Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι μέρες διαρκούν λιγότερο και είναι πιο σκοτεινές, πολλοί άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε φυσικό φως. Αυτό μπορεί να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του σώματος, από την διάθεση μέχρι την ενέργεια και τον ύπνο. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά έκθεσης στο φυσικό ηλιακό φως έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό ρολόι του σώματος, προάγοντας πιο ξεκούραστο ύπνο και μειώνοντας την αϋπνία.

Βγείτε έξω για να καταπολεμήσετε την αϋπνία

Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα πρότυπα ύπνου του σώματός μας, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να βγαίνουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν έχει συννεφιά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Pineal ResearchTrusted Source, δείχνουν ότι η έλλειψη επαρκούς φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί προβλήματα όσον αφορά τον ποιοτικό ύπνο τη νύχτα.

«Η έκθεση στο φως της ημέρας είναι πραγματικά κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς κιρκάδιου συστήματος και της υγιεινής του ύπνου που συνοδεύει», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Horacio de la Iglesia, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Τι έδειξε η έρευνα

Για τη μελέτη, 500 φοιτητές που συμμετείχαν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ φορούσαν μόνιτορ καρπού που επέτρεπαν στους ερευνητές να παρακολουθούν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μαθητές κοιμούνταν περίπου την ίδια συνολική ποσότητα κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από το αν ήταν χειμώνας ή καλοκαίρι.

Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες, οι φοιτητές που κοιμόντουσαν αργότερα το βράδυ ξυπνούσαν αργά το πρωί, μια ώρα της ημέρας που στην περιοχή έχει λιγότερο φως και περισσότερη συννεφιά. Κατά μέσο όρο, πήγαιναν για ύπνο 35 λεπτά αργότερα και ξυπνούσαν 27 λεπτά αργότερα τις χειμερινές σχολικές ημέρες σε σύγκριση με τις ημέρες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φοιτητές έμεναν ξύπνιοι μέχρι αργά και κοιμόντουσαν μέχρι αργά επειδή δεν είχαν αρκετή έκθεση στο φυσικό φως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η έκθεση σε φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας προάγει το βιολογικό ρολόι του σώματος που ισούται με τον ύπνο σας, εξήγησαν οι ερευνητές.

Συμπληρώνουν ότι αυτό βοηθά στο να αποκοιμηθεί κανείς σε εύλογο χρόνο και να ξυπνήσει νωρίς το πρωί.