Όταν έχετε έρπη στα χείλη, γνωστός και ως επιχείλιος έρπης, η σωστή περιποίηση και φροντίδα της επιδερμίδας είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για μια κοινή ιογενή λοίμωξη, που εμφανίζεται με μικροσκοπικές, γεμάτες με υγρό φουσκάλες πάνω και γύρω από τα χείλη σας. Αυτές οι φουσκάλες συχνά ομαδοποιούνται, συγκεντρώνονται δηλαδή πολλές μαζί σε ένα σημείο και αφού σπάσουν, δημιουργούν μια ανοιχτή πληγή που μπορεί να επιμείνει για αρκετές ημέρες ενώ συνήθως επουλώνεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες χωρίς να αφήσει σημάδι.

Συμπτώματα πριν την εμφάνιση

Ο επιχείλιος έρπης περνά από διαφορετικά στάδια, πριν ακόμα εμφανιστεί:

  • «Μυρμήγκιασμα» και φαγούρα: Πολλοί άνθρωποι συνήθως αισθάνονται φαγούρα, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα γύρω από τα χείλη για περίπου μια μέρα πριν εμφανιστεί ένα μικρό, σκληρό, επώδυνο σημείο και στην συνέχεια φουσκάλες.
  • Εμφάνιση φουσκάλας: Μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό συνήθως εμφανίζονται κατά μήκος του ορίου των χειλιών σας. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν γύρω από τη μύτη ή τα μάγουλα ή μέσα στο στόμα.
  • Ανοιχτή πληγή: Οι μικρές φουσκάλες μπορεί να συγχωνευθούν και στη συνέχεια να σπάσουν, αφήνοντας ανοιχτή πληγή, πριν σχηματιστεί μια σκληρή κρούστα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το αν αυτό είναι το πρώτο σας ξέσπασμα ή μια υποτροπή. Την πρώτη φορά που έχετε έρπη, τα συμπτώματα μπορεί να μην ξεκινήσουν έως και 20 ημέρες μετά την πρώτη έκθεση στον ιό.

Οι πληγές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες και οι φουσκάλες μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Οι υποτροπές εμφανίζονται συνήθως στο ίδιο σημείο κάθε φορά και τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από την πρώτη εστία εμφάνισης.

Τι πυροδοτεί τις εξάρσεις

«Οι εξάρσεις μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυξημένων επιπέδων στρες, αλλαγών στα επίπεδα ορμονών, κρυολογήματος ή άλλων λοιμώξεων, έντονης ζέστης ή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο» αναφέρει η δρ Marisa Garshick, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ καμία τροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επιχείλιο έρπη, αν έχετε ήδη εμφανίσει, ίσως να θέλετε να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες του αμινοξέος αργινίνη, όπως λιναρόσπορους, ηλιόσπορους, σουσάμι, σοκολάτα, σπανάκι, δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια και καρύδια.

Αυτό διότι ο ιός του επιχείλιου έρπητα χρειάζεται αργινίνη για να αναπαραχθεί. Επομένως αποφεύγοντας τέτοιες τροφές, θα μειώσει την διάρκεια ή και την σοβαρότητα της έξαρσης.

Οι συμβουλές του δερματολόγου

Για να βεβαιωθείτε ότι ο έρπης έχει τις βέλτιστες συνθήκες για να επουλωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχουν μερικοί κανόνες φροντίδας του δέρματος που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να μην επιδεινωθεί:

1. Αποφύγετε τα σκληρά συστατικά

Όταν έχετε ενεργό έρπη, θέλετε να χρησιμοποιείτε ήπια συστατικά για την περιποίηση της επιδερμίδας. «Είναι καλύτερο να αποφεύγετε οποιαδήποτε απολεπιστικά οξέα, ρετινοειδή ή οποιαδήποτε συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος», αναφέρει η δρ Marisa Garshick.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όταν ο έρπης είναι ενεργός, οποιαδήποτε διαταραχή στο φράγμα του δέρματος, ας πούμε, ένας ερεθιστικός παράγοντας ή ένα έκζεμα, μπορεί να πυροδοτήσει την εξάπλωση του ιού» μας εξηγεί.

2. Χρησιμοποιήστε applicators μιας χρήσης

«Γενικά, μέχρι να ξεφλουδίσει η περιοχή, μπορεί να θεωρηθεί μεταδοτική, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση πινέλων μακιγιάζ καθώς μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει εξάπλωση εάν δεν απολυμανθεί σωστά», προειδοποιεί η δρ Marisa Garshick.

«Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πινελάκια, βουρτσάκια ή applicators μιας χρήσης με βαμβακερά άκρα».

3. Μην το πειράζετε

Ακριβώς όπως είναι κακό να πειράζετε ένα απλό σπυράκι, έτσι είναι εξίσου βλαβερό να πειράζετε και τον έρπη. «Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να γίνει χειρότερο ή ακόμα και να σας αφήσει ουλή, είναι σημαντικό να μην το πειράζετε» αναφέρει η δρ Marisa Garshick.

Αντ’αυτού εφαρμόστε προσεκτικά στην περιοχή μια ήπια θεραπευτική αλοιφή, που συστήνει ο γιατρός σας.

4. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Για να μειώσετε την πιθανότητα επανεμφάνισης, την διάρκειας και την έντασης των συμπτωμάτων είναι σημαντικό να προστατεύετε και την περιοχή των χειλιών με αντηλιακό, μιας και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο – χειμώνα και καλοκαίρι – μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Για να μην κολλήσετε

Για να αποφύγετε τη μετάδοση του έρπητα σε άλλα άτομα ή σε άλλα μέρη του σώματος, μερικές από τις προφυλάξεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε τα φιλιά και την επαφή με το δέρμα με άτομα όταν υπάρχουν φουσκάλες. Ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα όταν οι φουσκάλες είναι ανοιχτές.
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων. Σκεύη, πετσέτες, βάλσαμο για τα χείλη ή κραγιόν και άλλα προσωπικά αντικείμενα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όταν υπάρχουν φουσκάλες.
  • Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά. Όταν έχετε έρπη, πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους, ειδικά τα μωρά.