Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η γυμναστική αργά το απόγευμα ή το βράδυ σας καθιστά λιγότεροι επιρρεπείς στον διαβήτη, σε σύγκριση με την πρωινή γυμναστική.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν 750 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 65 ετών, οι οποίοι έκαναν γυμναστική μέτριας ή έντονης έντασης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε αυτούς που ασκούνταν κυρίως το πρωί (06:00-12:00), το απόγευμα (12:00-18:00) και το βράδυ (18:00-24:00). Ένα επιταχυνσιόμετρο και μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών κατέγραφαν την κίνηση και την φυσική δραστηριότητα των εθελοντών για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση, όπου οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα νηστείας και σακχάρου στο αίμα «μετά το γεύμα». Οι δύο τελευταίες ομάδες παρουσίασαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά 18% και 25%, αντίστοιχα. Η πρωινή γυμναστική δεν προσέφερε κανένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Μια μαγνητική τομογραφία μέτρησε επίσης τα επίπεδα ηπατικού λίπους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι γυμνάζονταν αργά το απόγευμα ή το βράδυ παρουσίασαν μειωμένο ηπατικό λίπος.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν γυμναστική αργά το απόγευμα παρουσίασαν αυξημένη μυϊκή δύναμη και μεταβολική λειτουργία των σκελετικών μυϊκών κυττάρων.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της μελέτης

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι καταρχήν, είναι σημαντικό να είσαι σωματικά δραστήριος και επιπλέον, η ώρα της ημέρας μπορεί να είναι περαιτέρω σημαντική για τη βέλτιστη μεταβολική υγεία», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jeroen van der Velde, Ph.D. Αυτά τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με προηγούμενη έρευνα, πρόσθεσε, η οποία έχει δείξει ότι η άσκηση υψηλής έντασης έχει πιο ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της γλυκόζης το απόγευμα σε σχέση με το πρωί.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από το κιρκάδιο σύστημα του σώματός μας», εξηγεί ο van der Velde. «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το μυϊκό σύστημα και τα οξειδωτικά συστήματα του σώματός μας επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό μας και η μέγιστη δραστηριότητά τους φαίνεται να είναι αργά το απόγευμα. Έτσι, το να είσαι κυρίως δραστήριος το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες μεταβολικές αποκρίσεις σε σύγκριση με το να είσαι δραστήριος το πρωί».

Βεβαίως, η σωματική δραστηριότητα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ όταν πρόκειται για τη διαχείριση του κιρκάδιου ρυθμού (και επομένως, του σακχάρου στο αίμα), καθώς ο χρόνος των γευμάτων και ο ύπνος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο χρόνος που κάνουμε γυμναστική είναι σημαντικός για τη μεταβολική υγεία. Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής σε ανθρώπους με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Δεδομένου ωστόσο ότι το καλά διατηρημένο σάκχαρο στο αίμα συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αποτελεσματικότητα του ύπνου και την πρόληψη σοβαρών χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι νεφρικές παθήσεις, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα ευρήματα της μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Κλινική Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Leiden (Ολλανδία) και δημοσιεύτηκε στο Diabetologia (την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη).