Εκτός από την εποχική γρίπη που «κυκλοφορεί», ιδιαίτερα αυξημένα είναι και τα κρούσματα κορωνοϊού. Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευθούμε μας είναι ήδη οικείοι. Πολλές από τις συνήθειες που υιοθετήσαμε, ακόμα και απρόθυμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid-19 θα μας προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες τους επόμενους μήνες, λένε οι ειδικοί.

Ενώ μπορεί να μην είστε σε θέση να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο να κολλήσετε κρυολόγημα, γρίπη ή άλλους ιούς, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες με αυτές τις επαγγελματικές συμβουλές:

1. Κάνουμε το εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να διατηρείτε ενημερωμένη την κατάσταση του εμβολιασμού σας και για τις δύο «απειλές». Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Διευθύντρια του αμερικανικού CDC, δρ Rochelle Walensky, επεσήμανε ότι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο χαρίζει ακριβή, στοχευμένη προστασία που μπορεί να σας εμποδίσει να μολυνθείτε ή να νοσηλευτείτε.

Εάν λοιπόν, θέλετε να ακολουθήσετε την επιστήμη, είναι καλή ιδέα να σηκώσετε το μανίκι (για άλλη μια φορά) για να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε, χρειάζονται δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η πλήρης προστασία από ένα εμβόλιο.

2. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Το πλύσιμο των χεριών είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης και της εξάπλωσης μικροβίων. Υπάρχει, ωστόσο, σωστός και λάθος τρόπος για να το κάνετε. Οι σωστές πρακτικές υγιεινής των χεριών, περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι για να τρίψετε τα χέρια σας.
  • Πλύνετε όλες τις περιοχές των δακτύλων και των χεριών σας μέχρι τον καρπό, για τουλάχιστον 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
  • Φροντίστε να καθαρίσετε και κάτω από τα νύχια σας και να πλύνετε τα κενά ανάμεσα σε κάθε δάχτυλο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα όταν το πλύσιμο των χεριών δεν αποτελεί επιλογή.
  • Αφού τα καθαρίσετε, προσπαθήστε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το στόμα και τη μύτη σας.

3. Απολυμαίνουμε το κινητό και άλλες συσκευές

Εάν το τηλέφωνο και ο υπολογιστής σας χρησιμοποιούνται συνεχώς από εσάς αλλά και άλλους, είναι πολύ πιθανό να συσσωρεύονται μικρόβια. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να απολυμαίνετε το κινητό σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αλλά και όλες τις κοινόχρηστες συσκευές πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Για να απολυμάνετε τις συσκευές σας, χρησιμοποιήστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι που έχετε βρέξει ελάχιστα με σαπούνι και νερό. Μην διαποτίζετε τη συσκευή σας με υγρό για να μην την καταστρέψετε.

4. Αποφεύγουμε τα πλήθη όσο το δυνατόν περισσότερο

Δεδομένου του περιορισμού των προηγούμενων ετών, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Για να το κάνετε πιο εύκολο, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τη συμβουλή των ειδικών για να αποφύγετε τα πλήθη όποτε είναι δυνατόν, ειδικά εάν βρίσκονται σε ανεπαρκώς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Αυτό σας δίνει την ελευθερία να απολαύσετε τη χειμωνιάτικη διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους με λιγότερη ανησυχία.

5. Σε περίπτωση αμφιβολίας, φοράμε μάσκα

Αφήστε μια μάσκα στην τσάντα σας ώστε να την έχετε πρόχειρη, εάν παραστεί ανάγκη. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα βρεθείτε σε μέρος με υπερβολικά πολύ κόσμο ή κοντά σε κάποιον που δεν μπορεί να σταματήσει να βήχει.

Αυτή η απλή παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μετάδοση του ιού και παρέχει προστασία σε όσους έρχεστε σε επαφή.