Το φούσκωμα όχι μόνο μπορεί να είναι ενοχλητικό και άβολο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και επώδυνο. Από εκεί και πέρα, είναι αρκετά συνηθισμένο, μιας και 10 έως 25% των ανθρώπων αναφέρουν ότι έχουν φούσκωμα κάθε τόσο, και περίπου το 10% ισχυρίζεται ότι εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Ενώ υπάρχει μια σειρά από αιτίες που κρύβονται πίσω από το φούσκωμα, υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε. Μαζί με την κατανάλωση τσαγιών με βότανα όπως η μέντα και το τζίντζερ και την επιλογή συγκεκριμένων τροφών, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές διατάσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε.

Αποχαιρετίστε το φούσκωμα με την πόζα γάτας-αγελάδας

Συχνά έχουμε μια άκαμπτη σπονδυλική στήλη λόγω έλλειψης κίνησης σε αυτό το τμήμα και την τάση να την εκτείνουμε όπως καθόμαστε στον καναπέ. Κάνοντας αυτή την κίνηση, βοηθάτε τη σπονδυλική στήλη να αποκτήσει ξανά τη φυσική της κινητικότητα και πιθανώς να μειώσει την ενόχληση της πλάτης.

Διαβάστε επίσης: Τα πολύτιμα οφέλη του stretching

Αυτή η κίνηση μπορεί επίσης να γίνει με κάμψη και επέκταση της πλάτης ενώ κάνετε κύκλους για περαιτέρω κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης. Πέρα από την διάταση της πλάτης και της μέσης, συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και στην μείωση του φουσκώματος.

Πώς θα την κάνετε: Για να ξεκινήσετε, σταθείτε με τις παλάμες και τα γόνατά σας στο δάπεδο ενώ διατηρείτε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση. Στη συνέχεια, αρχίστε να σηκώνετε το κεφάλι σας και να λυγίζετε την μέση σας. Αυτή είναι η στάση της γάτας.

Κρατήστε την πόζα για ένα δευτερόλεπτο και αντιστρέψτε την κίνηση για να κάνετε την πόζα της αγελάδας. Για να το κάνετε αυτό, απλώς λυγίστε τον λαιμό σας καθώς κοιτάτε προς τα κάτω και τεντώστε την πλάτη και την μέση σας.

Η καλύτερη διάταση στον κόσμο

Πράγματι, η διάταση που θα δούμε παρακάτω έχει ακριβώς αυτήν την ονομασία και είναι επίσης γνωστή ως «The World’s Greatest Stretch». Το όνομα της είναι πολλά υποσχόμενο και πιθανότατα θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για μια εκπληκτική διάταση, μόλις την δοκιμάσετε.

Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική για να κάνετε την περιστροφή του κορμού, μια κίνηση που παραβλέπεται πολύ συχνά, καθώς και να αυξήσετε το εύρος κίνησης του ισχίου, που τείνει να μειώνεται όσο περισσότερες ώρες περνάμε καθισμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ανακούφιση από το φούσκωμα, η διάταση αυτή συμβάλλει στην απελευθέρωση της έντασης στη πλάτη, την μέση αλλά και τα ισχία, που συνδέονται με το κάτω μέρος της μέσης σας.

Πώς θα την κάνετε: Για να εκτελέσετε αυτήν την διάταση, ξεκινήστε με μια βαθιά προβολή με το δεξί σας πόδι προς τα πίσω και το δεξί σας γόνατο σε έκταση. Θα θελήσετε επίσης να τοποθετήσετε τα χέρια σας στο πάτωμα.

Στη συνέχεια, σηκώστε το αριστερό σας χέρι και αφήστε το δεξί στο πάτωμα για να στηριχθείτε.

Μείνετε σε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα πριν να φέρετε το αριστερό σας χέρι δίπλα από το δεξί, κάνοντας μια κάμψη. Επαναλάβετε αυτήν την πλήρη κίνηση τρεις φορές πριν αλλάξετε πλευρά.