Ακόμα κι αν δεν ξεχνάμε την ενυδατική και την αντηλιακή μας κρέμα ή ακολουθούμε ευλαβικά την skincare ρουτίνα μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε φυσικές επιπτώσεις της γήρανσης στην επιδερμίδα μας, όπως αυτές που αφήνει πίσω του ο χρόνος. Ευτυχώς, όσα τρώμε και πίνουμε παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς μεγαλώνει το δέρμα μας κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε κάποιο έλεγχο στον ρυθμό γήρανσης ανάλογα με τη διατροφή που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε.

Ενώ τροφές, όπως τα φρούτα, τα λιπαρά ψάρια, οι φυσικοί χυμοί, το τσάι και το άφθονο νερό μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, υπάρχουν τροφές και ροφήματα που μπορούν, δυστυχώς, να επιταχύνουν τη διαδικασία χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Γιατί αλκοόλ γερνά την επιδερμίδα;

Και σύμφωνα με έρευνες, ένα από αυτά είναι το αλκοόλ. Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση 8 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα (η οποία θεωρείται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ) είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει την εμφάνιση της επιδερμίδας σας.

Αυτό περιελάμβανε πράγματα όπως περισσότερο πρήξιμο κάτω από τα μάτια, πιο καθορισμένες γραμμές και ρυτίδες στο επάνω μέρος του προσώπου και αυξημένα αιμοφόρα αγγεία.

Αφυδατώνει

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσική ενυδάτωση στο δέρμα σας. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ξηρό καθώς μεγαλώνουμε (εγγενής γήρανση) και εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να το επιταχύνουν.

Λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ, μπορεί να συμβάλει σε πιο γηρασμένο δέρμα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

Λιγότερος ύπνος; Λιγότερη λάμψη

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση μπορεί επίσης να γεράσει το δέρμα σας πιο γρήγορα, διαταράσσοντας τα πρότυπα ύπνου σας. Σε επιστημονική μελέτη από το Nature, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν περισσότερα προβλήματα ύπνου.

Συνδυαστικά με έρευνα από το Case Medical Center, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα ύπνου εξαιτίας του αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της γήρανσης.

Η εν λόγω έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα κάποιου να ανακτήσει από «εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες», που περιλαμβάνουν την έκθεση στον ήλιο, ορισμένα χημικά για το μακιγιάζ ή την περιποίηση του δέρματος, ατμοσφαιρικούς ρύπους και ο καπνός του τσιγάρου.

Πιο πιθανή η ερυθρότητα

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ερυθρότητα του δέρματος, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι το πρόσωπο κάποιου γίνεται κόκκινο μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αυξημένη ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος που προκαλείται από το αλκοόλ.

Μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με την επιδείνωση των συμπτωμάτων κοινών δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρου ακμή.  Μάλιστα, η Ένωση Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ροδόχρου ακμή.