H «σιωπηρή παραίτηση» ξεκίνησε, όπως τα περισσότερα trends, μέσα από την εφαρμογή του TikTok, ευρέως γνωστή και ως «Quiet Quitting». Σύμφωνα με τον όρο, μπορεί κανείς να εξακολουθεί να εκτελεί τα εργασιακά του καθήκοντα, χωρίς όμως να καταβάλει έξτρα προσπάθεια για να τα φέρει εις πέρας.

Ενώ δεν εγκαταλείπει πλήρως την εργασία του, η απόδοσή του δεν ξεπερνά το μινιμούμ με απώτερο σκοπό την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή.

Η «σιωπηρή παραίτηση» βλάπτει την υγεία

Κι ενώ ορισμένοι μπορεί να την βλέπουν ως μια ωφέλιμη πρακτική, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει επιζήμια για την ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης: Σιωπηρή παραίτηση και στις σχέσεις μας;

Για μερικούς ανθρώπους, η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας στην εργασία αποδίδει μεγαλύτερη αξία σε αυτή τη δουλειά. Αν ξεκινήσουμε να παραιτούμαστε αθόρυβα, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε το πολύτιμο αίσθημα της ικανοποίησης από την εργασία, γεγονός που είναι πλήγμα για την διάθεσή μας καθημερινά.

Επιπλέον, αυτή η παθητική στάση δεν συμβάλλει στον καθορισμό ορίων ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή και ως εκ τούτου δεν επιλύονται τα εκάστοτε προβλήματα αλλά διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Αντίδοτο στην παραίτηση είναι η «σιωπηρή εξέλιξη» («Quiet Thriving»), όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ψυχοθεραπεύτρια Lesley Alderman και μας παρακινεί να βρούμε και πάλι τα κίνητρα μας για να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, κάθε μέρα και από λίγο.

Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι από την δουλειά σας – πράγμα που θα συμβεί στους περισσότερους ανά διαστήματα – δεν χρειάζεται να καταφύγετε απευθείας στην συναισθηματική (και πρακτική) παραίτηση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την «σιωπηρή εξέλιξη». Να κάνετε δηλαδή συγκεκριμένες ενέργειες και νοητικές αλλαγές, που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε περισσότερο αφοσιωμένοι και ευχαριστημένοι από την δουλειά σας.

Δοκιμάστε την «σιωπηρή εξέλιξη»

Μερικά απλά βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ευδοκιμήσετε και πάλι στην εργασία σας, περιλαμβάνουν:

  • Λάβετε δράση: Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται καλύτερα όταν αναλαμβάνουν δράση. Βρείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και μιλήστε με την ομάδα σε ένα φιλικό κλίμα συνεργασίας για το τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αλλάξει προς το καλύτερο. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια εναλλακτική λύση, συνεχίστε την συζήτηση για να κατανοήσετε γιατί.
  • Βρείτε ένα πράγμα που αγαπάτε ή σας αρέσει: Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να εστιάζει στα αρνητικά, στο τι μπορεί να πάει στραβά αντί στην θετική έκβαση μιας κατάστασης. Μπορείτε να «ξεφύγετε» από την αρνητική προκατάληψη, εστιάζοντας σε κάτι που αγαπάτε ή σας αρέσει στην δουλειά σας.
  • Βρείτε τις προθέσεις σας αντί για στόχους: Αντί για στόχους, που μπορεί να σας αγχώσουν περισσότερο, ορίστε καθημερινές, εβδομαδιαίες ή ετήσιες θετικές προθέσεις για τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας τη Δευτέρα το πρωί: «Θα παραμείνω ψύχραιμη και θα θα πάρω τρεις βαθιές αναπνοές, εάν αισθανθώ την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο».
  • Θέστε όρια: Ενώ ζούμε το busy culture, όπου θέλουμε ή ασυνείδητα προσπαθούμε να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, είναι σημαντικό για την καλύτερη υγεία και απόδοσή σας να θέσετε όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Οργανώστε το χρόνο σας στην δουλειά βάζοντας και τηρώντας προσωπικά deadline και αφήστε το κινητό σας στην άκρη, μόλις σχολάσετε.
  • Ενσωματώστε διασκεδαστικά διαλείμματα: Το να αφιερώσετε ακόμη και 10 λεπτά για να κάνετε κάτι ευχάριστο μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο παραγωγικοί στη συνέχεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Labor Economics. Ακούστε λίγη μουσική ή απλώς περπατήστε για μερικά λεπτά και δείτε την διάθεση και την παραγωγικότητά σας να «ανεβαίνουν».