι δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά η επεξεργασία της διαδικασίας απαιτεί να «αγκαλιάσετε» τη δυσφορία. Ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίζετε ένα συναίσθημα, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η θλίψη μας διδάσκει να αναγνωρίζουμε το βάθος των συναισθημάτων μας. Η παρακολούθηση συμβουλευτικών υπηρεσιών, η ανάγνωση πηγών υποστήριξης πένθους ή η συζήτηση με έναν έμπιστο φίλο είναι όλα εξαιρετικές «στρατηγικές» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε την απώλεια.

Μάθημα #5: Η αντιμετώπιση της θλίψης μας διδάσκει ότι είναι εντάξει να προχωρήσουμε στη ζωή μας

Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που έχουν βιώσει μια σημαντική απώλεια να αισθάνονται μια αίσθηση ενοχής όταν τελικά επιστρέφουν στην καθημερινή ζωή. Ενώ η διαδικασία του πένθους είναι απαραίτητη, το να φτάσετε στο τελευταίο στάδιο είναι υγιές. Η θλίψη μας διδάσκει ότι είναι σημαντικό να μπούμε στην επόμενη φάση της ζωής μας, αν και το να συνεχίσουμε να αγαπάμε το άτομο που χάσαμε και να το αναζητάμε μέσα μας, είναι φυσιολογικό. Μπορεί να είναι δύσκολο να το δείτε τη δεδομένη στιγμή, αλλά έχετε μπροστά σας μια υπέροχη ζωή να ζήσετε – και αυτό θα ήθελαν και οι αγαπημένοι σας που δεν είναι πια κοντά.