Μελέτη του Πανεπιστημίου Rockefeller στη Νέα Υόρκη απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν το 35% όσων μυρίζουν, σε σύγκριση με το 5% όσων βλέπουν, το 2% όσων ακούν και το 1% όσων αγγίζουν. Υπάρχει μέσα μας η ικανότητα να ανακαλούμε πολύ καθαρά μια παρελθούσα εμπειρία, όταν ερχόμαστε σε επαφή με μια συγκεκριμένη μυρωδιά ή ένα άρωμα.

Μια άλλη ιδιαίτερη πτυχή – που φωτίζεται από έρευνα του Πανεπιστημίου του Salento, Puglia – είναι ο δεσμός μεταξύ της όσφρησης και της συναισθηματικής εμπειρίας. Η όσφρηση είναι η πιο ενστικτώδης και αυθόρμητη αίσθηση: μέσω αυτής, ο εγκέφαλός μας χαρακτηρίζει, σε κλάσματα του δευτερολέπτου, κάθε οσμή ανάλογα με τα συναισθήματα που προκαλεί.

Ως εκ τούτου, οι οσμές προκαλούν συναισθηματική κατάσταση πριν εισέλθουν στην συνείδηση. Μυρίζοντας αναγνωρίζουμε ανθρώπους και συναισθήματα – συλλαμβάνουμε την ουσία των πραγμάτων χωρίς καν να βλέπουμε.

Το άρωμά μας, η ταυτότητά μας

Υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που συνδέουν την επιλογή του αρώματος με την προσωπικότητα. Στα χρόνια της έρευνάς του, ο Alan R. Hirsch, MD, ιδρυτής του Οργανισμού Θεραπείας και Έρευνας της Οσμής και της Γεύσης, έχει πραγματοποιήσει τεστ προσωπικότητας σε 18.631 άτομα και έχει συγκρίνει τα αποτελέσματα με τις αρωματικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων.

Τα ευρήματα διαπιστώνουν ότι μπορείτε να καταλάβετε κάποιον πολύ καλύτερα αν ξέρετε τι άρωμα του αρέσει. Όταν βγαίνετε ραντεβού, για παράδειγμα, μπορείτε να μυρίσετε το άρωμα ή την κολόνια του ατόμου και να μάθετε αμέσως πράγματα για την προσωπικότητά του. «Συχνά σε ένα πρώτο ραντεβού, οι άνθρωποι δημιουργούν μια ψεύτικη βιτρίνα, παριστάνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και μη θέλοντας να δείξουν τις αδυναμίες τους», εξηγεί ο Δρ Hirsch. «Το άρωμα προδίδει ποιοι είναι πραγματικά», πρόσθεσε.

Αυτά είναι τα ζευγάρια αρωμάτων προσωπικότητας που θα συναντήσετε όπως προκύπτουν από την έρευνα:

Οι λάτρεις των εσπεριδοειδών πρωτοστατούν

Αναλαμβάνετε πάντα την αρχηγία σε ομαδικές καταστάσεις; Θα σας περιέγραφαν οι φίλοι και η οικογένειά σας ως κυρίαρχο των καταστάσεων; Αν ναι, ο Δρ Hirsch στοιχηματίζει ότι σας αρέσουν τα αρώματα με βάση τα εσπεριδοειδή. Μάλιστα χαρακτηρίζει όσους προτιμούν τα κιτρώδη αρώματα «δυναμικούς, φιλόδοξους, φυσικούς ηγέτες και επιθετικούς», με κίνδυνο καμιά φορά να γίνουν λίγο «ξινοί».

Εκείνοι που μυρίζουν σαν τριαντάφυλλο είναι συνετοί

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι εσωστρεφείς και ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων. Έχουν την τάση να ζυγίζουν όλες τις επιλογές πριν πάρουν μια απόφαση», σημειώνει ο Δρ Hirsch. Ο έλεγχος των παρορμήσεων δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για εσάς, καθώς είστε εκ φύσεως προσεκτικοί και διακριτικοί.

Οι θαυμαστές της λεβάντας είναι σπουδαίοι φίλοι

Αν σας αρέσει να φοράτε προϊόντα λεβάντας, πιθανότατα είστε συγκρατημένοι αλλά έχετε και περιέργεια για τα πράγματα. Εκτιμάτε τη φιλία και ταυτόχρονα οι φίλοι σας εκτιμούν εσάς. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εύκολο να σας έχουν κοντά τους από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και τα πάτε τόσο καλά σχεδόν με όλους. Όταν πρόκειται για τους πιο στενούς σας φίλους, είστε το μοναδικό άτομο που δεν θα ξεχάσει τα γενέθλιά τους. Θα κάνατε τα πάντα για να φτιάξετε τη διάθεση κάποιου σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι τύποι βανίλιας δεν είναι καθόλου «βανίλια»

Αν σκέφτεστε ότι οι άνθρωποι που τους αρέσει η βανίλια είναι μονότονοι και «μπλαζέ», κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα είναι η ζωή του πάρτι. «Αν μυρίζετε ζεστή βανίλια σας αρέσει να χορεύετε, να συναντάτε νέους ανθρώπους και οι έντονες ατμόσφαιρες», αποκαλύπτει ο Δρ Hirsch. Δεν είναι το γούστου σας να μένετε σπίτι το Σαββατοκύριακο.

Οι πιστοί στη γαρδένια είναι σταθεροί

Σας έχει περιγράψει ποτέ κανείς ως τον «βράχο» του; Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, μάλλον είστε αξιόπιστοι, σίγουροι και ασφαλείς φίλοι της γαρδένιας.

Οι φαν των φρουτώδων αρωμάτων είναι κυκλοθυμικοί

Τα άτομα που λούζονται με φρουτώδη αρώματα δεν είναι τόσο γλυκά όσο το άρωμα φράουλας στο λαιμό τους. «Τείνουν να είναι πιο ευερέθιστοι, δύστροποι και απαισιόδοξοι», σχολιάζει ο Δρ Hirsch. Αν έχετε αδυναμία σε οτιδήποτε μυρίζει μούρα, μήλα ή τροπικά φρούτα, έχετε την τάση να βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο, συν το ότι είστε σαρκαστικοί.

Όσοι έχουν στυλ δεν χορταίνου την καρύδα

Καταλαβαίνουμε έναν οπαδό της καρύδας όταν τον βλέπουμε, επειδή οι λάτρεις της καρύδας είναι η πιο κομψή και μοντέρνα ομάδα από όλες. Οι κοκοφοίνικες απολαμβάνουν τα πιο εκλεκτά πράγματα στη ζωή.

Αν σας ελκύει το λινό, σας ελκύουν οι προκλήσεις

Πώς μυρίζει το λινό; Φανταστείτε φρεσκοπλυμένα βαμβακερά ρούχα από το πλυντήριο. Εσείς που επιλέγετε κολόνιες που μυρίζουν καθαριότητα είστε επικεντρωμένοι στη δράση, τις σωματικές και πνευματικές προκλήσεις. Έχετε αυτοπεποίθηση, διαίσθηση και προσήλωση στους στόχους.