Από πλευράς γεύσης, ο συνδυασμός αβοκάντο και ντομάτας είναι ιδανικός, με την κρεμώδη απαλότητα του αβοκάντο να απογειώνει την ένταση της ζουμερής ντομάτας. Αλλά όπως ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι ή τα κεράσια και η μαύρη σοκολάτα, ο συνδυασμός τους χαρίζει επίσης έξτρα οφέλη, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν τα καταναλώνατε μόνα τους.

Γιατί να συνδυάσετε αβοκάντο και ντομάτα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λιπαρά στο αβοκάντο μας βοηθούν να απορροφήσουμε περισσότερο λυκοπένιο, το βασικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις μαγειρεμένες ντομάτες. Το λυκοπένιο συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, μεταξύ αυτών, η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής υγείας, μείωση της χοληστερόλης και καταπολέμηση διαφόρων καρκίνων.

Επιπλέον, οι ντομάτες εκτός από «πηγή» βήτα-καροτίνης, που μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό με κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, περιέχουν επίσης προβιταμίνη Α. Η προβιταμίνη Α είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στη διατήρηση της υγιούς όρασης.

Μάλιστα, όταν η βήτα-καροτίνη συνδυάζεται με καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο αβοκάντο, η προβιταμίνη Α μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, καθώς η τελευταία είναι λιποδιαλυτή. Κι ενώ το αβοκάντο είναι το «όχημα» για τα οφέλη της ντομάτας, μην ξεχνάτε ότι το αβοκάντο είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία από μόνο του.

Πρώτον, είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα υγιές έντερο ενώ περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και φιλτράρουν τις τοξίνες που απορροφώνται στο σώμα.

Πώς πρέπει να τα καταναλώνετε

Εάν θέλετε να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τον συνδυασμό τους, οι ειδικοί μας προτείνουν τους καλύτερους τρόπους για να τα μαγειρέψουμε. Δημιουργήστε το δικό σας εναλλακτικό avocado toast, φρυγανίζοντας το ψωμί και απλώνοντας σε μια φέτα την δική σας σάλτσα ντομάτας. Ολοκληρώστε το με λεπτές φέτες αβοκάντο.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πιο χορταστικό και θρεπτικό πιάτο, ψιλοκόψτε τα συστατικά σας και τσιγαρίστε την ντομάτα στο τηγάνι με κρεμμυδάκι. Ανακατέψτε την καλά μέχρι να βγάλει τα υγρά της και έπειτα προσθέστε την στην σαλάτα σας. Φυσικά, από την σαλάτα σας δεν θα πρέπει να λείπει το εξαιρετικά ωφέλιμο αβοκάντο.