Γνωρίζουμε πόσο επιζήμιος για την επιδερμίδα μπορεί να γίνει ο ήλιος χωρίς την απαραίτητη προφύλαξη. Ότι ακόμα και αν έχει συννεφιά, οι βλαβερές ακτίνες φτάνουν στο δέρμα και προκαλούν φθορές στα κύτταρα. Εκείνο όμως που ίσως πολλοί αγνοούμε είναι ότι υπάρχει κι άλλο ένα είδος ακτινοβολίας που μας γερνάει πρόωρα, και μάλιστα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι ή το γραφείο. Ακόμα χειρότερα, πρόκειται για μία διαδικασία που δεν αντιλαμβανόμαστε μιας και δεν αισθανόμαστε κάποιο ερεθισμό ή σύμπτωμα. Και αυτό είναι το blue light, δηλαδή η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ψηφιακές συσκευές όπως ο υπολογιστής,  το smartphone, το tablet και η τηλεόραση.

Το blue light και οι φθορές που προκαλεί

Η πολύωρη, καθημερινή έκθεσή μας σε αυτού του είδους την ακτινοβολία, που αποκαλείται αλλιώς και υψηλής ενέργειας ακτινοβολία φωτός (HEV)  θέτει σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο των ματιών μας αλλά και της επιδερμίδας μας. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή είναι πλέον η κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης και έπειτα ο ήλιος. Η μπλε ακτινοβολία εκφυλίζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, και προκαλεί οξειδωτικό στρες καθώς και άνιση κατανομή μελανίνης, με αποτέλεσμα κηλίδες και δυσχρωμίες.

Πώς θα προφυλαχθούμε

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Μειώνουμε τις ώρες που αφιερώνουμε στο κινητό μας. Και κυρίως δεν σερφάρουμε με το κινητό ως πρώτη κίνηση το πρωϊ πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Μπορεί να είναι κάπως δύσκολο στην αρχή, αλλά θα το συνηθίσουμε.

* Χρησιμοποιούμε αντιοξειδωτικά καλλυντικά με συστατικά όπως. Για παράδειγμα, μετά τον καθαρισμό του προσώπου εφαρμόζουμε έναν ορό  με αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως η βιταμίνη C, οι πολυφαινόλες και το υαλουρονικό οξύ.

*Κοιμόμαστε καλά και όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ετσι δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο δέρμα να κάνει την απαραίτητη επανόρθωση και ανανέωση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

* Ωστόσο, το Νο1 πιο σημαντικό καλλυντικό για την προστασία μας που πρέπει να εφαρμόζουμε ανελλιπώς κάθε πρωϊ είτε εργαζόμαστε στο γραφείο είτε στο σπίτι είναι το αντηλιακό ευρείας προστασίας. Η σύνθεσή του μπλοκάρει αυτού του είδους βλαβερή ακτινοβολία και θωρακίζει τα κύτταρα της επιδερμίδας.