Για να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε και να μειώσουμε το λίπος, που χαλάει τις αναλογίες μας, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με ευεργετικές για την υγεία τροφές. Μάλιστα, κάποιες από αυτές μπορούν να ενισχύσουν και τις προσπάθειές μας να «ρίξουμε» το λίπος.

«Κάψτε» λίπος τρώγοντας

Γιαούρτι

Το γιαούρτι πρόκειται για μια υπερτροφή που ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειές σας να αδυνατίσετε, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Όταν τρώτε γιαούρτι, θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Επιπλέον, καίτε περισσότερες θερμίδες όταν χωνεύετε πρωτεΐνες συγκριτικά με την πέψη υδατανθράκων.

Επιλέξτε τύπους χωρίς λιπαρά, χαμηλά λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Κινόα

Η κινόα είναι εξίσου σημαντική για την απώλεια βάρους. Αυτό το δημητριακό ολικής αλέσεως έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που «διώχνει» την πείνα και 5 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι, και θα λάβετε επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Η κινόα μαγειρεύεται τόσο εύκολα όσο το ρύζι.

Για ένα γρήγορο δείπνο, ανακατέψτε μερικά λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άπαχη πρωτεΐνη, όπως το στήθος κοτόπουλο.

Κανέλα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξή σας, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την κανέλλα.

Ανακατέψτε λίγο στον καφέ, το τσάι ή το γιαούρτι σας για να προσθέσετε γλυκύτητα χωρίς να προσθέσετε θερμίδες.

Αχλάδια και μήλα

Τα αχλάδια και τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώστε τα με τις φλούδες για επιπλέον φυτικές ίνες, που θα σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα αντί τους χυμούς τους, καθώς μπορεί να έχουν πρόσθετη ζάχαρη και επιπλέον θερμίδες.

Καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα, θα νιώσετε περισσότερο χορτάτοι και θα λάβετε και περισσότερες ευεργετικές φυτικές ίνες.

Γλυκοπατάτα

Σκεφτείτε τα toppings που χρησιμοποιείτε συνήθως στις ψητές πατάτες. Μπορεί να είναι βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως κομμάτια τυρί και μπέικον. Ωστόσο, αν επιλέξετε την γλυκοπατάτα μπορεί να μην χρειαστείτε όλα αυτά τα θερμιδικά καρυκεύματα.

Οι γλυκοπατάτες φούρνου είναι τόσο γεμάτες γεύση, που δεν χρειάζονται πολλά, εκτός κι αν θέλετε να δοκιμάσετε λίγο κανέλα. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές θερμίδες. Ως μπόνους, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με κάλιο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Αυγά

Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες, συν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Θυμηθείτε, το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας τα αυγά, συγκριτικά με ένα πρωινό που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Και τα καλά νέα είναι ότι τα αυγά δεν μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Είναι τα κορεσμένα λιπαρά και όχι η διατροφική χοληστερόλη που πρέπει να προσέχουμε.

Σούπες

Η σούπα, με βάση τον ζωμό και όχι οι κρεμώδεις, είναι ιδανική για την περίοδο. Είναι γεμάτες νερό και σας χορταίνουν με ελάχιστες θερμίδες ενώ είναι και ζεστές, εμποδίζοντάς σας από το να φάτε πολύ.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα χορταστικό γεύμα με λίγες θερμίδες μόνο με σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.

Ταμπουλέ

Ένα ξεχωριστό δημητριακό ολικής αλέσεως είναι το πλιγούρι, ο τύπος που βρίσκεται στην ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες αλλά χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτό σας βοηθά να χορτάσετε με ελάχιστες θερμίδες.

Έχει επίσης υπέροχη γεύση. Για να μετατρέψετε αυτό το πιάτο σε γεύμα, μπορείτε να προσθέσετε φασόλια και να ανακατέψετε με επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.